MSI Claw Preview


Eén van de meest opvallende producten voor ons op CES afgelopen week was de allereerste handheld handheld met Intel Arc graphics. De MSI Claw lijkt net als de originele Steam Deck uit het niets te verschijnen, zij het in een markt die sinds de introductie van de Steam Deck natuurlijk wel wat volwassener geworden is.

De pressrelease is weliswaar al voorbijgekomen, maar op CES hebben we ook de gelegenheid gehad om toch aardig wat tijd met de Claw door te brengen. En daar hielden we nog wel wat gedachten aan over die we graag wilden delen.


MSI Claw Specs


Voordat we het over de ervaring hebben, waarom is de Claw sowieso opvallend? MSI komt zelf zoals je zou verwachten met wat mooie specs aanzetten, waaronder een 7” 1080p scherm, 120hz refresh rate, 500 nits brightness, opmerkingen over goede koeling (niet vreemd als je ziet hoeveel ventilatie op de achterkant zit), maar twee punten springen er het meest uit: de processor en de accu.


Met een Intel Core Ultra 7 155H is de MSI Claw de eerste handheld met Intel Arc graphics. Dat is gedurfd gezien Intel lange tijd eigenlijk geen tegenhanger had voor de AMD APU als het op prestaties en energiezuinigheid aankwam, maar met de nieuwste generatie durven Intel en MSI het aan om ook in dit segment de strijd aan te gaan. Arc Graphics zijn niet echt nieuw meer, en de Claw draait op Windows, dus de basis is niet enorm controversieel en we mogen verwachten dat het driver technisch allemaal wel gaat werken, maar toch, een firstie blijft een ding eh.

Dat hangt vervolgens weer samen met de accu. Er zit een 53Wh accu in, aanzienlijk groter dan die in de Steam Deck en de ROG Ally. Beetje jammer voor MSI dat Valve nét de Steam Deck OLED heeft uitgebracht met een 50Wh ipv 40Wh accu, dus patsen met een veel grotere accu zit er voor de marketing afdeling niet écht meer in, maar de capaciteit blijft een positief punt. Nu is het zaak dat de Intel CPU dusdanig wordt afgesteld dat je er ook echt meer uren uit gaat halen, maar zo lang hebben we hem nog niet kunnen gebruiken.


MSI Claw Op Papier


Toch hebben we hem lang genoeg kunnen gebruiken om een aardige mening te vormen, met de kanttekening dat dit nog geen massaproductie model was.

Aan de positieve kant viel op dat de Claw, ondanks een iets hoger gewicht, juist best licht aanvoelt. Dat komt door de gewichtsverdeling die redelijk richting de onderkant zit, waardoor je je polsen eigenlijk niet meer belast. Ook niet als we er wat langer op gamen, waarbij vervolgens ook opvalt dat de Claw fysiek niet extreem warm wordt in elk geval.


Ook het scherm maakt een prima indruk, waarbij het een afweging gaat worden of je liever voor een alternatief met OLED gaat (beter contrast, diepere zwartwaardes), of het IPS paneel van de Claw (geen burn-in risico, hogere resolutie). Een subjectieve keuze, maar voor een IPS paneel ziet de Claw er uitstekend uit.

Eveneens positief is de toevoeging van Hall Effect joysticks en switches. Die moeten (veel) langer meegaan dan die van de SD of de Ally en ondanks dat het één van de meest gevraagde features is die bij handhelds en game controllers zijn er maar weinig apparaten die het bieden. Daar staat echter tegenover dat Valve uitstekend werk levert met het aanbieden van vervangende onderdelen en iFixit reparatiehandleidingen. We hebben MSI aangegeven dat zij dit ook serieus moeten overwegen om op positieve manier op te vallen, maar we hebben nog geen zwart-op-wit toezeggingen dat ze dit ook gaan doen.

Dat zou dus een puntje van kritiek kunnen worden. Maar het voornaamste punt wat we aan zien komen zijn de software optimalisaties. Als Windows handheld hoeven ze niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar ze zullen alsnog flink aan de bak moeten wat software support betreft, bovenop de ongetwijfeld aanwezige groeistuipen die gepaard gaan met de eerste zijn met een nieuwe CPU in een dergelijke device. De SD staat juist bekend om zijn gebruiksgemak, ook wat performance profielen betreft, en MSI kan in dit stadium niet met een beta product naar de markt komen. Ik had dus verwacht dat MSI een paar showcases uit zou zoeken die de performance in het beste licht zouden laten zien, of die van de 120Hz refresh zouden profiteren, maar in plaats daarvan maakten ze de opvallende keuze voor AC Mirage als primaire showcase. Een game die moeizaam draait op AMD handhelds, maar ook niet foutloos liep op de Claw met Arc graphics. De afwezigheid van een overtuigende performance benchmark roept natuurlijk vragen op.




MSI Claw, nog 30 tot 60 nachtjes slapen?


De eerste indrukken van de Claw zijn ondanks een paar mogelijke pitfalls echter best positief, zeker voor een product waar twee weken geleden nog niemand van had gehoord. De bouwkwaliteit en de individuele onderdelen geven goede hoop dat ze met iets uit gaan komen dat echt iets toevoegt aan de markt. En meer concurrentie is natuurlijk alleen maar beter, zeker als het van een grote naam komt die via reguliere kanalen gaat verkopen; zonder kopzorgen dus over garantie van bedrijven die louter vanuit Azië of de US opereren.

Daarbij heeft MSI nog een maandje of twee voordat ze deze verwachten in de schappen te liggen, tijd waarvan wij hopen dat ze die goed gebruiken om de puntjes op de i te zetten wat betreft software ervaring, performance optimalisaties en repairability. Zodra de Claw Nederland bereikt mag je ervan uit gaan dat wij hem gaan testen voor jullie.

Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.