MSI B550 Gaming Carbon WiFi review


De B550 Gaming Carbon WiFi is MSI’s topmodel in de B550 serie. Eerder bespraken we al de Tomahawk, en deze zit daar met een prijs van 239 euro net boven. Overigens zou er nog een B550 Unify boven moeten komen op termijn, maar vooralsnog weten we daar niets van.

We gaan kijken of dit bord soweiso nog wel meer te wensen over laat, of belangrijker: wat dit bord te bieden heeft boven de 200 euro middenklasse.


B550 in a Nutshell


Een korte samenvatting van de B550 chipset in zijn algemeenheid: B450 was dé chipset voor PC bouwers die een betaalbaar doch goed moederbord zochten voor hun AMD Ryzen CPU, en X570 dé chipset voor high-end builds waarbij je PCI Express Gen 4 wilde hebben of meer-dan-gebruikelijke featuresets. Denk aan extreem dikke VRMs voor overclocking, multi-Gigabit ethernet, etcetera.

B550 borden vallen daar tussenin. Zo krijg je met B550 moederborden in tegenstelling tot B450 wél ondersteuning voor PCIe Gen 4, maar niet voor even veel devices als X570. B550 krijgt de optie voor één PCIe Gen 4 videokaart. Maar met de dood van SLI en Crossfire lijkt ons dat prima, zeker gezien de positieve keerzijde hiervan is dat een chipset fan niet langer nodig is en de meeste B550 borden dan ook geen fan op het bord hebben zitten. Ook de featuresets, oftewel het aantal aansluitingen en extra opties, de prijs, en de VRM designs zullen er grotendeels tussenin zitten. Uiteraard met wat onvermijdelijke overlap, maar omdat B550 nieuwer is dan X570 zal je zien dat sommige features waar recentelijk wat aandacht voor is geweest zoals snellere LAN headers en WiFi 6, soms makkelijker om B550 te vinden zijn dan op X570.

De belangrijkste reden om B550 te overwegen boven B450 is de ondersteuning in de toekomst. B550 biedt ondersteuning voor de 3000-series Ryzen CPUs, maar ook voor de aankomende Zen 3 CPUs, vermoedelijk later dit jaar als we de geruchten mogen geloven. Er is nog de nodige onduidelijkheid over Zen 3 en oudere chipsets, maar de ondersteuning van B550 is voor die serie al toegezegd. B550 verliest echter support voor oudere 1000- en 2000-series Ryzen CPUs, en op 3000-serie APUs zoals de 3200G en 3400G gezien die feitelijk op 2000-series gebaseerd zijn. Dat klinkt jammer, maar gezien de prijzen van B550 borden en CPUs zoals de Ryzen 5 3600 vinden we oudere Ryzen CPUs eigenlijk zo interessant niet meer.

De vraag in hoeverre X570 een extra investering waard is is relatief makkelijk te beantwoorden: je wilt ‘meer’. Meer dingen die de aankomende B550 borden niet gaan bieden. Vooralsnog lijken zaken zoals fysieke knoppen voor testbench gebruik bijvoorbeeld nog niet op B550 borden te zitten. Als je wilt overclocken heb je overigens niet per sé X570 nodig, menig B550 bord bied vergelijkbare functionaliteit.

Design en Features


De Carbon lijn gaat inmiddels al weer even mee, dus we hadden wel een beetje een idee wat we moesten verwachten. En ik denk dat MSI wel goed aan die verwachting voldoet: lekker zwart, wat carbon details, en voor de rest nog wat lijntjes om het een beetje aan te kleden. Vooral de grijze details zijn belangrijk, want juist die gaan samen met MSI videokaarten. Wordt overigens tijd voor een RTX 3080 Carbon trouwens MSI, make it happen.




De featureset is compleet: twee M.2 sloten met heatsink, één uiteraard Gen 4 compatible, 6 SATA headers, 8 fan headers, 2 aRGB headers, 1 RGB header, en USB Type-C. Vreemd genoeg moet je bij ASUS minimaal 259 euro uitgeven voor een B550 bord met Type-C, bij Gigabyte zit hij op geen enkel B550 bord. Klein nadeeltje voor de Carbon: de 199 euro kostende Tomahawk en 179 euro kostende Mortar hebben die aansluiting ook al.



Rear IO is wel verbeterd ten opzichte van de wat karige Tomahawk. Acht USB poorten dit keer, inclusief USB flash feature wat handig is als je dit bord wil kopen wanneer Zen3 lanceert, en ook WiFi 6 is toegevoegd. 2,5 Gigabit LAN is altijd fijn, net als een high-end audio chip met optical out. Hoewel beter dan de Tomahawk moeten we wel opmerken dat puur het Rear IO bij de concurrentie beter kan voor minder geld.


Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.






Stroomvoorziening


De stroomvoorzieningen op alle drie de MSI borden is uitstekend, maar de Carbon gaat een stapje verder. 12+2 Phase, 60 Amp power stages, high-end IR controller, plus een harstikke dikke heatsink erop equals overkill. Geen enkel probleem om hier een Ryzen 9 3950X op te draaien met overclock. Maar ook hier de vraag: was de 10+2 van de Tomahawk daar eigenlijk al niet genoeg voor?



Samen met de Tomahawk en de Mortar


Conclusie


En dat is een beetje het ding bij de B550 Gaming Carbon WiFi: het is een uitstekend bord, maar juist omdat MSI hun iets lagere modellen niet heel hard geknepen heeft lijkt dit duurdere model weer niet heel veel meer bieden. Niet dat ik wil dat MSI ASUS achterna gaat en heel correct features knijpt om elk product ongeveer even zinvol te maken, liever zie ik meer Tomahawk of Unify achtige producten die veel waar bieden voor een bepaald bedrag en dat we dan één of twee andere modellen in de serie maar negeren.

Niet dat je de Carbon moet negeren, want er zit wel duidelijk meerwaarde aan. Zo krijg je voor ca 40 euro meer een iets dikkere VRM (eigenlijk overkill), WiFi 6 (waarde van ca 20 euro), en twee extra USB poorten. Dat is echt niet gek als je die features nodig hebt, en dan heb je ook gewoon een goed product in handen. Een echt tweaker-bord is het niet, daarvoor ontbreken de fysieke knoppen, hex display en extra OC features (geen enkele concurrent die dat allemaal biedt overigens), maar het is wel een chic topmodel voor gewoon een dikke PC.

De Tomahawk zal het go-to MSI model blijven voor de meeste nieuwe AMD systemen, maar als je net die paar extratjes nodig hebt? Dan is de Carbon echt geen gekke upgrade.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.