MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio review


We gaan door met onze GeForce RTX 3070 line-up, en dan specifiek de MSI Gaming X Trio uitvoering hiervan. De Gaming X Trio lijn kennen we natuurlijk al een tijdje, dus voor GPU-ingewijden zal deze review niet als een verrassing komen, maar een overzichtje voor de liefhebber: de Gaming X Trio is MSI’s sub-topmodel (de aanstaande gelekte SUPRIM komt er nog boven) waarmee ze zich vooral richten op een gigantisch grote koeler, veel RGB, en een lage geluidsproductie. Niet dat er wat mis was met Nvidia’s Founders Edition, in tegendeel, maar dat er veel gamers zitten te wachten op iets dikkers is toch een redelijke stelling.

Klinkt prima dus zou je denken? We zochten het uit:

Liever een video? Astublieft:


RTX 3070 Samengevat


Mocht je echt niks van de RTX 3070 chip hebben meegekregen, een korte samenvatting: Het is een kaart die vooral voor snelle 1440p schermen lekker uit de verf komt, en een goede prijs-prestatieverhouding weet neer te zetten. 1080p gaming kan hij ook uitstekend, maar tenzij je echt competitive speelt ligt het voor de hand even te wachten op goedkopere RTX 3060 Ti kaarten als je bij 1080p blijft. 4K weet de RTX 3070 ook redelijk te doen, mits je hier en daar wat settings afschaalt. Echter, voor 4K blijf ik erbij dat de RTX 3080 eigenlijk de go-to Nvidia kaart is (en dan laat ik even in het midden wat AMD straks écht gaat doen).




Dat laatste zien we hier ook terug, want het gat tussen de RTX 3070 en RTX 3080 op hoge resoluties is hoger dan dat bij de 20- of zelfs de 10- serie was. Een RTX 3080 is dus eigenlijk best interessant als je die kan betalen. Echter, op dit prijspunt heeft Nvidia op dit moment nog geen concurrent.


MSI Gaming X Trio


MSI’s doelstelling leek simpel: indruk maken met een grote videokaart, maar niet té veel kosten maken met het design. Zo eindigen we met één van de fysiek dikste ogende videokaarten: lekker groot, grote fans, backplate, prima kleurstelling om te combineren, veel RGB.





Maar, ook één een kaart met een paar duidelijke puntjes van bezuiniging. Zo is de backplate dat graphene-plastic wat leuk oogt maar niet zo goed voelt als metaal, tot zover je dat belangrijk vindt, en is de shroud net iets minder indrukwekkend dan die van ROG. Tevens ontbreekt de dual bios feature. En die had ik toch wel graag gezien. Niet vanwege de prestaties, maar voor een stukje veiligheid wat betreft bios flashen, overclocken, etcetera.


Ook is er geen sprake van extra aansluitingen, tot zover je die nodig hebt dan. Met drie DisplayPort 1.4 aansluitingen en één HDMI 2.1 aansluiting lijk je vooral pas wat te gaan missen als je meer dan twee TV’s wilt aansluiten; lijkt mij een kleine doelgroep.

Prestaties


Het gebrek aan dual bios is best te begrijpen als we naar de prestaties kijken, want daarbij vragen we ons af waarom je nog een andere modus zou willen. MSI is niet alleen de stilste kaart in de line-up, maar doet dat ook zonder de temperaturen significant te laten oplopen. Veel ontloopt het elkaar allemaal niet en enkel de Founders Edition is écht significant warmer, maar toch: MSI is net de stilste direct uit de doos.



Kijken we naar de efficiëntie met de fans op 40dB, dan ligt MSI heel nipt achter de iets grotere, en vermoedelijk veel duurdere ROG kaart. Maar ook significant voor de (kleinere) Gigabyte Gaming OC, en nog verder voor de (veel kleinere) Founders Edition.




Eén ding dat bij alle partner kaarten dit jaar een issue lijkt te zijn is de meerwaarde van een fabrieks overclock. Zelfs de Founders Edition overclockt zichzelf stevig, en hogere kloksnelheden leiden nauwelijks tot hogere framerates met deze Ampere kaarten. Het verschil zonder dat je handmatig aan het overclocken gaat is grofweg 3% tussen de standaard en de snelste kaarten, en dat is een pittig probleem voor high-end varianten. Wellicht pakt dat hier in het voordeel uit van MSI, die niet de hoogste clocks noteert, en daar vervolgens ook geen nadelige gevolgen van heeft.







a href=”https://www.techtesters.eu/p2″ rel=”noopener noreferrer” target=”_blank”>


Conclusie


De voluit MSI GeForce RTX 3070 Gaming X Trio is een uitstekend presterende kaart, maar ook één die wat vraagtekens achter laat. Zo is het een indrukwekkende kaart om te zien, al dan niet met alle RGB Aan, en is de efficiëntie van de koeler absoluut top. Maar tegelijkertijd missen wat features die ik eigenlijk wel had willen zien zoals een echt metalen backplate of dual bios.

Mijn eerste reactie was dan ook om te vragen waarom een high-end kaart die features niet heeft, maar het lijkt erop dat MSI die besparingen wel degelijk om wil zetten naar een gunstigere prijs. We moeten met de huidige RTX launch nog maar zien hoe beschikbaarheid en prijzen in de praktijk uitpakken, maar mocht inderdaad blijken dat de MSI Gaming X Trio echt veel goedkoper is dan de ROG kaart die een paar extra puntjes wel op de i zet, en mogelijk nauwelijks duurder dan de kleinere, iets minder efficiente Gaming OC van Gigabyte, dan raakt MSI vermoedelijk wel precies de juiste snaren. De meeste gamers willen vermoedelijk wel zo’n lekkere forse videokaart die MSI hier biedt, maar willen niet onnodig meer betalen voor een metalen backplate waar je nooit met je vingers aan zit, of een bios switch die je eenmalig instelt. En, mocht je dat wel willen, dan komt MSI binnenkort vermoedelijk met de completere SUPRIM uitvoering.

Kortom, even afwachten hoe prijzen uitpakken, maar als het MSI lukt om deze fysiek indrukwekkende kaart door wat feature besparingen gunstig op de markt te zetten, dan zou dit zo maar één van de populairste RTX 3070 kaarten van dit moment kunnen worden. Eerst zien, dan geloven uiteraard, maar één ding is zeker: als jij vooral voor looks en prestaties wil gaan is dit er één om scherp in de gaten te houden. Of direct te bestellen, want grote kans dat ook de RTX 3070 voorlopig met tekorten zal kampen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.