Logitech G915 TKL review


De Logitech G915 is het ultieme toetsenbord: chique bouw, fijne switches, goede software, en draadloos. Vooral dat laatste blijft echt een zeldzaamheid. We gaven hem in de tijd de Editor’s Choice, en ook in 2021 is die onverminderd van toepassing.

Het enige wat miste was een compactere versie zonder numpad, en die is er nu: de G915 TKL. En mocht je de G915 al kennen is dat eigenlijk ook direct de conclusie, want het is letterlijk een G915 maar dan compacter. Verwacht alleen niet dat ie goedkoper is omdat ie minder switches kent, Logitech producten zakken altijd wat in prijs, en de jongere TKL variant is voorlopig even duur als zijn grote bro: ca 229 euro.


Goed, laten we iets meer woorden vuil make naan de G915 TKL, want dat verdient ie. Het is nu eenmaal een van de chicste borden op de markt. De bouwkwaliteit is echt uitstekend, de afwerking van de metalen behuizing is keurig, en hij heeft wat extra mediaknoppen die de meesten toch waarderen. Het enige wat je wel moet weten is dat hij minder breed is dan een full size bord, maar met wat extra hoogte en wat ruimte rondom is het zeker niet de aller kleinste of een alternatief voor 60 procent bordjes bijvoorbeeld.





Een van de grootste charmes is het lage profiel, gecombineerd met low profile mechanische switches. Dat maakt deze series een stuk toegankelijker voor mensen die geen klassieke mech gewend zijn, en toch een toetsenbord in het hogere segment zoeken. Zelf gebruik ik al jaren Cherry MX borden en heb ik er niets op tegen, maar de realiteit is dat niet iedereen met die hoge switches overweg kunnen. De G915 kan je praktisch bij iedereen voor de neus leggen en verwachten dat ze er blij mee gaan zijn.



De switch zelf blijft ook fijn. Low profile geeft ze wel een iets kortere travel, maar het gevoel is goed. En je kan kiezen tussen lineaire, clicky of tactile switches, waarbij wij hier die tactiles hebben. Die hebben een voelbare actuatie, zonder het extra geluid. In mijn optiek de veiligste keuze, maar smaken verschillen.


Het probleem dat Logitech heeft is dat dezelfde switches ook in veel goedkopere bordjes zitten. Zo doen de Sharkoon bordjes niet gek veel onder voor Logitech voor een factie van de prijs. Aan de andere kant doen ze er wel degelijk voor onder in bouwkwaliteit en afwerking, en Logitech’s charme is de draadloze werking. Hun Lightspeed wireless kennen we al enkele jaren en is daadwerkelijk net zo snel als via een kabel en de accuduur is meer dan prima (40 uur met verlichting op max, of veel meer als je niet om de RGB geeft). Dat zet de deur open voor een bureau opstelling zonder zichtbare draadjes, althans het gros van de tijd, en dat is wel verdomd fijn. En een mooie bonus is de extra Bluetooth modus, waardoor je nog een extra device kan koppelen.



Conclusie


En dat is uiteindelijk de charme van de G915 en G915 TKL, ja hij kost flink wat, maar Logitech heeft gewoon alles goed voor elkaar. Ze zijn degelijk, hebben fijne switches, komen met goede software en de draadloze implementatie is gewoon goed wat betreft snelheid en functionaliteit.

Zoek je een prijs-prestatievechter kijk dan elders, er zijn zat goede toetsenborden voor 100 a 150 euro. Maar Logitech behoudt de titel voor het beste draadloze mechanische bordje van dit moment, ongeacht of je nu een die-hard gamer bent of meer een all-rounder, want ook voor typisten is dit heel fijn.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.