Voor we naar de conclusie gaan nog wat aanzichten, en ook de kaart ingebouwd in een Cooler Master Silencio 652S, een Xigmatek Aquila, en een Corsair 250D.
Wellicht dat de grafiekjes soms een wat oneerlijk beeld geven, de 750 Ti staat tenslotte in een veld met enkel (en flink) duurdere GPUs. Relatieveren is niet heel lastig, maar wel een belangrijke zaak bij het beoordelen van deze review. Maar laten we beginnen met de kaart op zich. De MSI Twin Frozr koeler ziet er uitstekend uit, en geeft deze kaart de uitstraling van een echte gamer-kaart. Toch kost deze kaart slechts 130 euro, en daarmee is het een echte instap of budget GPU, en is het ook nog eens één van de goedkopere 750 Ti kaarten op de Nederlandse markt. Die stoere Twin Frozr koeler is een positief element als de uitstraling van belang is, maar als je een super compact systeem wil is het natuurlijk weer niet de kleinste kaart. Voordeel is wel dat deze dikke overkill Twin Frozr koeler de kaart onder alle omstandigheden zeer koel, en ook compleet onhoorbaar houdt. Waardevolle features voor in de praktijk.
Met de 750 Ti en de Maxwell chips wil Nvidia grote stappen zetten op het gebied van verbruik, en dat kwam in de resultaten al snel naar voren. Het verbruik blijft tijdens spare load onder de 75W, en als gevolg kan je deze kaart gebruiken op degelijke voedingen van 300W of zelfs minder; een aardige besparing op de kosten van compleet systeem. Mocht je flink veel game-uren maken is de keuze voor een 750 Ti ook interessant voor de persoon die de energierekening betaald, want (uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid uren en huidige kaart) in veel situaties valt op jaarbasis tientjes te winnen aan besparingen op stroom. En met z’n prijs van 130 euro, kan het zo maar een slimme investering zijn.
Wat betreft de prestaties zal het aan de gebruiker liggen of de 750 Ti voldoet of niet. Als de hoogste settings en een hoge MSAA instelling een harde eis is dan kom je prestaties te kort op 1920×1080. Op lagere resoluties kom je er nog wel mee weg, maar voor gamen op resoluties hoger dan 1080p (FullHD) of 1200p met een beetje redelijke settings zal je gewoon een duurdere GPU moeten kopen. Belangrijker vind ik bij een kaart in deze prijsklasse dat alle recente games met medium (of iets hogere) settings en gebruik van FXAA op 1080p gewoon prima speelbaar zijn, en dat is bij de MSI 750 Ti ook zeker het geval. Ook recente (flink zware) titels als Thief en Watch Dogs zien er dan nog altijd heel erg goed uit, en ze spelen ook lekker vloeiend en zonder haperen.
Verder is het overclocken is een vermelding waard. Want zonder enige moeite of voltage aanpassing meer dan 10% prestatiewinst halen kan soms net het zetje zijn om een paar instellingen wat hoger te zetten, of om van framedrops af te komen bij een toekomstige game die je kaart echt tot z’n limieten duwt. Vooral het geheugen klokt nog een flink stuk hoger dan stock, maar je zal die overclock zelf moeten uitvoeren, vanuit de fabriek krijgt de MSI 750 Ti slechts een klein zetje in de rug, terwijl er veel meer in zit.
Het zal niet als een verrassing komen dat wanneer je een duurdere kaart koopt je nog aardige stappen vooruit kan maken wat betreft de prestaties bij 1080p en hoger, en er blijft dan ook een reden dat er kaarten op de markt zijn die een veelvoud kosten van deze MSI 750 Ti. Maar wanneer je budget wat strakker is, of gamen op de hoogste settings je gewoon niet veel waard is, kan je met de MSI GeForce GTX 750 Ti voor ca 130 euro gewoon heerlijk genieten van alle recente games voor heel weinig geld.
En nog twee vergrotingen van de kaart zelf, klikken voor vol formaat:
- MSI GeForce GTX 750 Ti 2GB Gaming
- Specificaties
- Uitpakken
- Testsysteem
- Synthetische Benchmarks
- Game Benchmarks – Ultra/Hoge Settings
- Game Benchmarks – Medium Settings
- Game Benchmarks – Lagere resoluties
- Game Benchmark – Watch Dogs
- OpenGL Prestaties
- Energieverbruik
- Warmte- en Geluidsproductie
- Overclocken
- Conclusie