Alle games in deze test hebben een geïntegreerde benchmark, dit zorgt voor een eerlijke vergelijking tussen de kaarten, de gebruikte instelling staat in de header van elke grafiek. Wanneer de optie aanwezig is wordt PhysX en Tesselation uitgeschakeld. Gezien dit echte Nvidia features zijn (en waar veel games geen, weinig, of slecht gebruik van maken), en dit aparte resultaten op kan leveren, blijven deze twee elementen buiten de vergelijkingen.
De eerste benchmark is Stalker: Call of Pripyat, een wat oudere game met meerdere mogelijke benchmarks. De meeste benchmarks zijn dusdanig licht dat elke grafische kaart speelbare resultaten neer gaat zetten, als gevolg zal een GTX 970 of een R9 290 in de honderden FPS gaan lopen, wat geen zinvolle vergelijking geeft. In deze game voer ik dus enkel de zwaarste test uit: De Sunshafts run.
Nvidia heeft hier duidelijk het voordeel boven AMD, en de R9 290 komt niet in de buurt van de GTX 970. De GTX 770 zit er echter bijzonder dicht op. Nogmaals, dit is een wat oudere game, dus we gaan nog even rustig verder. BioShock Infinite is ook niet het meest recent, maar wel een breed gebruikte benchmark, en tevens grafisch strak om te zien.
BioShock staat bekend om goede framerates, en dat zien we in deze grafiek ook goed terug. Zelfs met alles op max komt een GTX 750Ti met soepel speelbare resultaten. De GTX 970 slaat ditmaal een gigantisch gat met zowel de R9 290 als de GTX 770. Het maakt de ervaring in deze game niet beter, maar hij begint zijn spierballen te tonen. Springen we echter van de lichtste test naar de zwaarste; Hitman Absolution op Ultra met MSAA op 8x, zetten we meteen even zware druk op die spierballen.
Spontaan moet de GTX 970 hard aan het werk, 42 FPS is speelbaar, maar we begeven ons op het randje van wat we willen zien. Ook hier moet hij de R9 290 net voor zich laten. Nu moet je niet vergeten dat MSAA 8x een bijzonder zware load op een grafische kaart is, terwijl het verschil met MSAA 2x in de praktijk amper op valt.
Schakelen we de MSAA terug naar 2x, maar laten we de andere instellingen op het maximale staan, dan blijft de GTX 970 niet alleen de concurrentie heel ruim voor, maar krijgen we ook een lekker soepele game ervaring, ook de R9 290 kan er dit keer niets tegen inbrengen. Naast Hitman: Absolution, is ook Metro Last Light met SSAA aan een zeer zware benchmark die het uiterste van de kaart vraagt.
Ook hier maakt de MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB de sprong van “speelbaar” naar “soepel speelbaar” in verhouding tot de R9 290 en de GTX 770. Verschillen van ~20% zijn aanzienlijk in GPU land. In de Thief benchmark zien we wederom vergelijkbare resultaten.
Middle-Earth: Shadow of Mordor is een recentere game, en mocht je die nog niet gespeeld hebben: Wat mij betreft een echte aanrader en zeker één van games waar ik mij in 2014 het meest mee heb vermaakt. Omdat ik deze game pas kort heb kan ik deze enkel testen met de MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB en de kaart die hij ging vervangen: De Gigabyte GTX 770. Omdat de GTX 770 2GB werkgeheugen heeft moet de texture-kwaliteit een stapje lager om de game te laten functioneren, maar verder staan de instellingen op Ultra. De GTX 970 doet deze test wel met de 4GB textures.
Shadow of Mordor lijkt goed geoptimaliseerd, of in elk geval voor Nvidia. Beide kaarten zetten keurige framerates neer, al is het verschil op papier tussen de GTX 970 en GTX 770 nog altijd erg groot, en daar zit dus bij inbegrepen dat de GTX 970 met zwaardere textures om moet gaan.
Voor gamen op een enkel 1080p scherm begint echter wel duidelijk te worden wat deze MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB is: Een duidelijke upgrade over de GTX 770 (al zal je wellicht niet naar de winkel sprinten om hem meteen te vervangen), en een wereld van verschil met de goedkopere kaarten in de test. Ook de R9 290 blijft gemiddeld genomen achter, maar die kaart is wel goedkoper. Voordat je direct denkt dat de R9 290 een betere prijs-prestatie biedt, lees eerst nog even rustig verder.
- MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB
- De GM204 Chip
- Specificaties
- Uitpakken
- Software
- Testsysteem
- Synthetische Benchmarks
- 1080p Game Benchmarks – Hoge Settings
- 1080p Game Benchmarks – Medium Settings
- 2560x1440p Benchmarks
- Andere Resoluties
- OpenGL Render performance
- Energieverbruik
- Warmte- en geluidsproductie
- Overklokken
- Conclusie