Dat Logitech hun software uitstekend voor elkaar heeft mag ik inmiddels toch wel ‘algemeen bekend’ noemen, en ook hier is dat weer overtuigend aan de orde. Vlot, intuïtief, en vooral vol met mogelijkheden om het geluid naar wens aan te passen of andere informatie te bekijken. Wat het aanpassen betreft begin je met het geluidsprofiel ‘flat’, wat ook daadwerkelijk een vrij opvallend neutrale weergave levert. Veel opties om het geluid naar wens aan te passen is prettig, veel opties binnen een soepel werkend softwarepakket is nog prettiger, zeker als je nadat je je profielen voor muziek en gaming hebt afgesteld hier soepel tussen kan wisselen met een druk op de oorschelp.
In de software treffen we ook de batterij-informatie aan. Iets wat bij gebruik van de G900 hier een positieve indruk achter laat wat betreft nauwkeurigheid, en wat bij de G933 weer het geval lijkt. In dat opzicht dus een positieve note voor Logitech dat ze een accurate indicatie geven van gebruik (ook op de productpagina) om teleurstellingen te voorkomen, maar anderzijds moeten we toch stellen dat de batterijduur niet echt denderend is. 12 uur op een net volume is op zich redelijk, maar met verlichting aan zakt dat naar 8 uur, en met het volume op standje ‘knallen maar’ gaat daar nog een uurtje vanaf. De kabel zal je dus per definitie in de buurt moeten houden. Wat dat betreft wist de Corsair VOID het dus wat beter te doen. Anderzijds hebben we de G933 nu een tijdje in gebruik en moeten we stellen dat laad-momentjes vinden niet echt een probleem is terwijl je het gros van de tijd toch profiteert van de draadloze vrijheid. Dat laatste is een verademing voor zij die af en toe over hun kabels rijden met de stoel, ahem.
Nu we de VOID er toch bij hebben gehaald laten we zaken dan direct in perspectief zetten, en vooral wat het belangrijkste aspect van een headset betreft: de geluidskwaliteit. We hebben aardig wat headsets bekeken de laatste jaren, en vaak gesteld dat je voor minder dan 100 euro toch een uitstekende headset kan kopen (wat overigens nog altijd geheel waar is), echter de geluidsweergave is toch het onderdeel waarop deze Logitech G933 zich opeens afzet van dat middensegment. Ook de Sennheiser PC360 moet zijn meerdere erkennen in deze G933, en die was wel van dezelfde prijscategorie. Het kunnen van deze G933 is iets wat je met de vrij vlakke standaard geluidscurve en het afspelen van rustige muziek niet direct merkt, als dat je primaire doeleinde is dan lees je denk ik de verkeerde review, maar zodra je aan het gamen gaat is de G933 duidelijk een stap omhoog van de Corsair VOID Wireless of de bijna go-to sub 100 euro headset de Kingston HyperX Cloud II. Even los van het feit dat je hem naar wens af kan stellen merk je vanaf dag één dat er een berg power in die headset zit waar je u tegen zegt. Wil je een bass die je headset op je hoofd doet trillen? No problem, en dat zonder dat stemmen of andere tonen verloren raken. En dan hebben we het niet over een vieze dreun bass, maar een strakke, krachtige uitvoering die klinkt zoals je zou willen. Wil je liever een lichter geluidsbeeld met 100% focus op voetstappen? Ook geen punt. Zeker op krachtigere volumes en op drukke game-momenten hebben headsets nog wel eens wat moeite om alles goed over te brengen zonder dat de helft verloren gaat in een ‘muddy puddle’ (Kindje in de Peppa Pig leeftijd he, krijg je dat), maar de drivers van de G933 tonen hier echt hun capaciteiten die wij nog niet eerder in game-headsets zagen (al is de G933 dus wel de duurste van die lijst). Wellicht nog indrukwekkender is de combinatie G933 met films en DTS audio (en de G933 in DTS modus uiteraard), waarbij je een geluidsbeleving voorgeschoteld krijgt die ik nog niet eerder in een headset heb ervaren. Wat het juiste of de technisch correcte term is weet ik niet, maar het kinkt verdomd goed. Ik zou bijna zeggen een echte DTS film ervaring zoals je wilt in je thuis bios. Het enige wat daarvoor net ontbreekt is een echt accurate surround weergave, maar on-ear surround blijft per definitie een puntje. Wat stemgeluid en actie betreft is het echter een beest.
Een beest is het ook fysiek gezien, iets waar je niet omheen kan. De G933 is simpelweg een zwaarder model. Ze hebben hun best gedaan om de drukpunten aardig te verdelen tussen rond je oren en de bovenkant van je hoofd waardoor er geen specifieke pijnpunten ontstaan, maar het is flink contrast met de audio-focussed super feather weight MDR-1R die er hier naast ligt en als je weet dat je gevoelig bent voor zwaardere headsets dan is dat wel iets om rekening mee te houden. Wel zeer te spreken zijn wij hier over het feit dat de oorschelpen dusdanig diep zijn dat je oren niet worden platgedrukt, maar in de natuurlijke stand blijven staan. Dit lijkt ook bij de game- en film ervaring toch ook wat voordeel te geven; als je net als wij geen issues hebt met een wat zwaarder model dan bieden die grote schelpen, gecombineerd met de extreme verstelbaarheid en flexibiliteit, wellicht juist weer een voordeel wat comfort betreft. Het materiaal van de pads ademt ook goed waardoor zweten niet echt een issue is, maar waardoor de omgeving ook niet geheel wordt gedempt. Iets waar je zelf een keuze in moet maken, maar Logitech lijkt de boel hier goed in balans te hebben. Wat je soms met iets meer ademende materialen merkt is dat het geluid wat lichter over komt, maar wat dat betreft kom je hier echt niets te kort. In hoeverre het gerelateerd is durf ik niet te zeggen, echter blijft hier de indruk achter dat de G933 earcups bewust zo groot en zwaar zijn om het geluid te produceren wat er in zit, want de drivers zijn serieus in staat de hele set in beweging te brengen en daar is geen gesloten (faux) leder voor nodig om dat te assisteren.