De Mad Catz R.A.T. Pro S en X zijn al een unieke ervaring op zich vanwege de aparte uitstraling, een uitstraling die ongetwijfeld voer voor enige discussie zal vormen. Maar na zowel een prettig gevoel bij het unboxen (van de Pro X vooral waar een toffe draagtas bij zit) en de prettige eerste uurtjes met de muizen in de hand ontstaat toch eens sterke sympathie voor de producten die Mad Catz hier voorschotelt. Uniek zijn ze, maar het zijn ook gewoon best lekkere muisjes. De extreme vormen maken hem lastig in te schatten, maar in de hand doen ze het (niet onbelangrijk) erg goed. Vooral het lage gewicht is iets wat hier aanspreekt, maar verder zien we prima sensorprestaties van de PWM3310 en prettige switches, en de muis zo groot of klein in kunnen stellen als je wilt is gewoon erg fijn.

Vooral de Pro X steelt de show als je daar de eerste keer mee aan de slag gaat, want de set met losse onderdelen om de muis naar hartenlust om te bouwen is zowel uniek of tafel als stiekem gewoon heel erg leuk om mee te spelen. Na een aantal dozijnen muizen is het soms lastig wat enthousiasme op te brengen voor ‘yet another gaming mouse’, maar enthousiasme stroomde bij deze ervaring vanzelf over. Een wat dikker stuk op beide zijkanten, een andere rug, snellere glijders, en je hebt spontaan een ‘eigen’ muis die nog meer opvalt dan je voor mogelijk achtte. Toch blijft er ook een gevoel achter dat er wat modulariteit betreft meer in had gezeten, want je hebt geen zeggenschap over het aantal knoppen (een zijkant voor MMO gamers met veel knoppen was een echt knappe extra geweest, of een zijkant zonder sniper knop), de muis is ook zeker niet om te bouwen voor linkshandigen, en een inkoppertje als een aanpasbaar gewicht ontbreekt. Het muiswiel is wel zwaarder of lichter te stellen, maar een gewaardeerde extra van de Razer Mamba was het kunnen verstellen van het gewicht van de primaire muisclicks, iets wat de Pro X niet doet. Ook het kunnen wisselen van sensor klinkt leuk, en is wellicht nog handig als ‘ie ooit kapot gaat, maar de keuze is gering en de meerwaarde van de ADNS 9800 ontgaat mij. Hierdoor bieden de extra’s bij de Pro X vooral de mogelijkheid om de opvallende all-round gaming muis geheel naar eigen hand te zetten, maar de essentie van de muis verandert niet extreem wat mij een gemiste kans lijkt. Als je dan ziet dat de veel goedkopere (ruim 100 euro verschil) Pro S die essentie voor een groot deel ook heeft, met de belangrijkste maat-aanpassingen tot zijn beschikking, dan zet dat toch wat druk op de ketel bij de 179 euro kostende Pro X.

Een beetje leuke PWM3310 gaming muis (of vergelijkbaar) kost je al snel een tientje of vijf. De Pro S biedt met zijn 69 euro een ultra laag gewicht, een opvallende unieke look, het voordeel van het kunnen vergroten of verkleinen en de ingebouwde profielfunctie in de muis zelf. Een combinatie waarvan ik goed kan inbeelden dat iemand daar graag iets meer voor bijlegt, en als je zoiets graag wilt een prima muis om aan te raden. Als je je tot de Pro X aangetrokken voelt maar het budget niet hebt is het ook een uitstekend ‘betaalbaar’ alternatief die voor de meeste vorm-voorkeuren meer dan voldoende biedt.

De Pro X is net als elke muis die de 100 euro voorbij schiet wat prijs-prestatie betreft lastig goed te praten en echt voor mensen die niet te hard op de centjes letten. Toch mag die vermogende doelgroep, al dan niet tevens gevoed door een drang naar iets wat anderen over-the-top vinden, verwachten dat een dergelijk prijzig apparaat iets bijzonders brengt. Voor praktisch elke 130-180 euro muis die ons is gepasseerd viel gelukkig te concluderen dat daar zeker sprake van was, en wat dat betreft is de Mad Catz R.A.T. Pro X niet anders dan andere excentrieke toppers. Er is gezorgd voor een uitstekende basis muis met een heerlijk solide frame (of ‘exoframe’ zoals ze het noemen) met goede prestaties en daarop is flink uitgebouwd met losse modules waardoor de Mad Catz R.A.T. Pro X zijn eigen unieke karakter krijgt. Je ziet ook dat het niet goedkoop zal zijn geweest deze muis naar de markt te brengen, al was het maar vanwege de geringe afzetmarkt. Dat laatste zal menig consument niet veel schelen, en een nuchtere Hollandse kijk gebied mij ook om te zeggen dat het wel een heel extreem bedrag is voor een muis. Toch brengt de Mad Catz Pro X een enorme glimlach naar ons gezicht vanaf het uitpakken tot het muizen zelf en zelfs gedurende het sorteren van de foto’s voor deze review. Overdreven? Absoluut, maar daardoor geen grammetje minder tof en ik kan mij goed voorstellen dat iemand deze plaatjes ziet en dat ‘redelijke’ stemmetje op zijn of haar schouder een flinke duw opzij geeft.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250


’Wannahave’ voor de Mad Catz R.A.T. Pro X & ‘Recommended’ voor de Mad Catz R.A.T. Pro S

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.