Logitech G910 Orion Spectrum review
Logitech’s G910 is al enige tijd de ‘high-end’ mech in hun flinke lijst aan toetsenborden. Het eerste model had de toevoeging ‘Orion Spark’ en bij dat model maakte Logitech een aantal gedurfde keuzes; flink futuristisch design waarbij vooral de polssteun opviel, en ook waren de keycaps nogal aggressief gevormd. De feedback erop was wisselend, maar van de afwijkende polssteun en keycap vorm leken ze toch niet overtuigd.
Ze volgende de Orion Spark op met de Orion Spectrum, het model dat wij vandaag bekijken. Veel van de flinke featureset bleef in tact, zoals media keys en een volume scroll, een flinke berg extra macro toetsen, en ook de dock voor je telefoon bleef. De polssteun bleef ook, maar werd dit keer wat traditioneler vormgegeven en hetzelfde gaat op voor de keycaps. Normaliter reviewen we natuurlijk veel gloednieuwe hardware, maar de G910 Orion Spectrum gaat ook al weer even mee. Voordeel daarbij is wel dat de prijs een flink stuk anders ligt dan na release; de adviesprijs was oorspronkelijk 199 euro, maar de straatprijs is inmiddels 139 euro en daar gaan we dan ook vanuit.
Uitpakken, bouw, en features
Om het de ‘oude’ design smaak te noemen klinkt wellicht negatief maar dat bedoelen we niet zo. Feit is dat recente Logitech Gaming bordjes een stuk strakker zijn. De G Pro, G810, G413 en dergelijke zijn veel minder ‘in your face’ dan de G15’s en G710’s van deze wereld, en de G910 lijkt meer in dat oude straatje te passen waar nog ruimte is voor wat extra bochten en rondingen in het design. Eén ding is zeker, hij is ondanks dat hij een stuk meer ingetogen is dan de Orion Spark nog altijd opvallend genoeg dat je er vermoedelijk direct een stevige mening over zal hebben. Vergeleken met de voorganger zien we in elk geval dat de zaken die puur visueel bedacht zijn niet significant doorwerken in wat praktisch bekend is.
Kunststof kwaliteit is prima, dat merk je ook wanneer je hem neerlegt en er stevig op tikt. Anderzijds kunnen we hem wel wat torderen als we hem optillen en in de handen draaien, iets wat bij menig voorbij-100 euro bordje toch lastiger gaat, echter met beperkte praktische invloed, sterker nog het tikken zelf voelt beter dan de meeste Logitech Romer bordjes in mijn optiek, kunnen we het ook niet zwaar wegen en houden we het bij een prima subjectieve indruk.
Een eenvoudig los te klikken polssteun is in elk geval fijn voor schoonmaken. Hoewel het gewoon plastic is en we ook modellen met zachte materialen kennen heeft plastic één voordeel: we maken ons minder zorgen om duurzaamheid op de lange termijn.
De G910 Orion Spectrum is ruim beladen met features, van fysieke media knoppen met een prettige volume scroll en dedicated mute knop tot een Arx Dock voor je telefoon. Van de Arx app zelf die feitelijk je desktop software beschikbaar maakt kan ik niet heel warm worden, maar je telefoon hop voor je neus, prima! De feature waarmee je snel tussen telefoon en pc kan switchen die op de jongere G613 zit ontbreekt echter. De game-mode die direct wat onhandige toetsen of toetscombinaties uitschakelt is wel van de partij.
Daarnaast ligt de focus op veel extra knoppen, zo zien we extra G toetsen aan de zijkant en bovenkant, en nog extra M-keys linksboven. Ouderwets veel extra zullen we maar zeggen. Enerzijds fijn als je dat zoekt, anderszijds maakt het de Logitech G910 Orion Spectrum wel ‘flink’; hij is nog nipt breder dan een toch al forse Corsair K95 Platinum. Wat layout betreft zien we ook dat dit model al iets ouder is, want recente Logitechs hebben inmiddels een brede linkershift gekregen en deze heeft dat nog niet. Logitech duidt het zelf aan als ‘Qwerty US’, maar hanteert zoals we langer dan vandaag weten daar een iets andere interpretatie van. Voor de één fijn, voor de ander niet, let er gewoon even op.
Specs:
Praktijk
Eén ding vind ik zelf altijd lastig met Logitech, en dat is de keuze voor ISO layout met korte linker shift en smalle, hoge enter. Zeker wat mechanische borden betreft is de ANSI layout, met brede linker shift en brede, lage enter gangbaarder, en het wisselen tussen de twee is niet eenvoudig voor de doorgewinterde ANSI tikker. Voor zij die van lager gepositioneerde Logitech borden upgraden is dat natuurlijk totaal geen punt, de hier gebruikte layout is meer dan gangbaar in mainstream toetsenborden die in Nederland worden verkocht.
Layout terzijde, de Logitech G910 met zijn Romer-G’s biedt een meer dan prettige tik ervaring. Kleine nuanceverschillen tussen Romer-G en Cherry MX Brown terzijde, het blijft gewoon een aangename, toegankelijke all-round switch die vooruit uitblinkt in het dwarszitten van zo min mogelijk mensen. Echte liefhebbers willen misschien een zwaardere aanslag, of een clicky aanslag, maar dit is ‘unobtrusive’ bij gebrek aan een nauwkeurige vertaling. Niet onopvallend, het verschil tussen mech en rubberdome is dag en nacht, maar vooral neutraal.
Ook het frame heeft wat gevolgen voor de tik ervaring, en hoewel het niet direct lijkt dat de G910 meer rigide is dan zijn broers en zussen voelt het in de type ervaring wel erg goed, m.i. nipt de prettigste Romer-G aanslag tot dusver. Slaan we bijvoorbeeld overdreven stevig aan dan is er net even minder resonantie dan in bijvoorbeeld de G413, en dat is prettig. Wel valt op dat vanwege het soort stabilizers dat Logitech gebruikt de bredere toetsen zoals spatie, rechter shift en backspace, opmerkelijk luider zijn waar de rest juist nipt stiller is dan een gemiddelde Cherry MX plank. Luid genoeg in elk geval dat we dit voor de hardhandige werker met gevoelige oortjes in de nabijheid niet zouden aanraden. Tikt het minder fijn? Daar merk je weinig van, maar je hoort em. Het mag duidelijk zijn dat je vooral je eigen ervaring op de eerste en tweede plek moet hebben, want wat dat betreft stelt hij niet teleur.
Praktisch gezien zijn we ook te spreken over de meer ingetogen vormgeving van de laatste G910. Zo is de meer gangbare polssteun een prettige toevoeging die niet anders dan anders voelt, en ook hoeven we niet te wennen aan exotische keycaps. De WASD toetsen hebben weliswaar nog wel de print van de oude vorm, maar de onderliggende vorm is ook niet anders dan gebruikelijk; het maakt een reviewtje tikken niet minder fijn dan een potje gamen. En wat gamen betreft, zaken als NKRO en anti-ghosting zijn natuurlijk vanzelfsprekend.
De alle grootste vraag met het oog op de praktijk zal natuurlijk zijn: heb jij iets aan al die extra knoppen? Want de afmetingen ontkom je ook niet aan. Mediatoetsen zijn fijn, zeker een volume scroll is prettig en het feit dat die knoppen niet mech zijn valt wel te begrijpen, maar alles bij elkaar maakt het een fors beest op tafel.
Software en RGB
Wat software betreft doet Logitech het traditioneel goed en de G910 is geen uitzondering. De software is vlot, intuïtief, bevalt al je Logitech randapparatuur dus geen apart gebeuren voor elk product, en lijkt ook geen zaken te missen. Meerdere profielen maken, key functies aanpassen, macro’s of andere acties aan je knoppen binden, alles spreekt voor zich. Let wel op dat je niet elke key kan rebinden, je richt je echt op de extra toetsen aan de linker zijde, iets wat we ook van Logitech kennen.
En RGB aanpassen natuurlijk. Dit kan per-key, maar er zitten verschillende modi in met daaronder weer verschillende presets en mogelijke aanpassingen. Ongeveer waar we op hopen wat RGB software balans betreft; je kan veel (muv extremen) zonder dat het minder hardcore techies afschrikt.
En met de RGB in actie natuurlijk nog wat foto’s:
Zo op het eerste gezicht leuke indrukken. Echter als we wat beter kijken zien we dat de uniformiteit nog wel beter zou kunnen, let bijvoorbeeld even op Escape of F12. Geen zaken die je bij normaal gebruik direct zal opvallend, soms zie ik dergelijke zaken pas weken nadat ik een toetsenbord heb liggen, maar het neemt niet weg dat uniformiteit iets is waar we op wijzen en fabrikanten zich op mogen focussen, dit is namelijk een redelijk typisch puntje voor verlichte mechs. Let ook op dat de media keys altijd blauw zijn, dus mocht je geheel rood willen gaan valt dat bijvoorbeeld weer op. In recente modellen zijn daar wel weer RGB’s van gemaakt.
Het verlichte G910 logo in de polssteun vind ik wel leuk.
Conclusie
Wie pak em beet 150 euro te besteden heeft aan een toetsenbord heeft geen gebrek aan keuze, en ja dan gaan we gemakshalve uit van een mechanisch bord, want in mijn optiek biedt dat toch echt de beste ervaring voor gamen, typen, en feitelijk alles wat je op je pctje wilt doen. Deze G910 Orion Spectrum zal vermoedelijk dankzij Logitech’s enorme aanwezigheid in fysieke winkels al aan je aandacht geweest zijn, maar ook modellen zoals de Corsair K70 Lux of Strafe, Cooler Master MK750, Razer Blackwidow X bieden daar objectief gewoon hele leuke opties, en dan hebben we het nog niet gehad over de exoten zoals de Wootings, Duckys, Aorussen of weet-ik-veel-wat’s van deze wereld. Objectief een slechte mech vinden in die prijsklasse is lastig, en de G910 is dat ook zeker niet, dus dan komt het vooral neer op bepalen welke features jij belangrijk vindt en even goed opletten op specifieke minpunten.
In geval van de G910 Orion Spectrum valt er niet gek veel te klagen, al wisten we wel dat Logitech wel toetsenbordjes kon maken natuurlijk. Hij is niet uitzonderlijk rigide maar ligt goed op tafel en heeft een prima mechanische aanslag voor het grotere publiek, komt met wat praktische plussen zoals de fysieke media keys en de polssteun (maar menig bovengenoemd model heeft dat ook), en software technisch doet Logitech het ook goed. De enige significante overwegingen die we tegenkomen zijn de luidere brede switches (Spatie, backspace, rechtershift) in verhouding tot de geluidsproductie van de andere toetsen, plus het feit dat er weliswaar RGB op zit met tal van mogelijkheden, maar dat bijvoorbeeld de mediakeys altijd blauw zijn. Overweeg jij deze voor een geheel rode setup dan vinden we dat wel een puntje.
Objectief weinig klagen of niet, de G910 concurreert met modellen die de meeste eerder genoemde sterke punten ook bieden, een afwerking van aluminium of staal hebben en/of die met de oude vertrouwde Cherry switches de nodige druk uitoefenen. Logitech zet zwaar in op hun eigen switches, en heel droog bekeken vinden we ze niet heel anders dan MX Browns, maar we zijn vooralsnog niet echt overtuigd van het concept ‘beter’. Daarbij zijn fysieke media knoppen en polssteunen ook geen unicum. We kunnen dus wel stellen wanneer je de G910 subjectief heel leuk vind dat je je gevoel kan volgen, maar, en dat gaat natuurlijk voor de hele markt op, het aantal objectieve redenen om voor merk X, Y of Z te gaan is uiterst beperkt.
Goed, een houder voor je telefoon en een extra app is wellicht een objectief argument voor een aantal, maar of we dat nu direct zwaar zouden wegen? De aanwezigheid van een groot aantal extra instelbare knoppen vinden we wel een relevant punt, want waar we ooit niet gek stonden te kijken van 18 extra toetsen op je toetsenbord is die feature redelijk verdwenen; eerdergenoemde alternatieven bieden die helemaal niet meer terwijl de G910 er de nodige biedt. Nu is het gangbaar dat je andere toetsen anders in kan stellen, plus de extra knoppen maken het bord nog net even groter, maar we kunnen ons voorstellen dat er mensen zijn die wat extra knoppen weten te waarderen. En eerlijk is eerlijk, het totaalplaatje op 139 euro is gezien de rest van de markt echt zo gek niet.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: