Logitech Pro Wireless review


Logitech, het bedrijf dat ons prachtige, vooruitstrevende muizen bracht als de G900, klassiekers als de G502, brute middenklassers als de G403 om over de ‘echte’ klassiekers uit het verleden maar te zwijgen (MX500/510 anyone?), brengt ons een nieuw speeltje: de Logitech Pro Wireless. Wat je ook van ze vindt, we kunnen er niet omheen dat zij de markt vooruit hebben gedrukt met bepaalde ontwikkelingen op gebied van sensoren en draadloze prestaties, en met de nieuwe Pro Wireless willen ze een nieuwe ‘first’ hebben: de eerste draadloze muis met een echte top sensor ervaring, forse accuduur -en- een gewicht van slechts 80 gram?

Bring it! Tenminste, als je zo’n 129 euro voor een muis over hebt, en dan mag je van geluk sprekend at ik geen twee weken eerder een punt achter de review zette, want toen was hij nog 149 euro.

Uitpakken, bouw en features


Doosje, netjes, iets beter dan het goedkope plastic wat rond de G403 zat, maar Logitech houdt het weer lekker compact en efficient. We krijgen een mini dongle en een verlengblokje bij de muis, die je normaliter aan het einde van de oplaadkabel prikt. Net als bij de G903 en G403 en dergelijke ligt de kabel dus op je bureau, voor je muis, en prik je hem er even in als de accu bijna leeg is.






Als je denkt dat je een ‘wow’ super luxe ultra chique ervaring krijgt met de Pro Wireless heb je pech. Het draait om het stukje engineering om de focus features van gewicht, accu en sensor te optimaliseren, niet om met luxe grips of andere opvallende extra’s te werken. Het resultaat is een ingetogen, zeg maar gerust ogenschijnlijk onopvallende muis die je zeker geen 130 euro zou schatten.





Echter, bekijk je hem meer als muis fanaat dan moet je toch vooral positieve kanttekeningen maken. De shell is erg hard en geeft niets mee, er ratelt niets, de balans is uitstekend en de knoppen zijn zoals was te verwachten van een Pro-marketed muis gewoon perfect. Scherp, fijne feedback, goede drukvereiste; was te verwachten met 50 mil click rated Omrons ondersteund door Logitech’s ‘mechanical button tensioning system’, oftewel metalen springs voor een scherpe terugslag. Top gevoel gaat ook op voor de duimknoppen overigens. Alles is functioneel, straks als mogelijk, en hoe meer je er over na denkt hoe logischer het is dat niets zo ‘wow’ voelt wanneer het voornaamste doel is om de muis af te laten vallen en wanneer elke gram telt.



En dan wordt het interessant, want de symmetrische Pro Wireless komt met covers en knoppen voor beide kanten. Hierdoor kan je geen, één of twee duimknoppen aanhouden per kant, wat hem flexibel –en- even capabel maakt voor linkshandigen, best uitzonderlijk.






Onderop: DPI switch, aan/uit schakelaar, en de cover voor de optionele Powerplay feature. Handig dat je nu de dongle ook in de muis op kan bergen, dat was iets wat op de recente draadloze gaming muizen nog ontbrak.



Specificaties


De features en specs :


Twee handige zaken om even aan te halen: 5 hardware profielen (on-board dus), en als je een Powerplay mat overwoog geen zorgen, want dit model werkt daar ook op.

Software


We zeggen het vaker, maar de software van Logitech is gewoon goed. Overzichtelijk, werkt gewoon soepel, en doet wat de meeste mensen willen zonder onnodige complexiteit. On-board profiles worden gewaardeerd, DPI’tjes afstellen natuurlijk een onmisbaar basis element, LEDjes kan je zelf mee spelen (ik zeg uit, langere accuduur!), en het accu overzichtje van Logitech bewijst zich vaker als spot-on. Je wordt vanzelf gewaarschuwd wanneer de accu laag komt, en dan heb je nog uren voordat inprikken nodig is. Toegegeven dat ik al langer met de G403 werk wat de ervaring nog wat vanzelfsprekender maakt, maar ik twijfel niet dat iemand hier moeite mee gaat hebben.





In de praktijk


Eigenlijk is de praktijkervaring bijna te saai om te beschrijven, want Logitech heeft hun sensoren en draadloze ervaring dermate uitgekookt dat de recente muizen precies doet wat je ervan verwacht. Sensor? Perfect. En nee dan gaan we het niet hebben over de verhoging van 12000 DPI naar 16000 DPI en dat ze dat ongetwijfeld ergens verkopen als ‘beter’. Ze hadden al perfecte prestaties in hun assortiment in de G403, G703, G903, Pro en nu dus Pro Wireless. Ben je een fanatieke muis-lifter, wat te verwachten is met dit beestje? Lift-off prestaties zijn strak as can be.


Alles draait eigenlijk om het gewicht, dat lage gewicht waar een grote groep fanatieke FPS gamers nu eenmaal naar zoekt. Voor mij als dagelijkse G403 gebruiker is het wel een beetje wennen, de Pro Wireless is echt een stuk lichter, en vooral ook wat kleiner. Objectief is de ervaring perfect, en zelfs voor mij met grote handen moet ik zeggen dat het lage gewicht na een paar weken echt begint te overtuigen wat de Pro Wireless de G403 uit zijn favorietenrol drukt, echter zal het niet voor iedereen zijn.

Tot dit punt vonden we het al knap dat Logitech hun lag-vrije draadloze implementatie wist te combineren met een gewicht van 80 gram. Nog knapper echter is het feit dat ze dit weten te doen met een nog veel langere accuduur dan ooit tevoren in een gaming muis met deze snelle sensor- en draadloze prestaties. 50 uur is praktisch een verdubbeling van vorige ‘generatie’, en met de lichtjes uit ga je de 60 zelfs voorbij. Nog altijd zal je het draadje met de antenne op je bureau hebben liggen om de muis vlot in te kunnen prikken wanneer het nodig is, echter hoeft het ongeveer half zo vaak als bij de G403, G703 of G903. Bij de G403 stoorde het mij al niet, de Pro Wireless maakt het helemaal een genot.

We sluiten zoals vaker af met de RGB. Althans, iets van RGB want veel is het niet; logotje, DPI ledje, that’s it. Niet dat ik dat erg vind, want het kost je louter batterijduur.




Conclusie


Kortom: De Logitech Pro Wireless laat objectief echt niets te wensen over. Hij zal met zijn redelijk kleine formaat en lage gewicht niet voor iedereen zijn, maar dat lage gewicht is juist wat deze muis zo bijzonder maakt. Draadloos zonder lag, uitzonderlijke accuduur voor een muis met ultieme sensor prestaties, top switch ervaring, solide bouw, en dan nog slechts 80 gram. Functioneel is dat alles wat je wilt van een muis. Linkshandigen mogen ook gelukkig zijn, want de muis is dankzij verwisselbare knoppen en klepjes aan de zijkanten even capabel voor hen. Zij hebben nu ook echt een ultieme muis erbij.

Zoals vaker bij feitelijk perfecte producten resteert dan vooral de prijs als minpunt, zeker de 149 euro adviesprijs deed even pijn gezien je van buiten niet direct ziet dat je met de beste gaming muis van dit moment te doen hebt. De huidige 129 euro is al een stuk beter te behappen, al blijft dat bijna 50 euro meer dan de G703. Die heeft een mindere accu, maar voor rechtshandigen zonder fetish voor een extreem laag gewicht zal dat voor dergelijke prijsverschillen mijn go-to adviesmodel blijven, grotendeels vanwege de meer typische palm grip vormgeving (niet iedereen hoeft klein en symmetrisch te waarderen) en het feit dat ca 100 gram voor velen gewoon een ideaal gewicht is.

De realiteit is echter dat het competitieve segment lichter wil, 80 gram is daar het streefgewicht. Het zal Logitech ongetwijfeld het nodige gekost hebben aan ontwikkeling om dat te combineren met ultiem draadloze prestaties, dus de meerprijs voor die uitzonderlijke prestatie valt nog wel te begrijpen. Of je dat prachtig stukje engineering die meerprijs waard vindt voor jouw eigen gebruik en smaak mag je zelf bepalen, maar het valt niet te betwisten dat dit een oprechte mouse engineering masterpiece is, en technisch gezien de ultieme draadloze gaming muis van dit moment. Tenminste als we louter naar de prestaties kijken, want zij die denken dat meer RGB en flamboyante uitstralingen een ultieme muis maken zitten bij Logitech zoals vaker aan het verkeerde adres.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.