Logitech G915 en G815 review


Ben je een liefhebber van een goed toetsenbord, dan heb je vermoedelijk al een mechanische ramplank onder je vingers liggen, één die vermoedelijk de bekende Cherry (of kopie) switch heeft en een redelijk hoge keycap. Low profile mechs zijn namelijk relatief nieuw, en we hebben er nog niet heel veel van gezien. Toch is er bij veel gebruikers een vraag naar iets wat platter is, want niet iedereen vind een hoge switch daadwerkelijk aangenaam.

De laatste tijd zien we echter flink meer high-end low profile borden, en vandaag is het aan Logitech om te laten zien wat ze met hun nieuwe, ultieme toetsenborden voor elkaar hebben gekregen. Althans, ik denk ultiem gezien de prijsstellingen die we zien: 199 euro en 249 euro voor de G815 en G915 respectievelijk. Borden met meer overeenkomsten dan verschillen, dus we bespreken ze in één review.


Bouw en features


Kwalitatief maken ze beide meteen echt een enorm goede indruk. Stevige, grotendeels metalen planken, strak geborstelde afwerking, en ook fijn gezien de doelgroep: ze zijn ook daadwerkelijk echt lekker low-profile. Er valt aan de bouw en afwerking echt niets af te dingen: dit is top.




Het enige relevante verschil tussen de G915 en G815 is dat de G915 draadloos is. Daardoor komt deze met een losse kabel en een USB dongle met verlengstukje.



De G815 is voorzien van een dikke, vaste kabel (vervangbaar was wel fijn geweest) en een USB pass-through die de G915 niet heeft, maar op die zaken en de draadloze functionaliteit na is alles wat we zeggen van toepassing op beide borden.




Met pootjes zijn ze in twee trappen verstelbaar, maar ongeacht je keuze geeft het frame weinig mee; kwalitatief is dit gewoon echt top. Beter dan Sharkoon’s Purewriter, beter dan Corsair’s K70 LP, en beter dan Cooler Master’s SK-series. Een stuk duurder ook, maar daar komen we nog wel op terug.



Logitech heeft gekozen om eerst in te zetten op de grote ‘full feature’ modellen. Dus voorzien van een extra G-key macro rij, numpad, media keys, etcetera. Het lijkt dan ook wachten op een G Pro versie die veel compacter is, want niet iedereen gebruikt de G-Keys, ze maken het bord erg breed op je bureau wat ten koste kan gaan van ruimte voor je muis, en als je niet gewend bent met macro keys te werken kan je de G5 wel eens verwarren met control. Zoek je die features echter: ze zitten erop. Net als game mode uiteraard om bepaalde windows combinaties tijdelijk uit te schakelen, en 3 modes om profielen op te slaan in de hardware als je het bord bijvoorbeeld meeneemt of geen G Hub software wilt gebruiken.



Zoals gezegd heeft de G815 één feature die de G915 niet heeft: USB passthrough. De G915 heeft echter een lag-vrije draadloze verbinding, die Logitech Lightspeed tech hebben we nu 27 keer besproken en staat echt niet meer ter discussie, plus een extra bluetooth modus om met een BT apparaat te communiceren; een prima extratje. De G915 is enkel draadloos te gebruiken, bekabeld werkt dus niet, maar omdat de kabel enkel gebruikt wordt om te laden is die wel lekker dun gebleven. Alleen tja, op 250 euro wil ik liever Type-C zien, geen micro-USB. Logitech zegt dat dit een stuk duurder is, maar Type-C kon wel op de MX Keys, MX Master 3 en zelfs op goedkope in-ear prularia onder de 100 euro dus dat argument vind ik wat zwak.

De Switches


Net als de meeste gaming hardware fabrikanten deed Logitech vaak vaag over welke hardware intern wordt gebruikt, terwijl we allemaal weten dat er maar een handje vol relevante switch en sensor fabrikanten zijn. Het was dan ook opvallend dat Logitech totaal niet obscuur deed over het feit dat ze in deze borden Kailh low profiles gebruiken, Kailh stond namelijk vaak toch bekend als een nep-Cherry.


De realiteit is echter dat als het op low profile switches aan komt, deze Kailh switches echt heel goed zijn, in mijn optiek zelfs fijner dan Cherry. Dat viel mij bij de Sharkoon Pure Writer al op, en bij de G815 en G915 weer opnieuw. Ik heb de clicky switch (ook wel de blauwe switch) genoemd op beide borden, en die is echt verdomd scherp, snel, en stabiel. Het is het soort switch waar ik als dagelijkse Cherry MX werker meteen op over kan stappen, meteen scherp op kan typen en gamen, en onder de streep gewoon heel erg blij van wordt.

Ik zie het ook als een compliment voor Kailh dat Logitech die keuze heeft gemaakt en daar open kaart over speelt, want de realiteit is dat dit gewoon een top type ervaring biedt. Goede aanslag, stabiel, beperkte speling, en natuurlijk ook die lekker scherpe click.

Hoewel ik normaliter clicky switches niet direct aan gamers aan raad is het wel relevant te melden dat de kortere aanslag en kortere actuatie deze clicky low profiles wat beter maakt in snellere games dan de grote MX switches en alternatieven. De meest serieuze FPS gamers zullen er geen genoegen mee nemen, maar als je net als ik veel typt en werkt, en vervolgens ‘een beetje van alles’ wil spelen, dan is de clicky variant wel de moeite waard. Je krijgt er namelijk ook met marge de beste type ervaring voor terug; typen op lineaire switches is echt minder aangenaam. Clickies zijn echter wel luid, en als je iets zoekt dat alles kan en stil is, pak dan de tactile variant (Brown alternatief).

De keycaps zijn helaas wel gewoon ABS plastic, voor minder geld zie je soms al PBT borden, en het is ook belangrijk op te merken dat deze switches niet MX compatible zijn met de typische aftermarket keycap sets.

Specificaties




Software


Logitech’s G Hub is simpelweg één van de betere ‘gaming’ software pakketten op de markt. Alleen Corsair en Razer zijn een serieuze concurrent op dat vlak, waarbij de voorkeur een beetje lood om oud ijzer is; het hangt vooral af welke andere randapparatuur je al hebt. Logitech is wel het meest nieuwkomer-vriendelijk, en houdt het allemaal iets eenvoudiger en visueler. Je krijgt heldere info over je accu, wat eventuele aanpassingen aan de verlichting doet met je accuduur, je kan kleureffecten aanpassen of makkelijk je eigen kleurschema’s op je bord schilderen, snelkoppelingen en macro’s maken, en dan hebben we eigenlijk alles gehad wat telt.



Een leuke bonus, Logitech integreert met tal van verschillende games waarbij gebeurtenissen in game automatisch op je randapparatuur effect hebben. Leuk detailtje, al vind ik het lastig naar echte waarde schatten. Waardevoller in mijn optiek is de directe integratie met o.a. Discord (voor Discord mute bijv) en OBS, waarmee je de macro keys een streamdeck-achtige functie kan geven. Dat is echte meerwaarde voor streamers



De uitstraling met de RGB aan vind ik zelf ook wel wat punten waard:





Conclusie


Met hun uitstekende (zeg maar gerust ultieme) bouwkwaliteit, enorm chique afwerking, enorm fijne switches, razendsnelle lag-free wireless (G915), Bluetooth en meerdere devices verbinden (G915), dikke accuduur (G915, 1000 uur plus zonder licht, 30 uur plus met LEDs op 100%) en dat ondersteund door één van de betere softwarepakketten op de markt zet Logitech met de G815 en G915 simpelweg de beste low-profile borden neer die je kan kopen. Daar is in mijn optiek geen enkele discussie over, er is niets wat lage switches heeft en beter is, of even goed. Oh, en je kan tegenwoordig uit zowel lineaire, tactile en clicky switches kiezen, dat kan ook lang niet overal.

Je betaalt daar echter wel serieus de hoofdprijs voor en de forse meerprijs over enkele alternatieven zal je begrijpelijk laten twijfelen of die wel helemaal te verdedigen is gezien de verschillen. Een extreme prijs brengt extreme verwachtingen, en hoewel ik helemaal (G, hurr) Pro premium producten ben die wat duurder zijn, moet je als fabrikant wel verwachten dat je billenkoek krijgt als je dan duidelijke besparingen laat zien:
– De mode en media keys zijn teleurstellende ronde sponzen, die voelen gewoon goedkoop aan.
– Het argument dat Type-C duurder is invalid op een bord van 250 euro, dat is gewoon goedkoop marge pushen.
– Had de G815 ook een vervangbare, dunne kabel gegeven dat bij het design past (ten koste van passthrough).
– Het is gewoon heel veel meer geld voor een beetje beter. Sharkoon’s PureWriter tikt blind bijna even fijn, mist absoluut Logitech’s verfijning en software, maar doet je met een prijskaartje van ca een derde van deze borden toch even op je hoofd krabben. Logitech is absoluut beter, maar 3x beter? Of 2x beter? Zo simpel is het zeker niet.

Er zijn dus zeker goede alternatieven die iets minder zijn voor veel minder geld, maar als je vraagt wat de beste low profile ramplank van dit moment is kan je hier toch niet om heen. In mijn optiek vooral de G915, dan krijg je voor je forse investering tenminste nog wat extra praktische voordelen en het feit dat draadloze alternatieven zeldzaam zijn helpt de emoties ook. De grote vraag is vooral wat dit soort bedragen voor jou betekenen. Als je een beperkt budget hebt kan je prima elders kijken. Als dit soort forse prijzen geen bezwaar zijn voor jou kan je in elk geval met een gerust hart slapen dat je geen beter alternatief tot je beschikking hebt.

Interesse? Via Bol.com heb je de G915 morgen in huis voor 249 euro, of de G815 voor 199 euro.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.