Samenvatting
De MSI Force GC30 is feitelijk een draadloze Xbox 360 controller voor je PC, maar dan met een MSI sausje. Dat maakt hem herkenbaar in de hand en in gebruik, en gezien hij geenszins teleurstelt wat kwaliteit en afwerking betreft -en- een scherpe prijsstelling kent, scherper dan de Microsoft basis, maakt het een meer dan prima optie voor een groot publiek. Android support is daarbij mooi meegenomen. Wel hadden we liever ook Xbox One en PS4 support gezien, en iets van software om de knoppen op hardware niveau te remappen, hierdoor blijft de meerwaarde boven bekende Microsoft controlers primair beperkt tot de lagere prijs en de aardige (maar geen game-changing) feature van de verwisselbare D-pad. 7,5/10 en een smart-buy award als betaalbare doch degelijke draadloze controller.
MSI Force GC30 review
Nee, we vallen niet van ons #PCMR geloof gevallen, maar bij sommige games is een controller nu eenmaal handiger dan een toetsenbord. Omdat onze standaard Xbox 360 controllers niet op de pc werkten had ik jaren terug een bedrade controller gekocht voor een tientje of drie, maar draadloos is natuurlijk toch relaxter. Met een prijskaartje rond de 40 euro en stock plaatjes die wel verdacht op de ons bekende Microsoft controllers leken klonk het interessant genoeg om er eens ééntje te testen.
Uitpakken, bouw en features
In de doos: een ca 2 meter lange micro-USB kabel, een ca 30 centimeter lange Android OTG kabel, en een compacte draadloze adapter voor je pc. Want draadloos.
Design technisch is het duidelijk dat MSI het bekende, en m.i. aangename Microsoft design erg trouw blijft. Het is, kleurstelling terzijde, een beetje zoek de verschillen spelen. Dat vind ik geen nadeel, want het voorkomt dat je eraan moet wennen in welk opzicht dan ook. Bouwkwaliteit voelt uitstekend; prima solide en nul flex zelfs als we er hard in knijpen. Afwerking is prima, en we vermoeden dat er wel wat waardering zal zijn voor iets aan rode details om hem net wat meer op te doen vallen. Los van een gripje aan de zijkant en wat lijntjes in de triggers zien we echter praktisch geen verschil met een standaard MS controller.
Nou ja, op twee details na. Zo kan je de metalen cover op het D-pad vervangen door een eveneens metalen rond model, geeft net wat meer controle wanneer je een game speelt waarbij de D-pad diagonalen relevant zijn, maar het lijkt een beetje alsof ze hard hebben moeten zoeken om er maar een extra feature aan te plakken. Leuk is wel dat ze magnetisch zijn, dus ze vallen stevig vast. De andere verandering zijn de vier LEDjes middenin, die aangeven in welke modus je controller staat: default, analoog, digitaal of Android.
Even de specs voor goede orde:
Fijn zijn de keuze voor een Lithium batterij, de aanwezigheid van de ingebouwde vibrator en het feit dat ze aandacht hebben voor de kwaliteit van de switches, al is gissen wat er exact inzit.
Vraagtekens zetten we bij de genoemde consoles. Geen Xbox vermelding? Enkel PS3? We begrijpen dat het te maken zou kunnen hebben met licenties om dit als ‘Xbox One controller’ te mogen verkopen, maar zonder zelf een Xbox One of PS4 te hebben kunnen wij niet bevestigen of dit werkt of niet. Nee, wat dat betreft zijn we #PCMR trouw.
In de praktijk
Aansluiten op de PC is een kwestie van de dongle erin en gaan, of mocht je voor de bedrade feature gaan: Stekker erin en gaan. Geen software, geen andere installatie, het wordt gewoon als een DirectInput device herkend en je kan aan de slag. In Device Management zien we de GC30 zelfs herkend als zijnde een ‘Xbox 360 controller’. In de game pas je evt knoppen aan nar gewenste game acties, maar meer is het niet.
Opvallend is wel dat in de standaard layout de B als A wordt herkend, en andersom. Nu is het niet meer dan gebruikelijk dat je een controller in de game settings even moet afstemmen naar de juiste functies, maar het maakt het gebruik van de menustructuren even wennen; ok is terug, en terug is ok zeg maar. Waarom? Not sure. Hoewel herkend als Xbox 360 controller lukt het niet met de Xbox accessoires app de keys te rebinden, die voor de Xbox controller gemaakte app biedt die rebind feature maar weigert de GC30 te zien als ‘echte’ Xbox controller. In dat opzicht was een stukje software om de knoppen in de basis te rebinden in plaats van enkel per game / instellingen menu wel fijn geweest: enerzijds is plug&play prima, maar als je wat anders wilt….
In gebruik valt eigenlijk niets geks op te merken. Knoppen voelen goed, dito voor de triggers, dito voor de trillingen en ook de thumbsticks volgen de standaard die al lang en breed is gezet. Eigenlijk wijkt niets af van wat we kennen en zouden verwachten. Suf om te beschrijven, maar nogmaals: beter zo.
De accuduur van 8 uur is wat optimistisch ingeschat en lijkt meer een best case / trilstand uit scenario. Echter verdeeld over meerdere kortere sessies komen we binnen een uur van de claim dus klagen kunnen we niet; een stevig avondje gamen gaat in elk geval en daarbij kan je naadloos verder als je hem aan de kabel hangt. Praktisch dus niet iets waar we helemaal super uit ons dak van gaan, maar dit klinkt ons gewoon prima in de oren. Hoewel de meningen verdeeld zullen zijn waarderen we de accu meer dan een batterij optie in elk geval.
Conclusie
Maar that’s it, de MSI GC30 biedt gewoon de prima ervaring van een degelijke Xbox 360 controller voor je PC, maar dan met een MSI smaakje, een aanpasbaar D-pad wat iemand mogelijk wel leuk vindt, en een geen onhandige feature om te schakelen tussen analoge en digitale functionaliteit; vooral bij wat oudere platformers en dergelijk handig vermoeden we. Draadloos kunnen werken is een fijne stap van onze wired Xbox 360 controller (en de draadloze versie van Microsoft doet het niet zonder extra (prijzige) dongle/adapter), en een standaard micro USB aansluiting om op te laden (of om volledig via te werken als je dat wilt) is ook fijn met het oog op toekomstige vervanging of voor mensen die bijvoorbeeld een 5 meter kabel willen kopen. De meegeleverde 2 meter is prima, de optie om zelf aan te passen is beter.
Voor veel extra meerwaarde boven de Microsoft controllers hoef je de MSI GC30 eigenlijk niet te overwegen, MSI speelt het eigenlijk vooral heel erg safe door de Microsoft designtaal aan te houden, zowel in fysieke vorm als het gevoel van de triggers en thumbsticks. Als je een Xbox controller kent dan stap je binnen twee tellen over. Wel is de Android compatibiliteit en meegeleverde OTG kabel daarvoor natuurlijk fijn voor de liefhebbers van mobiele games. Zelf vinden we het trouw blijven aan de bekende basis een voordeel, want je hoeft niet te wennen aan een exotische vorm.
Het is echter vooral de prijsstelling die MSI controllers hun meerwaarde op de markt geven, minder dan een draadloze Xbox controller met dongle voor je pc kost, en veel meer argument heb je eigenlijk niet nodig. Zeker in de wetenschap dat de bouwkwaliteit en afwerking, en het functioneren goed is. Goed, de beschikbaarheid kan verbeterd worden want soms is de GC30 niet of lastig te krijgen, maar als je deze op kan pakken voor de ca 40 euro waarvoor we ze her en der hebben gezien is het een prima ding en betaalbare optie.
Daar kunnen we het bij laten, maar we willen toch een klein signaal afgeven aan MSI. Het gebeurd geregeld dat we een harstikke leuk product voor onze neus hebben waar, en dit zien we bij de meeste Taiwanese tech grootmachten, dan toch duidelijk net even geen hele serieuze focus aan op wordt gelegd vanuit de top. Ze hebben een prima degelijke controller in handen die kennelijk betaalbaar genoeg gepositioneerd kan worden, maar waarom toch geen stukje software erbij voor hardwarematige rebinds, waarom geen aandacht gegeven aan universele compatibiliteit (PS4 en Xbox One werken “misschien wel”, maar worden niet genoemd (dus niet officieel ondersteund) en ik kan het niet testen), en waarom geen (evt afneembaar) stukje plastic waar een telefoon in kan als je toch voor Android compatibiliteit gaat? We leggen in onze reviews de nadruk op het product wat fysiek voor ons ligt en willen die beoordelen, maar wanneer we veel onbenutte potentie zien moeten we dat toch even aanstippen met een kleine ‘helaas’.
Maar hoe dan ook, voor de vraagprijs is het een leuke, hele degelijke controller met een MSI smaakje en verder geen poespas.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: