MSI GeForce RTX 3050 Gaming X


Nu de prijzen van videokaarten keihard dalen is het eindelijk weer eens leuk om ze te testen en te reviewen. En vandaag aan de beurt: de MSI GeForce RTX 3050 Gaming X. Deze kaart combineert de instap-RTX videochip met een degelijke koeler, en inmiddels is de prijs nipt onder de 400 euro gezakt.

De markt beweegt nog wel heel rap waardoor we het wel lekker beknopt gaan houden, prijzen die ik vandaag noem kunnen morgen al weer niet relevant zijn, maar dat weerhoudt ons er niet van om te bespreken wat je van deze kaart mag verwachten. Daarbij kunnen we natuurlijk ook prima speculeren bij welke prijsbewegingen deze kaart wel of juist niet de moeite is.


Hoe zat het ook al weer met de RTX 3050 chip?


Alvorens we naar MSI kijken eerst even een korte opfrisser van wat we van de Nvidia GeForce RTX 3050 chip mogen verwachten. Het is de instapper in de GeForce RTX serie, maar in tegenstelling tot de instapper in de Radeon RX serie van AMD krijg je hier wel 8 GB werkgeheugen en een volwaardige featureset inclusief video encoding. Vergeleken met de RX 6500 XT waar Nvidia deze kaart tegenover zet is het eigenlijk ook geen strijd: de RTX 3050 is het veel betere product.


De realiteit is echter iets complexer, want prijs technisch zit de RTX 3050 vandaag de dag (en de afgelopen maanden) meer op het niveau van een RX 6600, en dat is toch echt de iets rappere kaart:


Nvidia hamert daarom ook op hun featureset, met onder andere real time ray tracing en DLSS upscaling. Over Ray Tracing kunnen we kort zijn: tenzij je een RTX 3070 of sneller overweegt is het niets om veel aandacht aan te besteden. DLSS is echter een ander verhaal, want die performance boost komt hier goed van pas. Tal van games ondersteunen DLSS tegenwoordig en halen tientallen procent meer FPS met DLSS aan. En er zijn een paar games waarin je dat met een RTX 3050 echt nodig hebt, ook op 1080p, want een 1440p kaart is dit eigenlijk ook niet. Deze voorbeelden zijn weliswaar de zwaarste games van dit moment, maar die worden dan ook wel soepel speelbaar.


Kortom, de RTX 3050 is een degelijke instap GPU voor 1080p gaming op veelal hoge settings, waarbij je DLSS kan inzetten als het op de zwaarste games aan komt. Maar het gevaar zit aan alle kanten: de RX 6600 heeft een voordeel wat rasterization performance betreft, en ook als je net als vele anderen liever Nvidia koopt is de RTX 3060 een optie die je niet moet vergeten. Deze kaart is namelijk flink sneller, zo’n 40%, terwijl je er vaak maar enkele tientjes tot een eurotje of 50 tot 100 meer voor betaald.


De MSI Gaming X


Enfin, MSI’s deel van dit product laat zich een heel stuk makkelijker beschrijven. Fysiek volgen ze de bekende weg: mooie dual fan koeler erop, mooie backplate, beetje RGB, wat wil je nog meer?







Feature technisch moet je niet te veel verwachten van een RTX 3050. Je krijgt een fan-stop, maar zaken als een dual-bios of andere fratsen kan je vergeten. Wellicht ook maar beter, want een RTX 3050 moet vooral ook goedkoop zijn.


Performance wise is dit ook een inkoppertje; wat krijg je als je een chique koeler op een chip die zo’n 128 Watt verbruikt zet:


60 graden op de GPU core, 74 graden Hot Spot, en dat met een geluidsproductie van zo’n 35 decibel op 50 centimeter. Meer dan een licht zoefje van de luchtstroom hoor je dus niet. Daarbij krijg je een leuke fabrieksoverclock, dus op dat vlak valt er weinig meer te wensen en kunnen we weinig bedenken wat MSI anders of beter had moeten (of kunnen) doen.


Conclusie


De Gaming X uitvoering van de RTX 3050 doet precies wat je ervan zou verwachten: hij is koel, stil, overclocked vanuit de fabriek, en hij komt goed voor de dag. Zo simpel kan het soms zijn: het is een objectief prima kaart en hij is makkelijk aan te bevelen als je hem voor een leuke prijs kan scoren.

En daar zit de uitdaging natuurlijk: wat is nu een prijs waarbij je deze hebben wilt? Dat brengt ons bij het probleem van eigenlijk elke RTX 3050 kaarten op dit moment en de afgelopen maanden: ze zijn gewoon nog wat te duur vergeleken met je andere opties. Als je krap met je budget zit dan koop je voor iets minder een RX 6600, Nvidia’s featureset is weliswaar wat beter maar de RX 6600 is in de basis wat sneller en leuke RX 6600 kaarten kosten nog wat minder dan leuke RTX 3050 kaarten.

De grotere uitdaging zit in de opties erboven. Een RTX 3060 is echt een gigantische upgrade, en als je al op het punt staat 400 uit te geven aan een 3050 lijkt het zo gek niet om daar 50 tot 100 euro bij te leggen voor een kaart die een klasse of twee rapper is. Dan hebben we het over 15-20% meer betalen voor zo’n 35-40% prestaties, en dat is in onze optiek een makkelijke keuze om te maken. Dan resteert alleen de doelgroep gamers die per sé Nvidia willen, maar voor wie deze RTX 3050 net haalbaar is maar een RTX 3060 net te duur; een doelgroep die wij zouden aanraden nog ietsjes langer door te sparen of nog even te wachten op verdere prijsdalingen. Al weet je nooit of en wanneer die komen.

Kortom, het product is objectief goed en een keurige recommended award waard. De prijs van deze en andere RTX 3050s zal echter nog wat moeten zakken. Tot iets onder het niveau van een RX 6600 en vooral ver onder het niveau van de veel betere RTX 3060. Zodra dat het geval is, en de prijzen zijn momenteel nog echt in vrije val, dan haal je hier een prima budget kaart mee in huis.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.