De GS60 komt met een 2160p / Ultra HD monitor (of 4K zoals sommigen dat noemen). Ultra HD op deze afmetingen is niet zonder consequenties, want de pixeldichtheid is hierdoor extreem. Programma’s als Windows kunnen daar wel mee overweg, maar sommige software schaalt niet goed waardoor het echt minuscuul klein wordt. Unigine benchmark menu’s zijn daar een voorbeeld van, waar je de tekst vervolgens echt nauwelijks kan lezen. De keerzijde is wel dat het gros van de zaken haarscherp op het beeld komt, daarbij schaalt Ultra HD perfect terug naar Full HD voor games, want op die extreme resolutie games draaien op een laptop is uiteraard geen optie. Wat mij betreft is 1080p echt meer dan voldoende, maar marketing technisch is het minder sexy.


De eerste subjectieve indrukken van het IPS scherm waren positief, deels ook vanwege de MSI True Color applicatie die je eenvoudig laat schakelen tussen verschillende profielen zoals ‘Gamer’ en ‘sRGB’, waarbij vooral de laatste voor all-round gebruik erg prettig is. De maximale helderheid leek wat laag, wat bij het meten ook bleek: ca 230 cd/m2 is niet heel veel (300 cd/m2 is een gangbaar uitgangspunt voor monitoren, wat we ook bij de GT72S zagen). Bij normale omstandigheden voldoende, maar bij gebruik buiten, of in een zonnige kamer, dan had ik graag meer helderheid gezien. Een lage maximale helderheid en een bescheiden minimale helderheid van 0,60 cd/m2 zorgt ook voor een wat lagere contrast score van 400:1, maar tijdens wat games merk je daar niet direct negatieve gevolgen van. Positieve keerzijde van dat verhaal is weer het vrijwel achterwege blijven van enige vorm van backlight bleeding, en het IPS paneel heeft zeer goede kijkhoeken.



Standaard grijs- en kleurafwijking is wat aan de hoge kant met ca 6 Delta E gemiddeld, hetzelfde gaat op voor de witbalans, maar voor een gaming laptop is dat nog best een nette score. Met kalibratie zien we echter de uitstekende capaciteiten van dit scherm, want dan zien we de witbalans, grijswaardes en kleurwaardes echt uitstekende zaken doen.





Wat kalibratie niet kan verhelpen is het feit dat het gehele sRGB bereik simpelweg niet binnen de mogelijkheden zit van dit paneel. Kleurafwijkingen zijn dan wel uitstekend, maar de uitersten in de hoek van blauw en rood vallen buiten het bereik. Stel dat je de kleurwaardes gaat controleren met een groter aantal meetpunten (inclusief die uitersten), dan zal je daar uiteraard ook de afwijkingen terug zien.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.