MSI B550i Gaming Edge WiFi review
Je wilt een nieuwe AMD CPU en je wilt een chique ITX build. Geen hele vreemde combinatie vandaag de dag. Maar wekl moederbord wil je dan hebben? Als het aan MSI ligt de MSI MAG B550i Gaming Edge WiFi, een bord met een prijskaartje van 180 euro en een veel te lange naam. Maar naam terzijde, is dit het bord dat je wilt?
Een overzicht
MSI houdt hun bord lekker strak. Veel zwart, grote IO cover, het ziet er allemaal keurig uit. Één van de belangrijkste onderdelen, de VRM, is ook meer dan stevig genoeg: 8 phases, 60 amp stages, daar moet je ook een high-end Ryzen 9 mee kunnen overclocken. Het enige wat ik jammer vind is de actieve fan, minder bewegende onderdelen is altijd beter.
De featureset is best complete: 3 fan headers, 1 aRGB header, 1 interne USB 2, USB 3 en Type-C header, 4 SATA poorten, en twee M.2 sloten waarvan één actief gekoeld als onderdeel van het blok en de ander achterop. Vooral de Type-C header valt op, want die heeft de goedkopere Aorus Pro AX namelijk niet.
Het IO gedeelte is weer keurig ITX, en daarmee bedoel ik dat ik het vooral erg jammer vindt dat alle B550 ITX bordjes met slechts 6 USB poorten komen. Wel krijg je twee rappe 10 Gigabit poorten, WiFi 6, high-end audio met optical out én een 2,5 Gigabit poort, maar twee USB poortjes erbij zou wel eens fijn zijn.
In de Praktjk
Het wordt met de dag lastiger om je te onderscheiden als moederbordfabrikant. Zo lijkt een overkill VRM de standaard vandaag de dag (doe dat niet en je wordt hard afgestraft), met als gevolg dat het praktisch niet veel uit maakt welk van de grote drie (B550i Gaming Edge WiFi, B550I Pro AX, ROG Strix B550-i Gaming) je pakt. Met een 5900X komt de stroomvoorziening niet eens boven de 60 graden uit, dus je hebt nog wat ruimte voor een overclock ook als je wilt. We kiezen er bewust voor om er geen race van te maken, want we willen fabrikanten niet aanmoedigen om onnodig dure en onnodig koele borden te maken in een race naar de 1e plek in een grafiek. Of het bord nu 55 of 60 graden wordt maakt simpelweg niet uit.
MSI’s Bios blijft wel een fijne om mee te werken, toegankelijk voor beginners, met voldoende details in het geavanceerde scherm. ASUS gaat op dat vlak nog wel wat verder voor de echte detail-tweaker, maar vanuit het oogpunt van een PC liefhebber die gewoon een PC wil bouwen en vlot tot een zinnige geheugen- en fan instelling wil komen is MSI fijn om mee te werken.
Naast de VRMs is ook de geheugenoverclock iets waar fabrikanten zich graag mee willen onderscheiden, maar ook dit vinden wij praktisch totaal niet relevant. 99% van jullie koopt een 3200 of een 3600 MHz kit, en er is geen goede reden te bedenken waarom je honderden euro’s meer uit wil geven aan extreme setjes. Kortom, prestatie technisch telt maar één ding: de VRMs moeten ruim voldoende zijn, voor de rest kijk je naar features.
Conclusie
Kijken we naar features dan heeft MSI zowel een duidelijke sterke kant als een zwakke kant. De zwakke kant is de keuze voor een actieve fan. Die hoor je normaliter nooit, maar het is een onderdeel dat kapot kan, terwijl Gigabyte met hun Aorus Pro AX een volledig passief bord neer zet met een praktisch vergelijkbare featureset voor minder geld. Zoek je vooral een goed bord voor een leuke prijs, dan is deze MSI eigenlijk iets te duur. Al had ik liever gezien dat ze wat meer hadden toegevoegd; een paar extra USB poorten of andere aansluitingen zijn in mijn optiek interessanter dan concurreren op een tientje.
MSI heeft echter één hele duidelijke troef die de Gigabyte niet heeft: de interne USB Type-C header. Luxere ITX cases hebben vaak een Type-C poor, en dat maakt high-end borden zonder Type-C in degelijke cases een lastig verhaal. Overweeg je zo’n Type-C case dan is dit een mooi bord, deels omdat de totale featureset op zichzelf gewoon mooi gebalanceerd is, deels omdat de VRM zo dik is dat je er elke CPU makkelijk mee aan kan, en deels omdat de andere relevante concurrent nog meer kost. We blijven Hollanders natuurlijk, dus een goedkoper alternatief dat gewoon goed is is altijd fijn.
Kortom, zoek je een degelijk bord om een high-end Ryzen CPU in te parkeren, en wil je USB Type-C niet missen, dan ligt deze MSI eigenlijk wel voor de hand:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)