Als je in december 2014 een GTX 970 gaat testen dan is het praktisch onmogelijk om dit in een vacuüm te doen. De GM204 van Nvidia is bijzonder populair gebleken bij reviewers en bij consumenten, en niet zonder reden. Die redenen kwamen ook in mijn ervaring constant naar voren: Uitstekende framerates op 1080p bij zeer hoge settings, zeer goede prestaties bij 1440p gaming op hoge settings, en dat bij een lager verbruik en een lagere introductieprijs dan zijn voorganger: De GTX 770.
De GTX 970 toont zich een waardige opvolger van de GTX 770, want de prestatieverschillen liggen geregeld rond de 20-25% (en soms nog hoger) en dat is een stevige sprong bij een nieuwe generatie. Daarnaast is de toevoeging van 4GB geheugen ook een stukje zekerheid voor de lange termijn. Het feestje wordt enkel mooier wanneer je ziet dat AMD, met zijn R9 290 en R9 290X, eigenlijk geen antwoord heeft op de efficiëntie van Nvidia. Het doet pijn in het hart om het toe te geven nadat ik mij jaren lang in het rode kamp heb begeven (Oh het plezier wat ik had van de Mach64 met 1MB VRAM tot en met de HD 4870 met 1 GB), maar het gigantische verschil in energieverbruik maakt de huidige topmodellen van AMD eigenlijk niet te verantwoorden. Of je nu het vanuit het milieu perspectief wilt bekijken of vanuit je eigen portemonnee: het verschil is te groot. AMD is nu aan zet en zal moeten laten zien dat zij niet alleen een sprong in prestaties kunnen maken, maar dat ook met minimaal 30% minder verbruik kunnen doen. Een stevige uitdaging lijkt mij, maar ik hou hoop, al is het maar omdat enige concurrentie voor Nvidia voor de consument goed zal zijn.
Als serieuze gamer kan je eigenlijk niet om de GTX 970 heen. 350 euro is een pittig bedrag, maar de prestatieverschillen met de ~200 euro kaarten zijn gigantisch, en ook de >250 euro kostende R9 290 blijft in de meeste benchmarks een flink eind achter, en dat even los van het feit dat na een paar jaar actief gamen het hogere verbruik je meer kan gaan kosten dan het prijsverschil bij aanschaf. De GTX 980 presteert ongetwijfeld nog een stapje beter, maar kost ook 200 euro meer en in de praktijk zal deze dure upgrade vooral bij de volgende generatie games op een 1440p scherm of groter pas echt een noemenswaardig verschil gaan maken en zelfs dan is het onwaarschijnlijk dat de GTX 980 aan de prijs-prestatieverhouding van de GTX 970 gaat tippen. Een iets goedkopere interessante Nvidia oplossing is er vooralsnog ook niet. Wellicht dat de GTX 960 daar nog verandering in gaat brengen, maar tot die tijd is het voor serieuze gamers die het budget ergens kunnen vinden aan te raden om dat budget richting deze GPU te stoppen.
Los van de prestaties en de zuinigheid, grotendeels inherent aan de GM204 chip zelf, heeft MSI deze GeForce GTX 970 Gaming 4GB goed uitgevoerd. Standaard komt hij al met een leuke overklok, en met de MSI App kan je dat eenvoudig nog een standje hoger zetten zonder garantie te verliezen. Daarnaast doet hij zijn werk, zelfs met deze OC, ook nog eens een keer geluidloos: Onhoorbaar in idle dankzij de ventilatoren die uit zichzelf stoppen, maar zelfs tijdens de zwaarste benchmarks zal je met je oren de behuizing in moeten om te kunnen horen of de ventilatoren wel draaien. De warmteproductie is verder dusdanig laag dat je deze kaart in de meeste behuizingen kwijt gaat kunnen zonder direct te hoeven investeren in extra koeling, en investeren in een aftermarket GPU koeler is ook totaal niet interessant of nodig. Hoewel het geen super compacte kaart is, is 269mm in de meeste behuizingen toch prima te passen. Let enkel op bij behuizingen die een beperking hebben in de breedte, want de MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB is wel wat breder; in een ATX toren zal het nimmer een punt zijn, maar bijvoorbeeld de BitFenix Pandora die hier naast mij staat is te smal voor deze kaart.
Verder rest nog de beoordeling van de uitstraling en de verdere overklok-capaciteit. Wat de looks betreft: De MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB ziet er gewoon gelikt uit, en de toevoeging van het wit verlichte MSI logo zal ongetwijfeld populair blijken. Je zit wel aan een rood/zwarte kleurstelling vast, maar daar valt in de regel wel goed mee te combineren, onder andere met MSI Gaming series moederborden. Wat het verder overklokken betreft, tja, deze kaart is eenvoudig te boosten naar 1500 MHz op de Core, en 8000 MHz op het geheugen, wat zo nog maar eens 10% extra prestaties tot gevolg heeft. Met een beetje sleutelen zal er vast nog iets meer uit te halen zijn, maar 10% meer FPS is al voldoende om de overklokbaarheid “uitstekend” te noemen.
Mijn ervaring met de MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB was van begin tot en met dit moment bijzonder positief. Alle aspecten kloppen, en geen moment dat ik echt iets te klagen kon vinden. Het ontbreken van een backplate en dual-bios/bios-switch zijn misschien ergens een beetje jammer, maar de praktische gevolgen daar van zijn beperkt. De GTX 970 is voor mij de koning van het midden-hoge segment, en de MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB is daar een meer dan uitstekende uitvoering van.
Nu genoeg gepraat… let’s game! 😀
Toegegeven, het was gewoon eens tijd om op te ruimen, maar een leuk plaatje is het wel.
Je kunt de MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijzen en levertijden @ Hardware.info
Prijzen en levertijden @ Tweakers.net
Nog enkele vergrotingen dan, klikken voor vol formaat:
- MSI GeForce GTX 970 Gaming 4GB
- De GM204 Chip
- Specificaties
- Uitpakken
- Software
- Testsysteem
- Synthetische Benchmarks
- 1080p Game Benchmarks – Hoge Settings
- 1080p Game Benchmarks – Medium Settings
- 2560x1440p Benchmarks
- Andere Resoluties
- OpenGL Render performance
- Energieverbruik
- Warmte- en geluidsproductie
- Overklokken
- Conclusie