Samenvatting
Hele degelijke mech met de bekende Cherry MX switches, en de MX Speeds zijn zeker interessant voor snelle games (minder voor typisten), maar deze MSI weet ook niet echt boven de vele, vele degelijke mechs in de markt uit te springen, anders dan dat hij visueel er wel echt uit steekt. Ook kan er aan de software nog wat worden gesleuteld, de media keys kunnen wat luxer (prima an sich, maar we zien soms beter voor deze bedragen), en het gebrek aan consistentie in design, zowel binnen het product zelf als wanneer we kijken naar andere MSI randapperatuur, vinden we wel jammer. Wel worden we blij van veel features zoals o.a. een polssteun, media keys, USB passthrough, extra keycaps, RGB verlichting, en de optie die zowel on-board als via software aan te kunnen sturen. Onder de streep zoals met menig andere mech is het vooral de vraag of dit je smaak is. If so: een prima degelijke aanrader, 8/10.
MSI Vigor GK80 review
MSI lijkt wel een #MSIAllTheThings campagne begonnen te zijn: ze willen niet alleen dat je hun moederborden en videokaarten gebruikt, maar ze willen hele setups domineren. Daarvoor hadden ze randapparatuur nodig, en wij hebben die nieuwe collectie hier voor ons liggen. De Vigor GK80 is hun topmodel mechanische bord: Cherry MX Speed Silver switches, RGB, een berg extra keycaps, polssteun, media keys, USB passthrough, en natuurlijk alle bekende zaken die echt uitmaken voor gamers zoals een snelle response, anti-ghosting enzovoorts.
Geen gebrek aan features dus geen gebrek. Prijskaartje moet zo’n 149 euro zijn, wat gezien de featureset wel te verwachten was.
De MSI GM40 muis hebben we al besproken, de reviews van de headsets volgen binnenkort.
Specificaties
Uitpakken, bouw en features
Doosje, typisch, wel netjes.
Intern: Uno bord, een degelijk rubber coated polssteun met de bekende rode draak, en een kit extra keycaps met keycap puller.
De fysieke bouwkwaliteit van het toetsenbord zelf laat weinig te wensen over. Het frame voelt stevig, de metalen laag erover ziet er ook goed uit en voelt prima, dus wat dat betreft geen klagen. Uiteraard met de kanttekening dat we in mechanische toetsenborden ook niets anders verwachten vanwege de vele goede borden op de markt, dus een bord kan hier vooral verliezen, niet winnen.
Zoomen we wat in dan zien we een redelijk standaard layout, bescheiden font, wat typische secundaire features on de de f-keys en het feit dat het een redelijk compact full-size bord is; geen macro keys, geen onnodige ruimte aan de zijkanten. Vanuit het gaming perspectief is dat wel positief. We zien echter ook dat de standaard keycaps redelijk glimmen, ze ogen wat goedkoop en tot zover we kunnen oordelen zijn het ook zeker geen luxe modellen, tot zover ABS caps al luxe zijn. Niet zo erg als de Cougar X3, maar dat was een budget mech en deze speelt in de klasse van de Corsair K70 of Cooler Master MK750, om maar twee van de vele opties te noemen.
Rechtsboven de media keys. Basic, en geen luxer voelend wieltje, maar dit voldoet.
Aan de zijkanten zien we de geborstelde afwerking wat beter, plus zien we beter dat het bord meer grijs dan zwart aan de basis is.
Oh, en rood, want er zit een knalrode rand achterop, met aan de rechter zijde een USB 2.0 passthrough.
Onderop: bekend verhaal, pootjes die prima blijven staan bij verschuiven, en de kabel kan eventueel een kant op worden gestuurd.
Standaard zitten er geen typische WASD toetsen op, maar met metaal afgewerkte units met doorzichtig rode basis. Die voelen wel degelijk aan en de verlichting komt er ook net even wat duidelijker langs, zij het in rood getint.
Eronder de bekende Cherry MX Speed Silvers. Cherry vereist eigenlijk geen toelichting, die reputatie staat al ruime tijd. De Speed Silvers zijn een recentere toevoeging en echt een pure gaming switch: ze zijn licht, actueren erg snel (na ca 1,2mm), en tot zover snel kunnen reageren gaat is dit wel redelijk de top. Keerzijde is wel dat enige gewenning noodzakelijk is, als je een stevige hand hebt druk je soms een knop in door er even op te rusten, en voor typisten zouden we ze ook niet aanbevelen; een extra aanslag is zo gemaakt. Puur gaming dus, met de focus op snelle games.
MSI levert redelijk wat extra keycaps mee die we kunnen gebruiken, zo zijn er voor de meeste game soorten ook grippy keycaps aanwezig. Dit kennen we ook van Corsair en is in onze ervaring een fijne toevoeging, waarbij we de MSI approach iets leuker vinden simpelweg omdat ze wat extra knoppen in die grip stijl voorzien.
Tenminste, leuker. We zetten wel vraagtekens bij de bruine (zeer licht) transparante delen op de zijkanten van die keycaps. Niet alleen is bruin een extra kleurtje, maar omdat ze echt net transparant zijn zie je er wat donkere delen van de switch constructie erdoor wat in onze ogen meer een bruin vlekkerige indruk wekt dan iets wat echt bij het bord past. Vooral: daarmee hebben we weer een extra kleur in beeld. Inmiddels hebben we zwart, rood, grijs-metallic, rood-bruin, en witte elementen voor de verlichting. Smaak is subjectief, maar dit lijkt ons iets te veel van het goede?
De polssteun bevalt in elk geval goed. Deze zit niet vast aan het bord maar ligt solide op tafel. Het materiaal houdt wel makkelijk stof vast, dus een regelmatig doekje is een eis. Je kan indien gewenst extra keycaps in de polssteun duwen om ze op te slaan, al is dat wat omslachtig vergeleken met ze in het schuim te laten.
Prestaties
Met een solide frame en Cherry MX switches aan de basis, plus typische zaken als 1ms repsonse en anti-ghosting features was te verwachten dat de MSI goede zaken doet in de ervaring, en dat is zeker zo. Zoals we al zeiden moet je je afvragen of je MX Speed Silver switches wilt als all-round pc werker, maar puur voor snelle games is die switch interessant en voor andere gebruikers zal MSI ook varianten met andere switches naar de markt brengen. Letten we even niet op features en kijken we puur naar de ervaring, dan kan MSI mee doen met welke concurrent dan ook.
Wat software betreft echter nog niet: de software is net functioneel genoeg maar voelt wat ouderwets en mist een niveautje polijsten wat we van de ervaring randapparatuur bakkers gewend zijn. Het kan er mee door, vooral omdat je de meeste functionaliteit op het bord zelf kan beheren zonder de software nodig te hebben; dat heeft onze voorkeur in elk geval. Voor RGB synchronisatie kom je echter niet onder de Mystic Light software uit. Niet dat je daar het gewenste effect niet voor elkaar krijgt, maar het mist de strakke intuitieve user experience waar we inmiddels wel een beetje aan gewend zijn van een breed scala merken.
Verlichting
Zoals we zeiden: RGB! Met net wat extra’s langs de zijkanten. We weten van MSI dat ‘het wel een onsje meer mag zijn’, en als je daar op valt dan lijken deze plaatjes zo gek niet toch?
Conclusie
MSI zet met de Vigor GK80 ook echt een leuke basis neer, en één die zijn systeem met MSI moederbord en videokaart, of MSI laptop of game system wellicht, met deze zaken leuk aan kan vullen. De drang naar ‘alles van één merk’ snappen we prima, en dat MSI daar op in springt is niet meer dan logisch. En eerlijk gezegd denk ik dat een MSI fanaat die dit voor zijn neus kijkt daar best blij mee zal zijn: het is tenslotte een stevige plank met tal van features, ook voor de prijs een flinke lijst, en de vertrouwde Cherry switches aan de basis, en het MSI-sausje is in dat opzicht ook niet onbekend.
Kijken wij echter wat verder dan komen er toch wat vragen in ons op. Zo is de software gewoon niet op het niveau van menig game peripheral bouwende concurrent, al moeten we zeggen dat de optie om de settings op het toetsenbord te beheren een aardig vangnet is. De ervaren mech fanaat ziet dat de standaard keycaps net wat goedkoper afgewerkt zijn, en de extra grippy keycaps zijn weliswaar fijn onder de vingers, maar de rommelige bruin transparante zijkanten met een wat rommelig effect als gevolg doet onze wenkbrouwen fronsen. Enerzijds kunnen we bovenstaande kleine schoonheidsfoutjes noemen, maar anderzijds zien we die niet terug in de meest directe concurrenten (Corsair K70 Lux, Cooler Master MK750, waarbij de K70 ook nog wat meer overtuigende media keys heeft). Daarbij komt dat MSI de prijs daar letterlijk tot de euro tegenover zet, om maar niet te spreken over het feit dat er nog dozijnen directe alternatieven zijn voor dergelijke bedragen. Het maakt het product niet objectief verkeerd, maar in welk opzicht springt dit er boven uit?
De subjectieve approach is altijd lastig. We weten van MSI dat ze niet vies zijn van een extra ledje of wat opvallende lijnen, en we zullen onze ‘less is more’ West Europese visie zeker niet forceren op elk product. Dat hij erg “opvallend” is zie je op de foto’s en daarvan mag je zelf zeggen of je het mooi vindt, maar het gebrek aan consistentie in design willen we wel opmerken: zwart frame, grijs metalen afwerking, zwarte polssteun, zilverkleurige metalen keycaps (of iets tussen zilver en goud), flink wat rode details hier en daar inclusief een grote rode lijn aan de achterzijde, dan die bruine afwerking van de grippy keycaps, en weer knal RGB effecten aan de zijkant. Dat het daarmee allemaal erg ‘druk’ is lijkt een objectief accurate stelling. En hadden we dat in een groot MSI geheel kunnen zien dan hadden we dat ook nog wel begrepen echter kijken we naar de GM40, GM60, GH60 en GH70 dan zien we dergelijk design zeker niet consistent terugkomen. Het gebrek aan een visueel geheel mogen, moeten we MSI toch op wijzen.
Is de GK80 dan slecht? Nee. Maar er zijn veel kapers op de kust en er zijn wel degelijk wat verbeterpuntjes die we lang niet bij elk bord hoeven te noemen. Veel prima features en een solide basis zijn natuurlijk cruciaal, maar zullen de niet-merk-gebonden koper vermoedelijk niet voldoende overtuigen om voor de MSI te gaan wanneer de keuze zo enorm ruim is. Voor de MSI fan dan? Of voor zij die gewoon heel warm worden van dit design (vandaar dat we veel foto’s maken): er zijn wat zaken om over na te denken, maar breekpunten zoals een matige kwaliteit, slechte switches of een karige featureset is zeker geen sprake.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: