Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande testsysteem, met een Voltcraft Energy Logger 4000. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een basic USB toetsenbord en een USB muis. Die verbruiken uiteraard ook een klein beetje, en op deze manier hoop ik het verbruik van een gangbaar systeem te tonen. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten, en een indicatie van wat een geschikte voeding voor een systeem in combinatie met deze GPU kan zijn (althans op gebied van vermogen).
Het verbruik op drie momenten is opgenomen in deze grafiek:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 10 minuten in idle (Dus niet de slaapstand, vergelijkbaar met een beetje mailen of in word/excel werken).
– Het gemiddelde verbruik gedurende de gehele Thief benchmark op Very High op 1440p (Gamen).
– Het piek-verbruik gedurende de hele benchmark sessie.
Gezien de nieuwe opstelling moesten ook deze resultaten opnieuw, hierdoor ontbreekt de grafiek ditmaal terwijl wij hier hard ons best doen deze weer te vullen. Vooralsnog even de resultaten in tekst vorm: beide kaarten resulteren in een system idle verbruik van 50W (onderling verschil ca 0,5W in het voordeel van de non-Ti) wat een keurig resultaat is. Gemiddelde game belasting komt op 130W en 139W respectievelijk voor de GTX 1050 Gaming X en de GTX 1050 Ti Gaming X, met de piekbelasting van die twee kaarten op 139 en 146W: Peanuts. Ik blijf erbij dat het feitelijk fenomenaal is wat Nvidia heeft bereikt op gebied van efficiëntie de laatste generatie. Grote stap van AMD terzijde: Nvidia pakt hier duidelijk de kroon, en deze kleinere Pascal chips drukken extra hun stempel met het extreem lage idle verbruik.
Voedingsadvies of keuze wordt er ook eenvoudiger op. Feitelijk zal elke degelijke merk voeding met de benodigde PCIe aansluiting die MSI erop heeft geplaatst voldoen, en dan zit je per definitie (op enkele zeldzame uitzondingen na) al in de 350+ W categorie. Gezien SLI geen optie is heeft investeren in een dikkere voeding ook geen zin, anders dan dat je rekening moet houden met kabels die lang genoeg zijn voor een eventueel bijpassend ‘dikke’ case. OEM systemen die je wilt upgraden met een GTX 1050 of GTX 1050 Ti zullen veelal ook aan het vereiste vermogen voldoen.