MSI B550 Preview


Later deze week lanceert AMD officieel hun B550 chipset voor AMD Ryzen series CPUs, en daar horen natuurlijk moederborden bij. Op dit moment hebben we enkele van deze nieuwe borden al op de testbenches draaien voor de reviews van de komende week, maar vandaag gaan we alvast even kijken naar wat je écht moet weten over deze chipset en we gaan even spieken naar enkele van de aankomende MSI moederborden. Met o.a. de B450 Tomahawk MAX en B450M Mortar MAX had MSI enkele van de populairste B450 borden in handen, zeker gezien B450 na de lancering van de Ryzen 3000-serie eigenlijk niet gek veel liefde kreeg, en daar hangt een verwachting aan vast.


B550 in a nutshell


Ik zal jullie de technische details besparen, want B550 heeft een redelijk simpele positie in de markt. De laatste maanden was B450 dé chipset voor PC bouwers die een betaalbaar doch goed moederbord zochten voor hun AMD Ryzen CPU, en X570 dé chipset voor high-end builds waarbij je PCI Express Gen 4 wilde hebben of meer-dan-gebruikelijke featuresets. Denk aan extreem dikke VRMs voor overclocking, multi-Gigabit ethernet, etcetera.

B550 borden vallen daar tussenin. Zo krijg je met B550 moederborden in tegenstelling tot B450 wél ondersteuning voor PCIe Gen 4, maar niet voor even veel devices als X570. B550 krijgt de optie voor één PCIe Gen 4 videokaart, en eerlijk: wie gebruikt er nu nog SLI of Crossfire, en één PCIe Gen 4 SSD. En ook de prijzen en featuresets zullen tussen B450 en X570 moeten vallen. Zo gaan we wel B550 borden met snellere LAN headers zien, zowel de B550 Gaming Carbon WiFi, B550 Tomahawk en B550M Mortar hebben bijvoorbeeld 2,5 Gigabit LAN. Ook USB Type-C headers voor je behuizing zit op alle drie die borden, iets wat op B450 vaak niet het geval was.


Mainstream borden gaan eindelijk 1 Gigabit voorbij

De andere grote reden om B550 te overwegen boven B450 is de ondersteuning in de toekomst. B550 biedt ondersteuning voor de 3000-series Ryzen CPUs, maar ook voor de aankomende Zen 3 CPUs, vermoedelijk later dit jaar als we de geruchten mogen geloven. Er is nog de nodige onduidelijkheid over Zen 3 en oudere chipsets, maar met B550 weet je in elk geval zeker dat je goed zit. Dat je support voor oudere 1000- en 2000-series CPUs inlevert klinkt wellicht jammer, maar gezien de prijzen van de Ryzen 5 3600 tegenwoordig (of zelfs de Ryzen 9 3900X) vind ik oudere CPUs zelf niet heel interessant meer.

De vraag in hoeverre X570 een extra investering waard is is relatief makkelijk te beantwoorden: je wilt ‘meer’. Meer dingen die de aankomende B550 borden niet gaan bieden.

MSI MPG B550 Gaming Carbon Wifi


De chipset is echter maar een klein deel van een moederbord, dus kijken we wat de eerste paar B550 borden daadwerkelijk bieden. Topmodel in de MSI B550 line-up is de MEG B550 Gaming Carbon WiFi. That’s right, geen “Pro” tussenvoegsel meer, gewoon Carbon.


Visueel krijg ik niet direct het gevoel dat het een sub-top serie is, althans naast X570, maar dat mag ook wel gezien de genoemde prijs van ca 250 euro. Die prijs schept een verwachting van een dikke aankleding, en een dikke VRM. Dat eerste zie je op de foto volgens mij al redelijk terug, dat laatste zien we in de vorm van 12 60 Amp Power Stages puur voor de CPU. Ik mag het nog niet over performance hebben, maar gezien we uit B450 en X570 borden weten dat flink mindere setups al geen moeite hebben met een Ryzen 9 3900X kunnen we wel alvast concluderen dat VRM temperaturen geen ding mogen zijn. Zeker gezien het grote blonk aluminium wat bovenop de VRMs is geplaatst.



De featureset is redelijk voorspelbaar: 2 M.2 sloten, waarvan één dus PCI Express Gen 4 en beide voorzien van een heatsink. 8 fan headers, 2 RGB headers, 1 aRGB header, high-end audio, 2 USB 2.0 headers, 1 USB 3.0 header en één snelle Type-C header voor cases met een USB Type-C poort voorop. Eigenlijk voldoende voor wat je redelijkerwijs op een dikke PC zal verwachten.


Het is echter ook duidelijk een bord gericht op échte builds, dus werkstations of game-pc’s, en geen enthousiast class bord (daar heeft MSI de MEG serie voor). Zo krijg je wel error LEDjes voor probleemdiagnose, maar geen hex display, fysieke knoppen voor testbench gebruik, of xOC features zoals voltagemeetpunten, LN2 modes, etcetera.

Rear IO bevalt een pre-installed IO shield, acht USB poorten waarvan twee USB 3.0 (USB 3.2 Gen 1 tegenwoordig) en twee USB 3.2 Gen 2. We zien WiFi 6, 2,5 Gigabit (Realtek) LAN, ALC1200 audio met optical out, en de altijd aangename bios flash optie. Mocht je dit bord dus overwegen tegen de tijd dat Zen 3 uitkomt hoef je je geen zorgen te maken of de bios wel up to date is.


MSI MPG B550 Tomahawk


Ik vermoed dat de iets lager gepositioneerde Tomahawk de meeste aandacht zal trekken, want dat is eigenlijk een soort Gaming Carbon-lite. De VRM doet één stapje terug naar 10 60 Amp Power Stages voor de CPU, maar ook daarvan kunnen we al aannemen dat het ruim voldoende moet zijn. Helemaal gezien de heatsink onverminderd fors is met flink oppervlak.



En dat terwijl de featureset grotendeels in stand blijft ondanks het ca 50 euro lagere prijspunt van 199 euro MSRP. Nog altijd krijg je twee M.2 sloten waarvan één PCIe 4 en beide nog met heatsink, 8 fan headers, 2x aRGB en 1x RGB. Plus 2 USB 2.0, 1 USB 3.0 en 1 USB Type-C header intern.


Alleen het IO is iets anders. Het pre-installed shield blijft, net als de ALC1200 audio chip, de optical out en de bios flash feature, maar je levert wel twee USB poorten in. Je krijgt er wel dual LAN voor terug, 2,5 Gigabit en 1 Gigabit. Persoonlijk vind ik 6 USB poorten op een moederbord in deze prijsklasse wel karig, en denk ik dat meer mensen om wat extra USB opties geven dan dual LAN. WiFi 6 ontbreekt hier ook, maar dat zal de meeste game PC bouwers niet interesseren.


MSI MPG B550M Mortar


De Tomahawk en de Micro ATX Mortar zijn, net als bij vorige series, duidelijk familieleden van elkaar. Ze delen voor een deel onderdelen, en delen zeker designelementen. De ca 179 euro kostende Mortar komt met een 8 phase VRM met 60 Amp Power Stages voor de CPU, met wederom een forse heatsink erop. Dit keer ook aan de bovenkant, iets wat de B450 Mortar Max ontbrak.



De featureset ligt iets onder de Tomahawk, maar iets boven de B450 Mortar Max. Zo heeft deze ook weer twee M.2 sloten, maar krijg je er nu wel USB Type-C bij. Voor de rest 5 fan headers, 1 RGB en 1 aRGB.



Ook hier zien we 2,5 Gigabit LAN, zes USB poorten inclusief bios flash, plus prima ALC1200 audio met optical out. Oh, en PS2 voor de liefhebber van bejaarde muizen of toetsenborden.


Onze verwachtingen over B550


Het is altijd een beetje koffiedik kijken wat er gaat gebeuren bij zo’n launch. Zeker deze keer, want B550 wordt niet echt als een pure vervanger van B450 ingezet, zo is Z390 praktisch in één keer irrelevant met de komst van Z490, maar meer als een tussenoplossing tussen B450 en X570 in. Dat houdt ook in dat o.a. MSI voorzichtig producten moet ontwikkelen die goed tussen de huidige modellen passen. Te veel toeters en bellen en X570 is irrelevant, te weinig en iedereen kiest voor de B450 borden. Dat hebben ze featuretechnisch volgens mij redelijk onder de knie, met wat betere stroomvoorzieningen dan op B450, de toevoeging van 2,5 Gigabit LAN en USB Type-C headers, plus nog wat dikkere heatsinks en dergelijke. Het aantal USB poorten op de Mortar en Tomahawk lijken praktisch gezien de voornaamste overwegingen om nog een stapje hoger te gaan zitten, of je moet inderdaad echt meer willen betalen voor fanatieke overclock features, custom waterloop features en dergelijke.

De grootste zorg voor alle B550 borden zal waarschijnlijk de prijs zijn, want goede B450 borden zijn relatief goedkoop, en voldoen voor tal van doeleinden eigenlijk al. Zelfs een bescheiden meerprijs voor B550 lijkt dan al snel lastig te verantwoorden, en de meerprijs voor B550 lijkt vooralsnog meer dan “bescheiden” te worden. Een probleem waar elke fabrikant tegen aan zal hikken. Een andere zorg is dat PCIe 4.0 devices vooralsnog helemaal niet zo interessant zijn; relatief duur en zelden dat die meerwaarde in de praktijk te ervaren is.


Toch denk ik zelf dat naar B550 kijken goed advies is. Zo worden aankomende Gen 4 devices goedkoper en beter, en belangrijker: de wetenschap dat je zonder geze…. eur naar Zen 3 moet kunnen upgraden later dit jaar (of volgend jaar?) een hele geruststelling. Ook wordt Type-C in behuizingen nu inmiddels wel de standaard, en lijken B550 borden zo wel degelijk een voordeliger alternatief voor X570.

Voor simpele game PC’s met bijvoorbeeld een Ryzen 5 3600 waar je de komende 3 tot 5 jaar niet aan wilt sleutelen zal B450 ongetwijfeld nog even de go-to serie blijven, en high-end X570 blijft best logisch voor echte liefhebbers. Maar voor iedereen die er tussen wil zitten, zeker als je overweegt met een jaar of wat toch een CPU upgradeje te doen, zijn dit leuke dingen waar je niet snel wat mee tekort zal komen. Of, mocht je dit lezen tegen de tijd dat Zen 3 uit is, zie het als een geruststelling dat je niet webwinkels hoeft te betalen bios updates uit te voeren, dat probleem lijkt inmiddels bij de meeste fabrikanten verdwenen.

Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.