Je zou denken dat reviewen na tig muizen het enkel eenvoudiger wordt, en tot op zekere hoogte is dat ook het geval. Vaak zien we dezelfde sensoren en lenzen geïmplementeerd, de meeste fabrikanten hebben hun firmware wel redelijk op orde (althans tot het punt dat het lastig is de prestaties bij gelijke sensoren te onderscheiden), en ook zien we in de meeste muizen dezelfde switches terug. Met de G900 voert Logitech de druk op de praktijkervaring echter stevig op. Hoewel Logitech wel een mammoet van een fabrikant is met een muizen laboratorium waar de meeste (correctie: alle) concurrenten enkel van durven dromen zijn ook zij afhankelijk van fabrikanten van onderdelen zoals de sensor en de switches zelf. De sensor in de G900 is dan ook geen onbekende: de Pixart PWM3366 die eerder in de Logitech G502 zat.
Deze sensor heeft een reputatie als één van de absoluut beste die op dit moment beschikbaar is, en dat kan ik zelf slechts onderstrepen. Er is een goede reden waarom Logitech deze sensor in de G900 toe past en dat is dat je in de praktijk er simpelweg geen slecht woord over kwijt kan, de muis is haarscherp, vertoont geen nare eigenschappen zoals acceleratie (succes met het meten, mij lukte het in geen geval), jitter, smoothing (nou ja, ‘naar’ is daar niet het juiste woord) of ook maar iets anders dan ‘exact gaan waar jij heen gaat’. Ook de lift off distance zit aan de onderkant van het spectrum, met een kleine 1mm met daarbij de opmerking dat je via de software uiteraard nog naar je eigen oppervlak kan ‘tunen’. Simply put: echt geen slecht woord over de sensorprestaties. Zorg natuurlijk wel voor een degelijke muismat om hem echt te benutten, want hoewel hij praktisch overal op werkt haal je de beste prestaties simpelweg niet zonder goede mat. Dat is overigens niet uniek aan deze muis.
Ook wat de knoppen betreft is er geen klagen, maar wel wat te vertellen. Logitech past de bekende Omron switches toe onder de linker- en rechter knop (met een rating van 20 miljoen clicks, Omrons worden in 20, 10, 5 of minder rated uitvoeringen geleverd) maar in de G900 zit het ‘spring tensioning system’ zoals in de G303 zat. Deze maakt de ‘click’ een stuk scherper, en hierdoor komt hij ook sneller terug in de originele positie. Dat gebeurt zonder dat ze eigenlijk zwaarder aanvoelen in een directe vergelijking met andere Omron switches, een eigenschap van de Huano switches in Zowie muizen die sommigen dan weer te zwaar vinden. Het resultaat is een m.i. heerlijke (en zoals altijd hoorbare) klik. Secundaire switches voelen ook allemaal degelijk aan met een goede feedback, dus geen sponzige side buttons.
Het muiswiel kan in de vliegwielstand worden gezet, waarbij je met een kleine zwaai het wieltje eenvoudig 12+ seconden laat spinnen. In de traditionele stand is de weerstand per klik iets hoger dan gemiddeld wat positief is voor situaties waarin je nauwkeurig wilt scrollen. Een prima balans. De keuze om het muiswiel ook een side-klik te geven is op zich aardig, en zolang je niet in de vliegwielstand zit zal je normaliter ook niet per ongeluk scrollen, maar als gevolg heeft het wiel wat ruimte in de horizontale richting. Maak je snelle bewegingen (hoeft niet eens extreem snel) dan tikt (niet klikt) het wieltje tegen (vermoedelijk) de switches aan. Het stoort niet in het gevoel, het wieltje is te licht om de beweging te beïnvloeden, maar het lichte tikje wat je dan hoort is een lastige als je er eenmaal op gaat letten en doet je denken alsof er iets intern los zit. Headset op en je merkt er niks van natuurlijk, maar ze zouden dit wat strakker mogen afstellen.
Wat de vorm betreft is de G900 niet heel extreem te noemen, de vormgeving hier en daar is wat futuristisch, maar heeft weinig gevolgen voor je handpositie. Net als bijvoorbeeld de G402 is hij niet heel groot uitgevoerd, wat hem breed inzetbaar maakt en enkel in de grotere mannenhand een lastige klant kan maken als je van een handje vol houdt. Kleinere handen zal hij wellicht volledig vullen, de meeste ‘middel’ grote handen zullen voldoende flexibiliteit hebben om hem zowel als palm grip, claw grip of een hybride vorm daarvan toe te passen. De geringe breedte is wel een punt om rekening mee te houden als je grote handen hebt, want voor een stevige grip moet je de pink en duim aardig naar elkaar toe brengen. Het is de keuze om het internationale publiek aan te spreken die we van Logitech gewend zijn, waarbij de grote Hollanders (of mensen die gewoon graag een XL muis hebben) over het algemeen maar een beetje richting een meer claw-ish grip gestuurd worden. De keuze om de muis ook voor linkshandigen te maken speelt daarbij uiteraard ook een rol omdat dat geen ruimte laat voor een groot blok voor je duim, echter de keerzijde is weer een muis die werkelijk uitstekend in balans is, zowel links-rechts als voor-achter. Heerlijk voor gooi- en smijtwerk op low sense, maar niet minder prettig voor gamers die hun muis niet optillen maar gewoon rustig bewegen.
De claim dat de G900 net zo snel en betrouwbaar is als bedrade muizen is een gedurfde, die ze ook goed proberen te onderbouwen bij wijze van een ruim 20 pagina’s lang document met alle ins- en outs. Enerzijds benader je een dergelijk document enigszins sceptisch (wij van wc eend), anderzijds is het zo dat het muizen lab van Logitech echt je-van-het is en dat deze Zwitsers een iets andere mentaliteit hebben wat mooie claims betreft dan de gemiddelde Aziaat. Uiteraard heb ik geen testapparatuur zoals Logitech die zelf heeft, maar met de site ‘the human benchmark’ kan je wel reactiesnelheden tests uitvoeren. Waar ik in het verleden bij de SteelSeries Sensei Wireless ca 10ms vertraging kon meten vergeleken met wired modellen komt de G900 op gelijke scores uit met mijn bedrade Tyon over een groot aantal clicks. Later nog de Zowie FK1 erbij gehaald (gelijke scores) en de Corsair M65 Pro (gemiddeld <5ms achter), maar de G900 lijkt dus daadwerkelijk mee te kunnen met de bedrade knaagdieren.. Uiteraard spelen meer zaken een rol, bijvoorbeeld button-lag op de switches, maar het resultaat liegt er m.i. niet om. Wat de betrouwbaarheid van de draadloze verbinding betreft kan ik nog minder echt testen. In geen geval heb ik een vorm van storing kunnen waarnemen, maar zonder LAN party plannen zegt die opmerking weinig; andere muizen stoorden tenslotte ook niet in huis. De uitleg van Logitech met de 2.4GHz sweep en hoe de G900 verbinding als enige dergelijk misbruik aan kan klinkt aannemelijk, maar verder dan een vermoeden dat het wel zal kloppen kom ik niet. Heb je deze muis en ga je naar een grote LAN party bijvoorbeeld, laat het dan zeker even weten hoe dat is verlopen.