Drie MSI B450 Moederborden getest

MSI B450 Tomahawk, MSI B450M Mortar

MSI B450 Gaming Pro Carbon


B450 borden lijken wellicht oud nieuws, maar de Ryzen processors blijven ongekend populair en nu duidelijk is geworden dat deze borden ook de 3e generatie Ryzen zal ondersteunen zijn ze zeker nog interessant. De kans is tenslotte groot dat nieuwe borden vooralsnog prijziger zullen zijn. Genoeg redenen om de MSI B450 Tomahawk (reeds gereviewd) weer even uit de kast te trekken, en de B450M Mortar en B450 Gaming Pro Carbon (in de tijd niet gereviewd) alsnog te beoordelen.


MSI B450 Tomahawk (ATX)


De B450 Tomahawk hadden we reeds gereviewd en houden we dus even kort. Nog altijd is dit een mid-range bord met een ‘iets meer dan instap’ featureset en vooral betere visuals dan instap borden. In de tijd wisten we nog niet alles over de hele B450 line-up, maar inmiddels weten we bijvoorbeeld wel dat de meeste B450 borden in deze prijsklasse aanzienlijk mindere VRMs hebben dan de Tomahawk. Op dat vlak is het wel een hoogvlieger, althans voor dit budget.





Het enige wat we visueel moeten opmerken is dat er geen RGB op zit, maar dat de Tomahawk het enkel met wat rode ledjes aan de zijkant moet doen. De Tomahawk moet het vooral van zijn eigen uitstraling hebben, niet de lichtjes eromheen.

6 fans headers is bovengemiddeld, twee RGB headers is prima, maar addressable RGB ontbreekt net als Type-C en een tweede interne USB 3.0 header voor cases met vier USB 3.0 poorten voorop; iets wat voor alle B450 borden het geval lijkt. Het zal voor de doelgroep niet snel een beperking zijn, al hadden we liever 8 USB poorten achterop gezien in plaats van 6.


MSI B450M Mortar (mATX)


Eigenlijk is de B450M Mortar een beetje de micro-ATX tomahawk. Weer die zwart-grijze kleurstelling die ik dik prima vind, je kan het tenslotte met tal van andere hardware combineren, weer is van RGB geen sprake, en weer is het een bord dat vooral wat VRMs betreft opvalt.





Zelf hou ik er wel van: wel lekker aangekleed, niet overdreven. Dat komt bijvoorbeeld goed tot zijn recht in een case zoals de Cooler Master NR400, zie hieronder:

Vier fan headers houdt niet echt over maar zal voor de doelgroep wederom wel voldoen, net als de twee RGB headers. Ook hier ontbreken aRGB en Type-C intern. Positief is dat de achterkant juist weer wel 8 USB poorten mee krijgt, wat dit een bovengemiddeld compleet B450 Micro ATX bordje maakt.


MSI B450 Gaming Pro Carbon (ATX)


De B450 Gaming Pro Carbon is eigenlijk het paradepaardje van MSI’s B450 line-up, en dat zie je er duidelijk aan af. Wel (addressable) RGG e en vooral dikkere aankleding. Leg ze naast elkaar en de kans is groot dat je toch de Gaming Pro Carbon pakt.






Wat features betreft krijg je ook wat meer. De iets goedkopere audio chips uit de andere twee maken plaats voor een top-end ALC1220, we krijgen hier wel een tweede M.2 slot, en we krijgen we dit keer wel een addressable RGB header. Vergeleken met de Tomahawk heb je dus wel meer USB achterop, maar ook hier ontbreekt Type-C intern.


Wat VRMs betreft ga je er niet echt op vooruit. Ze zijn nog goed voor een B450 bord, en ook Ryzen 7’s overclocken is geen probleem, maar voor de echte top-end kom je bij de duurdere X470 opties uit en meer betalen voor de Gaming Pro Carbon doe je dus vooral voor andere zaken. Zoals de RGB wellicht, al houdt dat ook niet echt over met het enkele stripje aan de zijkant.



Kleine kanttekening, die extra 4-pin CPU power hoef je in princiepe niet te gebruiken.

Overzicht aansluitingen achterop




Overzicht ansluitingen intern





Testmethode


Een overzicht van wat we gebruiken om B450 borden te testen, dit is overigens dezelfde setup als X470.

Let op: het is mogelijk dat je op foto’s soms andere onderdelen ziet. Het testen doen we met consequent dezelfde onderdelen maar soms moeten borden op de foto terwijl een ander aan het testen is, en onze voorraad is niet oneindig.

Processor: AMD Ryzen 7 2700X. De zwaarste processor in de Ryzen line-up, dus als een moederbord dat trekt dan trekken ze alles.


De voeding is afkomstig uit de stallen van Seasonic in de vorm van een Focus Titanium 850W. Waar de Focus Gold en Gold Plus de mainstream knallers zijn is de Prime de wat luxere serie van Seasonic. Met 850 Watt hebben we genoeg power om zowel de processor als GPU op hun staartje te trappen, en dan nog wat…


Geheugen komt van G.Skill in de vorm van 16 GB SniperX 3400 MHz, echter op 3200MHz gezien een aantal goedkopere borden de 3400 MHz niet wilde slikken; 3200 MHz werkt tot dusver overal zonder problemen.


Omdat de AMD Ryzen 7 2700X geen integrated GPU heeft maken we gebruik van een losse videokaart, de MSI Radeon RX 580 Gaming X (XTR versie)


Voor opslag maken we gebruik van Samsung hun 960 EVO PCIe SSD.


Alle systemen worden met een schone Windows 10 Pro x64 installatie getest op onze trusty Cooler Master test bench zoals je hieronder ook zal zien.

We maken gebruik van de laatst beschikbaar gestelde bios op moment van testen. Om eventuele invloeden van ‘handige’ snelheid verhogende features tegen te gaan, vrijwel elke fabrikant biedt iets van een multi-core verbetering, gaan we uit van een handmatige instellingen met clocks, multipliers en voltages vastgezet. We willen tenslotte de onderliggende verschillen ervaren. Dit resulteert in een all-core boost snelheid van 3,9 GHz op 1,3V, wat weer in zo’n 120-125 Watt richting de processor resulteert; iets meer dan AMD’s 2700X Spec.

Voor prestaties richten we ons primair op Passmark en Cinebench 15, twee populaire en vooral ook consequente benchmarks. Binnen Cinebench kijken we naar multicore en single core performance en de invloed van de tuning van het moederbord daarop , en bij Passmark primair naar de CPU en Memory benchmarks. Die laatste test weliswaar het geheugen, maar bij een vast profiel kunnen we wel de invloed van het moederbord op de geheugenprestaties vaststellen.

Op recentere borden testen we ook Cinebench 20 mee, en vermoedelijk zal deze versie 15 volledig vervangen in de toekomst, maar we kunnen vooralsnog niet elk ouder bord hertesten. Recentelijk zijn ook enkele AIDA64 benchmarks verwijdert uit de line-up vanwege te wisselvallige resultaten en beperkte meerwaarde.

De render test (Blender, BMW benchmark) waarbij alle cores hard aan het renderen gezet worden geldt ook als een pittige CPU belasting en bij gelijke CPU en RAM weegt dan geheel op het moederbord; een praktische, zwaar wegende test. Hier meten we ook het stroomverbruik onder load.


Wat betreft dat verbruik kijken we ook naar idle, oftewel wat verbruikt het systeem als je deze simpelweg aan laat staan, op onze Voltcraft 450PRO.

Prestaties


Resultaten van enkele benchmarks:








Zoals vaker vatten we dat samen als, excuses voor het wat platte taalgebruik: lekker boeiend. Het ontloopt elkaar allemaal te weinig om harde conclusies te trekken op basis van een procentje hier en daar. Testen doen we vooral om grote uitschieters uit te sluiten, iets wat we incidenteel nog wel met stroomverbruik tegenkomen. B450 borden zijn voor MSI en concurrenten inmiddels gesneden koek. Het load verbruik van de Tomahawk valt wat hoog uit, maar in idle juist niet. Ik kan er eigenlijk weinig conclusies aan verbinden.

Kortom: je koopt een bord voor de features, verwacht niet dat de daadwerkelijke ervaring echt anders zal zijn. Kortom: je koopt een bord voor de features, verwacht niet dat de daadwerkelijke ervaring echt heel anders zal zijn, zeker niet zo veel als de prijzen wellicht doen vermoeden:




Conclusie


We hebben het over moederborden, en dan is er eigenlijk niet zo gek veel wat je kan zeggen zolang de fabrikant geen grote fouten maakt. Grote fouten die we af en toe zien zijn .. tja.. vooral een prut stroomvoorziening om kosten te besparen. En laat MSI wat dat laatste betreft nou de positieve uitschieter zijn in de B450 reeks met vrij consequent prima stroomvoorzieningen voor het geld. Voor de rest is het eigenlijk gewoon uitzoeken wat jij mooi vindt, wat voldoende aansluitingen heeft voor jouw systeem -denk vooral aan USB poorten achterop of RGB headers- en vermoedelijk voor de B450 doelgroep: wat een leuke prijs heeft.

Mooi is subjectief en laten we aan jou over, maar ik denk dat MSI met alle drie deze borden iets leuks neer zet. Het feit dat je makkelijk kan matchen met andere hardware is fijn voor het oog en veelal fijn voor de portemonnee ook. Wat aansluitingen betreft is de hele line-up best prima, maar tegelijk niet uitzonderlijk. Eén M.2 slot op de Mortar en Tomahawk zouden een beperking kunnen zijn bijvoorbeeld, net als de 6 USB poorten achterop op de Tomahawk. Maar het is niet zo dat de meeste alternatieven over lopen van aansluitmogelijkheden, tenzij je vooral op RGB wilt richten want los van de headers loopt geen van deze drie borden over van de LEDs.

Maar als je dit mooi vindt en voldoende hebt aan de aansluitingen, en voor de meeste mid-range game systemen zal dat ook zo zijn, dan vind ik MSI juist wel interessant omdat ze wat de stroomvoorziening wat verder gaan dan de concurrentie. Met zowel de Tomahawk als de B450M Mortar doen ze dat bovengemiddeld voor B450 borden en dat is een fijne afwisseling met de veelal ‘het voldoet’ stroomvoorzieningen, zeker de B450M Mortar heeft maar weinig concurrentie op dat vlak. Als je wat serieuzer wilt overclocken is de bescheiden meerprijs boven eenvoudigere borden heel makkelijk te verdedigen en zijn zowel de B450M Mortar als B450 Tomahawk gewoon een hele goede koop. Helemaal met het oog op de aankomende 3e generatie Ryzen processors waarvan we nog niet weten of we daar wat zwaardere opties te zien krijgen, maar waarbij het gek zou moeten lopen als je niet minimaal een beetje chique 8-core hier comfortabel op gaat draaien. Een dik prima uitgangspunt.

De Gaming Pro Carbon zal voor de meesten de meerprijs niet waard zijn louter voor het extra M.2 slot, iets betere audio en addressable RGB, maar tegelijk is de meerprijs voor een bord dat echt weer een stapje chiquer oogt zo gek niet. De paar tientjes geven je geen VRM upgrade noch een prestatie boost, maar voor iets luxere systemen of als je looks net wat belangrijker vindt? Als je daar blij van wordt hoef je je niet schuldig te voelen ondanks dat het objectief altijd lastig is om dikkere borden aan te bevelen dan de twee goedkopere alternatieven.

Kortom, voor ieder wat wils, en stuk voor stuk gewoon goede B450 opties.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.