MSI CLUTCH GM51 Lightweight review


Een jaar geleden vertelde een oud veteraan competitief fps gamer genaamd Stephan the Grey dat ik eens zou moeten overstappen op een lightweight muis. Ik als een koppige gen Z gamer wilde er niet aan geloven dat het mijn gameplay zou verbeteren maar na een aantal weken van testen Met de MSI GK51 en GK51 Wireless ben ik toch van gedachten veranderd, had die oude man dan toch gelijk?


Uitpakken


Bij het uitpakken van deze twee muizen zie je toch een duidelijk verschil in welke muis ze net iets meer moeite hebben gestopt. De draadloze muis zit mooi in foam opgesteld terwijl de bedrade in een plastic cover zit. De doos van de draadloze is ook aanzienlijk groter vanwege de meerdere accessoires, je krijgt er een laaddock bij die tot wel 2x sneller oplaadt, in 60 minuten moet deze muis helemaal vol zijn en tot wel 150 uur aan speeltijd geven.

De muis zelf is een middelmaatje, maar wel vrij hoog. Hierdoor is het vooral een palm grip muis voor kleinere en middelgrote handen. Zelf heb ik grotere handen en dan is hij ook erg goed geschikt voor claw grips, zoals ik zelf ook graag speel in Valorant. De bouwkwaliteit is netjes, de knoppen voelen lekker scherp aan met minimale travel, en de duimknoppen zijn ook fijn. Gewoon een degelijk ding.

Op de onderkant bevinden zich de zogeheten PTFE muisskates, de beschermstickers krijg je er wat lastig van af, maar dat is eenmalig. De skates voelen heel smooth aan, ook nog na 2 weken van intensief gebruik. Ook bevindt zich de dpi-schakelaar op de onderkant wat ik wel een pluspunt vind want normaal gesproken bevindt deze zich op de bovenkant en kan je weleens per ongeluk je dpi veranderen terwijl je aan het gamen bent.



MSI mag wel werken aan een soepelere muis kabel. Als we de kabel vergelijken met de moderne paracords dan is hij merkbaar stugger. Voor een muis boven de 50 euro mag dat eigenlijk niet.

Installatie en Gebruik


Zoals elke andere muis stop je de USB dongle in je computer en kan je hem gaan gebruiken. Het moment dat je de muis aansluit zie je gelijk de mooie en rustige rgb op de muis, de rgb is aan te passen in de MSI center app. Ook zijn er meerdere opties in te stelling de MSI app zoals dpi, polling rate en muisknoppen, let wel op als je je dpi wilt veranderen geeft de app een aantal levels aan, als je een level aanpast naar jouw gewenste dpi dan moet je met de dpi-schakelaar aan de onderkant van je muis switchen naar je gekozen level.

In eerste instantie was het lichtgewicht van de muis voor mij persoonlijk erg wennen maar na een aantal uren van intensief fps gamen voelde het erg smooth aan, het verbetert je flick enorm omdat je gewoon veel sneller kan bewegen dan met een relatief zwaardere muis. Het feit dat hij direct al beter aanvoelt zegt voor mij best veel.

Kleine tip: Bij het testen van de verschillende functies viel me op dat er in de MSI app een functie is genaamd “MSI Speed Shift”, toen ik dit ging verstellen stopte mijn draadloze muis helemaal met werken en heb ik het met een andere muis moeten oplossen, op het internet kan ik verder ook niks vind over een muis speed shift dus zoals ik het nu zie zou ik hier verder ook niet aankomen tot er meer over bekend is.


Verschil tussen draad en draadloos


Ik heb beide muizen getest en er zit een redelijk verschil tussen de twee wat ik wel erg interessant vond aangezien het verkocht wordt als dezelfde muis maar dan met of zonder draad. Een van de grootste verschillen is al het gewicht, zo weegt de draadloze muis 85g en de andere 75g dat is al een 10g verschil tussen draad of draadloos, daarentegen met het gebruik van de bedrade muis merk je natuurlijk wel dat je met draad speelt en dat je soms zelfs een beetje kan tegenhouden. Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar de draadloze, die 10 gram maakt niet zo veel uit als de (stugge) draad.

De bedrade muis heeft wel een 8x hogere polling rate dan de draadloze, de draadloze heeft een max van 1000hz en de bedrade een max van 8000hz. Verder maken ze gebruik van de zelfde sensor en het zelfde formaat. In theorie is de bedrade dus iets sneller, maar eerlijk, zelfs op een hoog niveau Valorant merk ik dat verschil eigenlijk niet. Zeker niet genoeg om een kabel voor lief te willen nemen.

De accu is niet echt een issue, want in twee weken heb ik de draadloze variant één keer moeten opladen, wat makkelijk kan met het kleine basisstation. Binnen een uurtje is hij weer vol, en kan je weer lange tijd vooruit.





Conclusie


Ik moet Stephan the Grey toch gelijk geven in deze conclusie over lichtgewicht muizen, het is wel echt fijner dan een zwaar blok. Verder krijg ik de indruk dat deze muisje een prima start is voor mensen die lichtgewicht willen, ik merk er zelf in elk geval niet veel aan wat niet klopt.

De draadloze muis zou rond de 100 euro liggen. Voor die prijs heb je best wat te kiezen, en hoewel MSI het goed doet is het niet zo dat ze iets heel unieks doen. De Superlight van mijn vriendin kost bijvoorbeeld regelmatig ook 100 euro of nog minder, en concurreren met Logitech is nooit makkelijk. We vermoeden dat MSI met deze muis vooral hun eigen fanbase wil voorzien van een goed alternatief.

De bedrade muis ligt rond de 70 euro, en hoewel die ook goed is vind ik dat wel wat hoog, het is wel een mooi muisje met goede prestaties, maar die zijn er ook voor 50 euro en als je al 70 wil uitgeven zou ik zelf naar de draadloze overstappen. Maar ik vermoed dat die prijs op termijn nog wel wat zal zakken.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over David
Van oppassen op de kinderen tot team TechTester. Met de kennis vanuit het gamen, het bouwen van wat computertjes, en leermeester Stephan moet het vast goed komen om wat nieuws berichten, reviews en computers te maken toch?