Logitech MX Keys
Eerder deze week hadden we het over de Logitech MX Master, de ultieme muis voor consumenten en prosumers die een stukje kwaliteit zoeken en daar wel meer voor willen betalen. Maar daar wil je natuurlijk wel een beetje chic toetsenbord bij. Iets in een vergelijkbare kleurstelling, vergelijkbare chique bouwkwaliteit, en natuurlijk met een hele fijne aanslag? Insert de nieuwe Logitech MX Keys.
Voor een MX Keys mag je 109 euro reserveren. Hij is binnenkort verkrijgbaar bij o.a. Coolblue.
Bouw en vorm
Net als bij de MX Master 3 muis draait het bij de MX Keys om kwaliteit. Een grotendeels metalen constructie, minimale flex, chique afwerking van de randen, een enorm verschil met de kunststof borden die je normaliter in winkels aantreft. Hij staat standaard onder een lichte hoek, maar is verder niet instelbaar.
De indeling is een beetje haat-liefde voor mij. Persoonlijk blijf ik geen fan van Logitech’s keuze om aan de ISO layout voor Nederland aan te houden in plaats van de ANSI US International layout die wij als fanatieke nerds zelf liever zien. Dat wil zeggen: Logitech borden in Nederland hebben een korte linker shift en een hoge in plaats van brede enter. Zorg dus dat dit geen bezwaar is.
Positief zijn juist weer de extra functies die meteen zijn ingebouwd. Media keys, multi-function keys, extra keys om te schakelen tussen tot drie gelijktijdig verbonden apparaten. Logitech mikt duidelijk ook op Mac users door de ‘alt’ knop zowel ‘alt’ als ‘cmd’ mee te geven. Het bord oogt daardoor iets drukker, en niet-blind typers zullen heel even aan de extra letters moeten wennen, maar ze slaan wel twee vliegen in één klap.
Elk van de toetsen heeft een mooie ronding waardoor je vingertoppen er goed in vallen. Dat gecombineerd met een hele fijne scissor switch met een ruime travel en mooie stabiliteit maakt de aanslag van de MX Keys direct aangenaam. Zelfs als iemand die mechanisch gewend is went dit meteen, eigenaren van goede laptops zullen dit waarderen, het is veel beter dan instap rubberdome borden en de aanslag is ook wat fijner dan Apple’s Magic Keyboard. Echte mechanische fans zal een scissor nooit weten te overtuigen, maar dit werkt gewoon uitstekend en is met de meer low-profile aanslag simpelweg heel toegankelijk voor iedereen.
Features en prestaties
Ook op de MX Keys zien we USB Type-C, dus het idee lijkt simpel. Je houdt één USB kabel in de buurt van je bureau en eens per zoveel dagen laad je je MX Keys en MX Master op. De MX Master eens per ca 70 dagen, de MX Keys vaker of minder vaak afhankelijk van of je backlight wil. Want ja, de MX Keys heeft een nette, ingetogen witte backlight. Met lichtjes claimt Logitech 10 dagen, daar zit ik zelf inmiddels ook op zonder te laden, en zonder lichtjes hebben we het over maanden.
Logitech heeft wat truckjes om accu te sparen. Zo zit er een ambient light sensor in om de helderheid automatisch aan te passen afhankelijk van de omgeving, dat werkt op zich goed en de meeste van jullie zullen daar genoegen mee nemen, maar ik had hem liever kunnen finetunen in de software. Van mij hoeven de ledjes enkel aan als het echt donker is en nu staan ze ook aan als ik midden op de dag op kantoor zit. Je kan natuurlijk gewoon handmatig helderheid aanpassen, maar dus niet de auto-aanpassing tunen. Ik moet iets te zeuren hebben nietwaar.
Hand-detectie is ook een leuke bespaarfunctie en werkt ook goed. Zit je achterover dan schakelt het bord na 5 seconden de lichtjes uit, komen je handen in de buurt van het bord dan gaan ze weer aan: super, niets te klagen.
Naast de verlichting meets besparing focus ligt de nadruk vooral op het multi-tasken. Drie devices tegelijk kunnen verbinden, via de dongle naar een Windows PC of Mac of via Bluetooth met mobiele devices, en dan makkelijk schakelen tussen alle drie met de dedicated knoppen bovenop. Doet wat je verwacht, dik prima. Wat ik echter niet had verwacht is dat de Logitech Flow software waarmee je met je MX Master eenvoudig met je muis van één systeem naar een compleet ander systeem kan bewegen nu ook met de MX Keys werkt.
Zet twee systemen naast elkaar, installeer Logitech Flow, en je keyboard inputs worden ingevoerd op het systeem waar je je mouse pointer naar hebt verplaatst. Een soort ingebouwde KVM switch dus, of een KM switch in elk geval. Heel leuk voor die fanatieke laptop werkers met een vast systeem thuis bijvoorbeeld en een mooie innovatie in zijn algemeenheid.
Specificaties
En zoals ik bij de MX Master review al zei, het is de combinatie die het voor mij doet:
Conclusie
Met een prijs van ca 109 euro is de MX Keys niet goedkoop. Of die prijs acceptabel is hangt af van je doeleinde. Als alternatief voor de Apple toetsenborden bij je Mac heeft Logitech het heel makkelijk: dit is op alle vlakken beter, plus hij heeft meer features voor minder geld. Voor PC liefhebbers concurreert hij ook met mechanische borden die veelal wat hogere switches hebben en weer een heel ander featurepakket, maar in de regel vergelijkbare kwaliteit en kwantiteit features voor dit geld. In dat geval zal je bewust willen kiezen voor de low profile switches die Logitech hier biedt, en dien je rekening te houden met het feit dat Logitech een ISO layout aanhoudt en geen ANSI layout. Vergeleken met de vele toeters en bellen die je bij gaming borden kan vinden rond de 100 euro zou ik enkel Logitech willen vragen om de polssteun (MX Palm Rest) die ze momenteel voor 20 euro los verkopen er gewoon bij te doen in de doos, dat moet in mijn optiek gewoon kunnen voor 109 euro.
Maar of je de MX Keys nu overweegt omdat het gewoon een chique toetsenbord is, zeg maar gerust de chicste consumer optie op de markt, of vanwege de fijne features wat betreft het werken met verschillende devices (zowel 3 koppelen als via de flow software live wisselen), de MX Keys is gewoon één van de fijnste consumer / non-gamer borden op de markt. Een uitstekende bouwkwaliteit, een nette afwerking, een hele fijne toetsaanslag en hij past toevallig ook goed bij de populaire MX Master: Kost wat meer dan je standaard optie, maar dan heb je ook echt iets van een andere klasse.
De MX Keys is binnenkort verkrijgbaar bij Coolblue. Ook in combinatie met een MX Master 3 met een paar euro korting.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)