De specificaties van de MSI website:


MSI GeForce GTX 960 Gaming 2GB is uiteraard een PCI-Express x16 3.0 kaart, al zal hij ook op x16 2.0 en oudere aansluitingen functioneren met een praktisch beperkt prestatieverlies. Uiteraard wordt hier gebruik gemaakt van GDDR5, 2GB om precies te zijn. De 128 bit band voor geheugen lijkt dus weinig, echter de claim is dat de nieuwe kaarten in staat daar efficiënter gebruik van te maken, om het vervolgens niet als beperking te laten functioneren. Uiteraard zullen de resultaten moeten spreken, want die zijn belangrijker dan de specificaties.

De kloksnelheden van deze MSI GeForce GTX 960 Gaming 2GB in de “Silent Mode” zijn gelijk aan de standaard kloksnelheden van een GTX 960. Uit de fabriek staat de kaart echter in de Gaming mode, waarbij dus al een kleine overklok wordt uitgevoerd. MSI laat je via de meegeleverde software eenvoudig nog verder overklokken met de OC modus, wat we zo direct zullen bekijken. Het geheugen draait standaard op 7 GHz, en wordt bij het overklokken door de MSI software niet aangepast. Voor alle zekerheid: De overklok-modus die de MSI Gaming App toe past heeft geen gevolgen voor je garantie.

Je kan een flink aantal schermen aansturen via de DVI aansluiting, HDMI 2.0 aansluiting en maar liefst 3 DisplayPort aansluitingen. Overigens kan je via MST adapters een DP aansluiting gebruiken om drie HDMI schermen aan te sturen, dus met wat extra adapters kan je een half NASA centrum bouwen.

De GTX 960 heeft een extreem lage TDP van 120W, en heeft zodoende slechts één 8-pin PEG (PCI-E Power) aansluiting. Het voedingsadvies van 400W lijkt zodoende wat aan de ruimte kant, maar het is gebruikelijk dat de fabrikanten het hier op veilig spelen. Overigens ontbreekt een losse aansluiting voor de grafische kaart op veel <400W voedingen, dus op zich is het advies wel te begrijpen. De kaart is met 267mm ongeveer even lang als de GTX 970, en iets korter dan de GTX 980 van MSI. Niet heel gek natuurlijk omdat de Twin Frozr V koeler op de drie kaarten hetzelfde zijn, de GTX 980 heeft simpelweg een iets uitstekend PCB. 267mm is in elk geval genoeg om in de meeste populaire behuizingen te passen, maar let wel op dat de kaart iets dieper is dan gebruikelijk, en sommige smalle behuizingen hier geen ruimte voor hebben. Niet genoemd in de specificaties, maar wel op de feature-pagina, is de nieuwe Twin Frozr V koeler van MSI. Deze maakt gebruik van nieuwere en grotere ventilatoren, en heeft tevens een ander design mee gekregen. Deze Twin Frozr V zou, uiteraard volgens MSI, aanzienlijk beter moeten koelen dan de voorganger. Bij lage load blijven de ventilatoren echter stil staan, om zo een geheel stil systeem mogelijk te maken. Klinkt interessant, al waren de Twin Frozr IV kaarten van de vorige generaties tijdens lage load dusdanig stil dat ik zelf er de noodzaak niet zo van in zie. Ook kunnen de ventilatoren individueel van elkaar worden afgesteld. Een ander onderdeel van deze nieuwe koeler is de “SuperSU Heatpipe”, een zogenaamd betere warmteverspreider dan voorheen. Net als bij de GTX 970 geloof ik dat verhaaltje wel en zien we straks wel bij de koelprestaties hoe het allemaal tot zijn recht komt, in elk geval krijg je dus “meer heatpipe” dan standaard. Uiteraard wordt gebruik gemaakt van goede componenten zoals Solid Caps en Super Ferrite Chokes, al heb ik in geen tijden een GPU gezien die dat of vergelijkbare kwaliteit niet heeft. MSI benoemt deze “Military Class” componenten wat een lange levensduur zou moeten waarborgen, maar echte data over de verschillen in levensduur tussen de verschillende merken lijken erg lastig te vinden. Het klinkt allemaal mooi natuurlijk, maar garantie bedraagt zoals bij praktisch alle grafische kaarten tegenwoordig ‘gewoon’ 2 jaar.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.