MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X review

Het was even wachten op de eerste custom GTX 1080 Ti’s, maar inmiddels begint het custom kaarten te regenen. Als tweede door de deur (Na de ASUS Strix OC variant), met nog geen uur voorsprong op de derde (een Inno3D), was MSI met hun GeForce GTX 1080 Ti Gaming X. De naamgeving deed reeds vermoeden dat MSI niet noemenswaardig af ging wijken van hun bekende Gaming line-up, en dat werd ook bevestigd bij het uitpakken van dit beest dat we natuurlijk –direct- deden; een kaart als dit laat je natuurlijk niet al te lang in de doos zitten.

We schieten door naar de inhoud! Prijzen zijn vooralsnog niet zeker, al lijkt deze MSI net als voorheen de Gaming X als een hoog, maar niet topmodel te willen positioneren. Ik heb vanuit distributeurs begrepen dat de eerste voorraden Nederland inmiddels hebben bereikt, dus duidelijkheid zal snel volgen.


Alvorens we naar de specifieke MSI uitvoering gaan kijken eerst weer even een blik op de onderliggende Nvidia chip, de GP102. Als onderdeel van de Pascal generatie is ook deze chip op 16nm gebakken, maar ten opzichte van de GP104 in de GTX 1080 is de chip wel bijna 5 miljard transistors rijker, bovenop de reeds 7,2 miljard in de GTX 1080. Ten opzichte van de Pascal Titan is het echter een afname van ca 20%, waarbij het verschil zit in de double-precision floating point capaciteit die vooral bij workstation-ish taken tot hun recht komen, en niet bij gaming waar de GTX 1080 Ti uiteraard op richt. Ook anders dan de Pascal Titan is de keuze voor 11GB GDDR5X geheugen in plaats van HBM, maar ten opzichte van de GTX 1080 is de bandbreedte weer flink toegenomen, net als uiteraard het brute aantal rekenkernen. Hoe dan ook, op papier is het een ijzersterke kaart.


Het TDP van de GTX 1080 Ti is 250 Watt, een flinke portie boven de 180W van de al erg krachtige GTX 1080, in dat opzicht lijkt er dus wel weer een goede reden om voedingen boven de 550W in het vizier te houden, al komen we daar aan de hand van metingen straks nog op terug.

De GTX 1080 Ti mag dan wel de nieuwste powerhouse van Nvidia zijn, de Pascal basis houdt in dat de fundamentele featureset ten opzichte van de GTX 1080 en GTX 1070 niet is veranderd. Zaken zoals de hardwarematige x265 / HEVC decoding, wat we overigens ook al op de GTX 950 en 960 tegen kwamen, zijn zodoende ook weer van de partij. Ook Ultra HD (4K) beelden op 60FPS naar je moderne televisie sturen is geen enkel probleem dankzij de HDMI 2.0b poorten.

Voor de gamers is er nog altijd ‘Fast Sync’. Lang verhaal kort: De al-oude V-sync instelling voorkomt ‘screen tearing’ maar zorgt in feite voor een marginale vertraging. Geen vertraging die de gemiddelde casual merkt, maar funest voor competitieve play. Fast sync lost dit laatste grotendeels op en maakt in theorie dus een einde aan screen tearing, wat zeker nog speelt op niet-extreem-snelle schermen.



Voor gamers met een meer artistieke of sociale insteek (lees: streamen of anderzijds delen van gameplay) is Ansel wederom aanwezig, en inmiddels ook al iets verder geïmplementeerd dan bij de release. Games die dit ondersteunen laten je wanneer gewenst een screenshot maken, maar geven je op dat moment volledige camera vrijheid om dit te doen. Het maakt je game niet sneller, maar met de populariteit van het delen van de ervaringen toch een slim bedacht nieuwtje.



Terug naar de ouderwetse werkelijkheid van het reviewen: De specificaties:



De lengte komt niet onbekend voor; 29cm is een mooie lengte om indruk te maken met ‘je systeem’, terwijl het toch in menig behuizing te passen valt. Let wel op de extra breedte bovenop de 12cm standaard PCI-e slot afmeting wat in sommige smalle behuizingen een rol kan spelen, ook is de GTX 1080 Ti Gaming X dikker dan de oplossing uit de 1070 en 1080; hij neemt 2,5 slots in beslag.

Net als ASUS kiest MSI voor de VR approach wat aansluitingen betreft, twee DP’s in plaats van drie van de Nvidia standaard, maar met een extra HDMI poort voor VR doeleinden. DVI-D is ook aanwezig. Voor het geheel heb je een voeding nodig met twee 8-pin PCI-e power aansluitingen, al is de 600W indicatie vanuit MSI wat optimistisch, daar komen we zo op terug.

De Gaming X variant is uiteraard een factory OC model. In de standaard gaming modus kent de chip zelf een redelijke overclock en staat het werkgeheugen op nauwelijks-boven-stock, en met de software-OC modus klokt zowel de chip als het geheugen verder; al is de boost van het laatste bescheiden.

Waar legt MSI verder de focus op? Uiteraard een backplate, een eigen PCB design met 10 fase stroomvoorziening en hoge kwaliteit componenten (en ja, dat kennen we van elke fabrikant die daar allemaal hun eigen term voor gebruiken, in dit geval Military Class Components). Ball bearing Torx fans die stilstaan bij laag verbruik, en ook de RGB LED feature is weer aanwezig met tak van leuke effecten. Van het laatste kan je je afvragen of het dan wel zo zinvol was om de grafische kaart zelf dominant rood te maken.




De MSI Gaming X koeler maakt gebruik van zes koperen heatpipes verbonden met een vernikkeld koperen contactoppervlak, ook maakt de heatsink contact met het werkgeheugen om dat deel te koelen.


Verder is ook de MSI Gaming app weer van de partij, onder andere om de OC modus aan te zetten of de LEDs aan te passen, en tegenwoordig bestaat er ook een app voor zodat je niet uit je game hoeft te alt-tabben om aan de settings te zitten.




Wat verpakking betreft wijkt MSI niet af van wat we kennen van de eerdere 10-series kaarten, al is de inhoud wel een beetje nieuw. Zo zien we een net mapje met wat aardige extra’s; nieuwe stickers en een toch schattige step-by-step guide. Vanuit het praktische perspectief is een 6-pin naar 8-pin adapter bijgevoegd wanneer je voeding geen tweede 8-pin aansluiting heeft. Met een kaart als dit zou ik een molex->PEG adapter niet aanraden.









Het beestje zelf is herkenbaar, maar toch net weer even anders dan de 1070 en de 1080 Gaming X varianten. Absoluut herkenbaar is de zwarte backplate met de bekende draak:





Het beeld vanaf de zijkant waar je normaliter tegenaan zal kijken met een windowed behuizing is echter anders; de heatpipes zien we niet meer, het geheel is flink dikker geworden, en de letters GEFORCE GTX zijn lastig te missen. Van praktisch elke kant valt op hoe dik het koelblok precies is.







Aansluitingen komen in de vorm van twee maal DP, twee maal HDMI en één DVI-D, en zoals genoemd heb je twee 8-pin aansluitingen nodig. Mocht je SLI willen doen; ook die optie ontbreekt niet.




Opvallend is de extra laag aan de binnenkant van het PCB, deze extra laag dient het geheugen te koelen, maar heeft ook z’n visuele pluspunten: hij ziet er m.i. dikker uit dan een PCB zelf.



Nog wat focus op enkele van de details van de MSI Gaming X koeler; voor een zwart-rode build kan je volgens mij lastig meer wensen.








Precies om die reden hebben we deze GTX 1080 Ti Gaming X dan ook even in mijn eigen zwart/rode NZXT H440 gezet, daar lijkt hij zich prima thuis te voelen. Het MSI logo zelf licht op en kan alle kleuren van de regenboog weergeven, de letters GEFORCE GTX blijven onbelicht. De rode lijnen eronder lichten wel weer op, maar uiteraard enkel rood. Ik ontkom niet aan het gevoel dat MSI de RGB LED heeft toegevoegd “want RGB LED!”, want ik heb moeite in te zien wie een dikke zwart/rode kaart wil combineren met een blauw of groen MSI logo. Dat logo LED laat ik dan ook maar lekker wit…








Nog heel even naast de MSI GTX 1070 Gaming X dan om de toch duidelijke visuele verschillen te tonen. De 1080 Ti is een stuk dikker en hoewel het broertjes zijn zien we dezelfde genen toch op flink andere manier tot uiting komen. Enkel de backplate zijde oogt echt hetzelfde.









De testopstelling is nu als volgt:
Processor: Intel Core i7-6700K
Moederbord: MSI Z170A Gaming Pro Carbon
Geheugen: Kingston HyperX Fury 16GB 2400MHz
Voeding: Cooler Master V-Series V750
Opslag: Crucial MX 300 SSD
Behuizing: Cooler Master Test Bench

Alle kaarten worden getest met de instellingen zoals ze uit de fabriek komen, fabrieks-overklok instellingen blijven dus in tact. Verder overklokken en eventueel resultaten die daarbij van toepassing zijn worden in de individuele reviews onder de header “overklokken” besproken. Indien geen resolutie is gespecificeerd mag je uitgaan van 1080p. Alle benchmarks zijn om uitschieters te voorkomen drie maal uitgevoerd, waarbij het gemiddelde wordt weergegeven. Bij noemenswaardige afwijkingen tussen de drie onderlinge resultaten wordt de benchmark nogmaals meerdere malen uitgevoerd om zo zeker te zijn van een betrouwbaar resultaat.

Omdat het niet praktisch is in alle grafieken de gehele naam van elke kaart te gebruiken maak ik gebruik van afkortingen, in deze tabel zie je de exact gebruikte kaarten:


Een belangrijke opmerking met betrekking tot de drivers. Driver updates geven soms wat prestatieverbeteringen, maar veelal in specifieke games. Een vergelijking maken met een oudere kaart op oudere drivers is dan ook niet altijd 100% eerlijk. De meeste games in deze vergelijking zijn echter al eventjes uit, dus de kans dat een nieuwe driver verder geoptimaliseerd is voor die game is dan zeer klein. Het blijft echter onvermijdelijk risico gezien je nieuwe kaarten ook niet kan testen op oude drivers. Vooralsnog zijn alle GTX 1080 Ti’s met dezelfde drivers getest.

Alle games in deze review hebben een geïntegreerde benchmark. Dit zorgt voor een eerlijke vergelijking tussen de kaarten, de gebruikte instelling staat in de header van elke grafiek.

Ook de MSI GTX 1080 Ti Gaming X is getest in de standaard Gaming modus getuige de geheugensnelheid uit de doos, de ‘OC modus’ activeren in de software zou dus nog een kleine winst toevoegen.


Laten we beginnen met toch wel de grote single GPU benchmark: 3D Mark FireStrike. Deze resultaten zijn nog altijd representatief voor onderlinge krachtverschillen en deze ranking pinnen we dan ook vast in alle onderstaande grafieken: zo zie je de directe concurrenten consequent direct naast de kaart in test.


Benchmarks!










In tegenstelling tot voorgaande reviews bevat dit hoofdstuk enkel de resultaten, de bespreking daarvan doen we achteraf.















In tegenstelling tot voorgaande reviews bevat dit hoofdstuk enkel de resultaten, de bespreking daarvan doen we achteraf.











In tegenstelling tot voorgaande reviews bevat dit hoofdstuk enkel de resultaten, de bespreking daarvan doen we achteraf.


DirectX 12 is een nieuw hoofdstuk in onze GPU reviews, en zacht uitgedrukt: vooralsnog een klein drama om een goede vergelijking in te maken. Hoewel we langzamerhand meer games zien verschijnen die DX12 ondersteunen, zo ook aankondigingen zien van games die het gaan ondersteunen, is die ondersteuning lang niet altijd even goed uitgevoerd of bevat de game geen betrouwbare benchmark. Zo zien we in sommige DX12 games juist mindere prestaties bij alle GPU’s ten opzichte van DX11. Hitman (2016) is een voorbeeld van een game waarin zowel DX11 als DX12 ondersteuning zit, maar je soms wisselende resultaten ziet waarover je vervolgens weinig kan concluderen of DX12 een game nu sneller maakt of niet, daarbij hebben ze in een recente patch ook een setting-lock ingebouwd op basis van de aangesloten GPU, waardoor direct vergelijken tussen GPU’s op specifieke settings niet langer mogelijk is; die benchmark kent dan ook maar een bescheiden vergelijking.

Total War: Warhammer benchmark is een ander voorbeeld, deze start veelal niet eens op met een GTX 1070 of GTX 1080, met de GTX 1060 kon ik enkel 1080p Ultra testen en liep de 1440p Ultra test keer op keer vast. Met de GTX 1050 en GTX 1050 Ti liep hij op alle instellingen zelfs vast en daarmee wordt dit hoofdstuk vandaag nog dunner. Gelukkig draaide de GTX 1080 Ti de tests wel, dus konden we er iets van in de grafiek toeveren. Hoe dan ook: De komende reviews zal dus nog hard gesleuteld gaan worden aan de manier waarop DX12 in GPU reviews meegenomen gaat worden.











In tegenstelling tot voorgaande reviews bevat dit hoofdstuk enkel de resultaten, de bespreking daarvan doen we in het volgende hoofdstuk.



Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande testsysteem, met een Voltcraft 4500PRO. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een basic USB toetsenbord en een USB muis. Die verbruiken uiteraard ook een klein beetje, en op deze manier hoop ik het verbruik van een gangbaar systeem (excl monitor) te tonen. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten, en een indicatie van welk vermogen voeding geschikt zou zijn voor dit product.

Het verbruik op drie momenten is opgenomen in deze grafiek:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 10 minuten in idle (Dus niet de slaapstand, vergelijkbaar met een beetje mailen of in word/excel werken).
– Het gemiddelde verbruik gedurende de gehele Thief benchmark op Very High op 1440p (Gamen).
– Het piek-verbruik gedurende de hele benchmark sessie.


Niet onverwacht verbruikt een systeem met een GTX 1080 Ti best wat stroom, de TDP van 250 W alleen al zegt natuurlijk iets. Toch is het alleszins redelijk wanneer je de grafieken ziet dat het complete systeem met MSI GTX 1080 Ti ‘slechts’ zo’n 350 W uit de muur trekt tijdens gamen. Het verbruik van de MSI variant ligt wel iets hoger dan de ASUS variant, de piek is niet zo relevant maar het load verbruik ligt zo’n 10 Watt hoger en het idle verbruik 2 Watt. Groot is dat gat niet te noemen noch veranderd het iets aan de conclusie wat betreft voedingsaanschaf: gebruik in combinatie met een beetje 400-450 W voeding op zich best mogelijk. Zou ik dat aanraden? Nee; de betere voedingen zitten veelal al rond de 550-650 W en door niet te hoog op hun schaal te zitten blijft de geluidsproductie ervan veelal lager. Oftewel daar zal je dan veelal toch op uitkomen, iets wat je dan ook enig overcapaciteit geeft voor bijvoorbeeld wat overclocking.

Idle verbruik ligt iets, 6-7 W, hoger dan wanneer het systeem is voorzien van een GTX 1070. Toekomstige GTX 1080 TI’s zullen moeten uitwijzen of dat aan deze ASUS ligt op de GTX 1080 Ti chip an sich. Groot is dat verschil niet, maar alle beetjes helpen en ook de moderne gamer denkt natuurlijk aan het milieu (of zijn eigen portemonnee).



In dit hoofdstuk bekijken we de geluidsproductie, doen we een stabiliteitstest (duurtest), en kijken we of er nog meer uit de kaart te halen valt.

De geluidsproductie is met ca 38 dB(A) op zo’n 50cm afstand bijzonder indrukwekkend. Je hoeft nog net niet te kijken of de ventilatoren aan staan terwijl hij staat te benchen, maar het scheelt niet veel. Een korte test in een gesloten behuizing, de hierboven getoonde NZXT H440, kwam ook deze deze MSI Gaming X koeler niet eens boven de ambient 37 dBA; oftewel dan moet je wel gaan kijken of ze draaien. In de tienden op de bench bleek de MSI nipt stiller dan de ASUS, maar dat verschil is in de praktijk simpelweg niet uit te leggen. Gezien MSI bij de GTX 1070 en GTX 1080 Gaming X uitvoeringen op gebied van geluidsproductie overtuigender de voorsprong had wordt het duidelijk spannender voor liefhebbers van stilte. Gecombineerd met de keurige load temperatuur van 69-70 toont het desondanks aan dat MSI op pure efficiëntie het toch net moet afleggen, al is ook het praktische nut daarvan beperkt: deze kaart blijft gewoon ruim koel en doet dat zonder noemenswaardig geluid te maken, een prettige ervaring.

Niet geheel onverwacht gezien de temps bracht deze koeler het ook in de stabiliteitstest/duurtest er goed vanaf; bij permanente langdurige belasting op een open testbench houdt de kaart 1924 MHz vast en een temperatuur van 70 graden Celcius met een resulterende fanspeed van 1350 RPM; dat is gewoon een goede prestatie. Opvallend is dat in de eerste paar minuten de clockspeed iets hoger ligt, in de 1960MHz range en zelfs nog iets boven de ASUS die direct op 1949MHz stabiliseert, hierdoor doet hij het bij sommige tests met kortstondige volle belasting net wat beter (maar dan ook echt <1%) terwijl hij bij langdurig testen dat procentje de andere kant op gaat door de 1924Mhz in z’n lange adem. Hoe dan ook; je zal er maar wakker van liggen. [img]https://www.techtesters.eu/pic/MSIGTX1080TI/854.gif[/img]


Het is mogelijk de powerlimiet naar 117% te verhogen, iets wat niet direct effect heeft op de resultaten of het verbruik, maar het Voltage staat vast. Met de handmatige OC lukte het om de chip stabiel op 2,025 GHz te draaien, maar net als bij de ASUS begonnen de problemen al snel op 2037MHz; er zit gewoon niet veel extra speling in de core snelheid, je kan dan beter het geheugen onder handen nemen. Heel onwaarschijnlijk klinkt het niet dat de beperking de Nvidia chip gaat zijn, en gezien de prestaties van een stevige luchtkoeler als dit doet het je afvragen wat de meerwaarde van waterkoeling of een model met ingebouwde all-in-one gaat zijn tenzij je met volt-mods aan de bak gaat. Ten opzichte van wat Nvidia stock noemt zitten we dan natuurlijk al meerdere honderden megahertzen hoger, dus op zich is een lekkere luxe OC variant erg interessant boven een Founders Edition, maar waar je in het verleden zelfs als luie overclocker wel eens flinke winsten kon boeken met zo’n standaard-OC kaart lijkt dat hier zeker geen vanzelfsprekendheid.

Uiteraard zal het overclocken altijd per sample verschillen, hou daar altijd rekening mee.


Om andere resoluties te bespreken op basis van bovenstaande resultaten eerst de grafiek met het aantal pixels per resolutie:


Dat de GTX 1080 Ti een beest is wisten we inmiddels en komt niet meerals verrassing. Het gat met de GTX 1080 is groot, het gat met alles eronder is gigantisch, en als je gewoon het dikste wil dan weet je al waar je uit komt. Dat rest nog wel de vraag wanneer het zinvol is. Discussies over 1080p 240Hz schermen terzijde, sowieso heb je geen 240Hz nodig om te profiteren van een sneller scherm en laten we vooral niet beginnen over de afmetingen van die doelgroep, denk ik niet dat de combinatie met welk 1080p scherm dan ook voor de hand ligt. Zit je nog onder 1080p met je scherm? Stop eens even met deze review lezen en ga eens een beetje monitor kopen joh, pff.

Het is 2560x1440p waarbij de GTX 1080 Ti zijn meerwaarde begint te tonen en interessant wordt voor zij die het geld ervoor kunnen missen. Op die resolutie kom je echter ook prima uit de voeten met een GTX 1080 of GTX 1070, met af en toe een klein stapje terug in de zwaarste games (Thanks Deus Ex…). Vanaf dat punt, denk aan 3440x1440p gaming en uiteraard 4K gaming, dan zien we niet alleen dat de extra prestaties goed van pas komen, feitelijk elke upgrade tot nu toe kwam daar wel van pas, maar zien we voor het eerst structureel soepele framerates in games op de hoogste instellingen. Hier en daar is een zware detail instelling met wat te pittig, en een overlocked model zoals deze MSI Gaming X is dan toch net even lekkerder, maar in zijn algemeenheid is het gewoon uitstekend 4K gamen met een GTX 1080 Ti. Je kan de bovenstaande tabel eventueel gebruiken om een evaluatie te maken van gebruik op drie 1080p schermen (no problemo).

In hoeverre 4K gaming interessanter is dan een snel 3440x1440p of 2560x1440p scherm mag je zelf bepalen, 4K is zoals je ziet een flinke belasting in vereiste rekenkracht, en ook ontbreken daar de echt snelle schermen die wel te vinden zijn met 2560x1440p/3440x1440p, ook voor die laatste opties rest geen twijfel over wat gewoon de ultieme kaart is van dit moment.

Hoe zit het dan in de MSI versus ASUS discussie. Het zijn niet alleen de grote concurrenten van elkaar op de Nederlandse markt, het zijn ook kaarten die elkaar wat betreft insteek betreft erg sterk benaderen; dikke uitstraling, factory OC, en toch een grote stilte focus. De MSI klokt aan het begin marginaal hoger, op den duur even marginaal lager, de MSI is een tiende of twee van een Decibel stiller terwijl hij ook een paar Watt meer gebruik; twee zaken die je niet gaat merken, en zo’n 2 graden verschil is ook niet echt heel spannend. Puur op basis van deze twee samples moet MSI heel droog bekeken (Prestatie, temps, geluidsproductie) wel net aan de efficientie-kroon die ze bij de GTX 1060/1070/1080 stevig in handen hadden overhandigen, maar met verschillen dusdanig in de marge en het feit dat de eerste batch GPU’s snel handmatig in elkaar zijn gezet om vlot met een product uit te komen zou het mij weinig verbazen als die ene procent straks anders lijkt te liggen. Koop je A of B, dan is je uiteindelijke gebruikerservaring gewoon helemaal niets anders; laat je gerust sturen door secundaire zaken: prijs, merkvoorkeur, features, garantie, uitstraling, etcetera. Het is een wat suffe climax, wellicht zelfs een veilige, maar het is niet anders.





Ik blijf een beetje naar de GTX 1080 Ti kijken en kwijlen, het is gewoon een beest van een chip met geweldige prestaties, en ook een duidelijke meerprestatie boven de ‘redelijke’ 1070/1080. Voorheen was het vaak zo dat een echt topmodel wel sneller was, maar de extra prestaties niet helemaal in lijn waren met de meerprijs, en juist in dat opzicht is een GTX 1080 Ti eigenlijk een hele redelijke aanschaf. Tenminste, als je het geld voor een dergelijke kaart kan missen, goedkoop is anders en als je genoegen neemt met 1080p gaming op wat normalere instellingen koop je er natuurlijk een complete game-pc voor. Maar voor de echte liefhebber? Dit is wel de top en gewoon ultiem gaming op praktisch elke resolutie die je er tegenaan gooit.

Ook MSI weet gewoon weer een dijk van een kaart neer te zetten; indruk maken met dit dikke ding is geen probleem. Verschillen met de eerste GTX 1080 Ti van ASUS die ons passeerde zitten ook echt ver in de marge, waar heel droog bekeken naar de details in de getallen (fps, geluidsproductie en temps) de MSI het nipt af moet leggen. Het zijn wel allemaal resultaten waarbij je je volgens mij beter af kan vragen wat je nu zelf echt belangrijk vindt bij de aanschaf van je nieuwe high-endkaart. Ik denk namelijk niet dat je die halve procent prestaties of 2 graden in het nadeel van de MSI of die tiende decibel in het voordeel van de MSI in de praktijk ooit zal merken; de ervaring van het bezitten is simpelweg gelijk tussen de twee. Zodoende doe je er dan verstandiger aan te kijken naar bijvoorbeeld secundaire features, de garantie, de prijs of door simpelweg je hart te volgen wat betreft merktbeleving. Liefhebbers van beide merken zullen weinig moeite hebben om hun favoriete merk vol overtuiging te verdedigen. Of kies gewoon welke je zelf toffer vindt, het maakt allemaal weinig uit.

Wat uitstraling betreft schat ik de kansen van deze MSI goed in als je een zwart/rood (of gesloten?) systeem neer zet; RGB verlichting doet weinig af aan het dominant rode design wat gewoon niet lekker combineert met andere kleurstellingen. In een luxe zwart/rode build voelt hij zich duidelijk lekker thuis, mits je een beetje uitgesproken design niet verkeerd vindt: De combinatie van de draak op de backplate, de aggressieve design elementen aan de ventilator zijde, en de flinke letters GEFORCE GTX zullen zij met een voorkeur voor ‘subtiel’ toch een kleine shock bezorgen.

Dat brengt ons dan naar het punt wat vermoedelijk de doorslag zal gaan geven voor zij die niet zo merk of looks gebonden zijn: de prijs. Straatprijzen zijn nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er vooralsnog op dat MSI Gaming X wel een noemenswaardig prijsvoordeel gaat bieden ten opzichte van de ASUS Strix OC. Gezien de ver-in-de-marge verschillen wordt het dan wel erg spannend, plus het zet de deur open voor een interessante strijd als MSI op termijn de GTX 1080 Ti Gaming Z boven de Gaming X positioneert, tenminste als ze die trend daadwerkelijk gaan volgen. Nu zal iemand die een high-end GTX 1080 Ti overweegt ongetwijfeld minder snel op een paar tientjes kijken dan een 1060/1070 koper, maar blijven we wederom droog dan zou zelfs een minimaal prijsvoordeel die pure getallen balans in het voordeel van MSI mogen tippen; het lijken spannende dagen te worden.

Oh, en een week later met een GTX 1080 Ti is het nog altijd een kwijlfestijn in huis, wat een chip…

Nog enkele vergrotingen, klikken voor vol formaat:
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/msi-gtx-1080-ti-gaming-x-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.