Als je de GTX 970 of GTX 960 review hebt gelezen weet je al waar dit heen gaat. Een beetje onvermijdelijk wanneer je drie grafische kaarten bekijkt met exact dezelfde koeler erop. Nu zou je kunnen denken dat de GTX 980 wat krachtiger is, en dus meer warmte genereert, maar het verschil in verbruik is dusdanig klein dat de koeler niet of nauwelijks harder hoeft te werken om die warmte af te voeren.
Voor de mensen die de andere reviews niet hebben gezien: De Twin Frozr V koeler van MSI werkt volledig passief, dus de ventilatoren blijven stil staan, totdat de processor de 60 graden bereikt. Dat houdt in dat er tijdens eenvoudige taken geen geluid uit je grafische kaart komt.
Moet de GPU dan aan de bak dan beginnen de ventilatoren na het bereiken van de 60 graden een ‘beetje’ te draaien. Ik zeg een beetje, want je ziet het wel, maar je hoort het gewoon praktisch niet. Met de fabrieksinstelling zal je zelfs tijdens langdurig gamen de kaart in een degelijke behuizing simpelweg niet horen. Uiteraard kan daar enige verandering in komen wanneer je deze MSI GeForce GTX 980 4G in een behuizing met beperkte airflow plaatst, maar dan nog mag je er van uit gaan dat je met één van de stilste kaarten op de markt te maken hebt.
Dat zien we in deze tabel ook terug, de temperaturen lopen slechts een paar graden hoger op dan de GTX 970, maar dat komt vooral omdat het fan profiel niet agressiever geworden is, en 68 C is nog altijd een hele veilige temperatuur dus de keuze voor deze afstelling is begrijpelijk. Zelfs met de overklok die hieronder aan bod komt in effect
Kortom: De Twin Frozr V koelt uitstekend, en blijft lekker stil. Of dat nu enkel komt door de goede uitvoering van de koeler, of juist door de efficiëntie van Nvidia laat ik buiten beschouwing, maar het resultaat wat uit de verpakking komt is top!
- MSI GeForce GTX 980 Gaming 4G
- De GM204 Chip
- Specificaties
- Uitpakken
- Software
- Testsysteem
- Synthetische Benchmarks
- 1080p Benchmarks – Hoge settings
- 1080p Benchmarks – Medium settings
- 1440p Benchmarks - Hoog
- 1440p Benchmarks - Medium
- 4K Benchmarks
- Andere resoluties
- OpenGL Benchmarks
- Energieverbruik
- Warmte- en Geluidsproductie
- Overklokken
- Conclusie