MSI Clutch GM41 Lightweight review


Lichte muizen zijn hip, en terecht want als je als fanatieke esport-game fanaat eenmaal went aan een super lichte muis dan weet je daar net even sneller mee bent. De trend is ook in volle gang, want praktisch elke fabrikant heeft inmiddels een dergelijk licht muisje op de kaart staan.

Vandaag volgt MSI, met de GM41 Lightweight, hun visie op hoe een super lichte muis eruit moet zien. Prijs? We begrijpen een adviesprijs van 50 euro, al lijkt dat nog wel wat lager uit te gaan pakken.


De Clutch GM41 Lightweight lijkt in eerste instantie niet eens op een echte ultralight. Met 130 mm lenghte is hij nog best lang, 67mm breed is ook eerder gemiddeld, en 38m hoog dito. MSI heeft ook niet gekozen voor de gatenkaas die we soms zien, iets wat ik wel kan waarderen maar de meningen niet onverdeeld over zijn. Het is pas wanneer je hem oppakt dat je het merkt: 65 gram is niet veel. Echter zijn er nog lichtere alternatieven, en benaderen de lichtere draadloze muizen dit gewicht ook.



Het is een echte rechtshandige muis, met een grotendeels symmetrische vorm maar enkel knoppen aan de linker kant. De knoppen zijn stuk voor stuk prima, fijne Omron switches als primair, vrij clicky switches aan de zijkant, alles volgens het boekje. De vorm laat zich wel lastig beschrijven, zo kan het een palm grip muis zijn voor kleine handen, voor grote handen is het meer een hybrid of zelfs een fingertip muis, en voor gemiddelde handen voelt hij.. tja.. opvallend gemiddeld? Niet iets waar je echt verliefd op raakt, maar er stoort ook niets. Veilig vormpje dus.

Onderop zien we een andere hype, de PTFE feet, die de muis net wat sneller laten glijden. Ook zien we daar een DPI switch knop. Via software kan je die waardes aanpassen, standaard volgen ze de gebruikelijke 400-800-1600-3200-6400 DPI.


Over de sensor hoeven we het niet meer te hebben, er zijn bijna geen muizen meer met een minder-dan-top sensor. Of in elk geval er zijn geen fabrikanten die muizen zonder top sensor durven te sturen voor reviews. Ook de Pixar 3389 hier is gewoon top, daar valt niets over te klagen: scherp, geen poespas, kan hele rappe bewegingen aan.


MSI mist één andere recente hype, de flexibele kabel of de paracord. Zo’n kabel doet een bedrade muis draadloos aanvoelen, en MSI’s kabel neigt net wat meer naar het ouderwetse toe, ondanks dat ze het wel benoemen in de marketing. Hij is niet slecht, een tikkie flexibeler dan gebruikelijk wellicht, maar het is niet de ultieme kabel zoals we bijvoorbeeld op de MM710 zagen in dezelfde klasse.



Conclusie


Alles bij elkaar opgeteld doet MSI de meeste dingen goed: veilige vorm, top sensor, fijne switches, goede feet die lekker soepel glijden, plus een laag gewicht. Niet extreem laag, maar laag genoeg. Hij volgt het boekje, en maakt geen grote missers. Oh ja, en hij heeft een RGB logotje natuurlijk.

Mijn probleem is echter dat we inmiddels wel 50 muizen hebben die al die checkboxjes afvinken, en dat zonder missers doen. En wanneer er al zo veel zijn, dan is het lastig om heel enthousiast te worden. MSI brengt tenslotte niets naar de markt wat we inmiddels niet al 10x eerder hebben gezien, en ergens had ik graag gezien dat ze iets hadden gedaan waarvan je denkt “oh cool!”. Dit verlegt dus geen grenzen.

Aan de andere kant, er is niets mis met een me-too die verder in elk geval niet veel laat liggen. Zie je deze straks in een leuke aanbieding, denk je dat deze vorm je net even beter ligt dan de rest van de markt, of wachtte je al even op een MSI alternatief omdat je verder ook alles van MSI hebt, dan is het gewoon een prima muisje:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.