Terug naar de ouderwetse werkelijkheid van het reviewen: De specificaties:
Zoals we van MSI gewend zijn komt de kaart met drie standaard snelheden welke via een meegeleverde applicatie benut kunnen worden. De ‘Silent’ modus draait de kaart op stock snelheden, de andere twee trappen hem ietwat op de staart. Hoewel de kaart standaard vanuit de fabriek op de ‘gaming mode’ hoort te draaien, de middelste stand, is het belangrijk te melden dat is gebleken dat MSI (en Asus, die vergelijkbare software biedt) kaarten naar reviewers sturen die standaard in de OC modus draaien. Ook bij mijn kaart bleek dit het geval leerde ik na het lezen van het nieuwsbericht. Hoewel er (gelukkig maar…) niets aan reviewers wordt getoond want voor consumenten niet beschikbaar zal je de kaart na aanschaf dus zelf in de OC modus willen zetten voor een vergelijkbaar beeld. Groot zijn de onderlinge verschillen overigens niet gezien de nieuwe manier waarop Nvidia hun chips boost (en los daarvan, 28MHz verschil op papier), maar eerlijkhed gebiedt mij het te melden. 8 GB aan geheugen zal voor de komende tijd geen beperking mogen vormen.
Aansluitingen zien we in de vorm van drie DisplayPort 1.4 poorten, een HDMI 2.0 poort, en een DVI-D uitgang via welke je een maximaal van vier schermen aan kan sluiten. HDCP ondersteuning is aanwezig, DirectX 12 ondersteuning is aanwezig.
Fysiek is het een pittig kaartje met een gewicht van maar liefst 1100 gram. De lengte is niet overdreven met 279mm, in mijn ervaring een mooie balans; groot genoeg om indruk te maken, klein genoeg om in de meeste gaming cases wel te passen. Hou wel rekening met de iets grotere breedte van 140mm, in zeer smalle chassis kan dat een overweging zijn. De MSI GTX 1070 Gaming X vereist een 8-pin en 6-pin aansluiting.
MSI heeft hun nieuwste Gaming kaart uiteraard van een nieuwe Twin Frozr koeler voorzien. Deze zesde iteratie bouwt grotendeels verder op het verleden, waarbij we enkele herkenbare elementen terug zien zoals het verlichte MSI logo (dit keer met RGB LED) en de ventilatoren die bij licht gebruik stil staan, maar ook nieuwe zaken: extra verlichting rondom de ventilator (rood). Minder voor show, en meer focus op kwaliteit, is de keuze voor double ball bearing lagers in de ventilatoren in plaats van sleeves, deze gaan in de regel een stuk langer mee.