Logitech G604


Logitech heeft al jaren muizen in het assortiment met flink wat knoppen, en de G602 met een zestal duimknoppen is inmiddels ook al wat jaartjes oud. Tijd voor een refresh met wat nieuwe technieken zullen ze gedacht hebben, en zo kwam de G604; een moderne variant op een bekende en populaire shell.

We hebben van Logitech fantastische nieuwe muizen gezien zoals de G403 en de G Pro Hero, maar de laatste refresh de G518 vond ik een voorbeeld van een muis die liet zien dat vasthouden aan oude vormen niet altijd ideaal is; er zijn echt genoeg ontwikkelingen geweest waar we echt beter van zijn geworden. Is de nieuwe G604 een mooi nieuw ding, of moeten we jullie wederom herinneren dat ‘vroeger was alles beter’ in tech meestal niet opgaat.


Uitpakken en Design


De vorm van de G604 is praktisch gelijk aan de G602, details zijn iets anders en de materialen en grip zijn iets veranderd, maar de basisvorm is exact gelijk: palm grip, rechtshandig ergonomisch, zes duimknoppen plus twee extra op de linker knop bovenop. De bekende doelgroep van al die extra knoppen is natuurlijk de groep MMO gamers, al kan iedereen met een wens voor veel functies op je muis natuurlijk zijn eigen invulling geven.




Er is niks mis met de materialen en hij voelt prima, zij het wat weinig bijzonder. Hij is gemiddeld afgemeten, iets wat Logitech ook vaker doet dan niet om te zorgen dat hij zo veel mogelijk mensen ligt. Het voordeel is dat je ongeacht je handmaat er wel mee overweg kan, een veilige keuze dus. In Nada’s hand is het een palm grip, in mijne kan ik hem wat lichter vastpakken: basis tussen de ringvinger en duim, vingers ietwat opgetrokken, een hybrid palm dus.

Wat ik echter niet snap is dat ze de curve aan de rechter zijde intact hebben gehouden (de oplopende lijn achterop). In een claw, hybride of fingertip grip met een middelgrote of grote hand valt je ringvinger precies op dat randje en dat voelt naar; alleen een palm grip komt hier tot zijn recht. Onnodig, want een rechte lijn had een palmgrip geen kwaad gedaan en alle andere gripstijlen prima kunnen faciliteren. En ook tegenstrijdig gezien Logitech zich vaak juist richt op allemansvrienden; de G604 is dat niet.




Objectieve elementen zijn goed: switches zijn scherp, duimswitches ook, en het muiswiel heeft een fijne vliegwielmodus waar Logitech bekend om staat; één zwieper en je belandt onderaan de pagina. Niet het ultieme wiel van de MX Master 3, maar wel een fijne extra voor een gaming muis.


De adapter is lekker compact, en de G604 loopt op één AA batterijtje, geen ingebouwde accu dus.


Specificaties



Prestaties


Eigenlijk is praten over de prestaties van high-end muizen vandaag de dag zinloos. Logitech’s Hero sensoren presteren top, dus de G604 is wat dat betreft wel een up-to-date G602: nauwkeurig, geen afwijkingen, per-dpi instelbaar van 1 tot 16000, meer valt er op sensor vlak niet te wensen. Wat dat betreft is de stap vooruit groot.

Dankzij de efficiëntie is hij praktisch ook een stuk beter dan de voorganger, hij is een stuk zuiniger dan vroeger. Daarom kan je nu zo’n 240 uur op één AA batterijtje op maximale prestaties gamen, of maanden als je het bij de ingebouwde Bluetooth functie houdt; op zich wel een mooie extra. Wel kan je je afvragen waarom je voor dit geld geen ingebouwde accu krijgt; ook 240 uur betekent af en toe nog wel een batterijtje vervangen.


Zoals we allemaal weten is de software ervaring van Logitech ook goed. De bekende opties zoals macros, DPI instellingen, en button rebinds zijn aanwezig. Tegenwoordig zit er ook G-shift in, om elke knop een tweede functie te geven. Eén knop functioneert dan als shift, de rest krijgt een tweede functie. Zo hebben ook die hard MMO gamers genoeg knoppen tot hun beschikking.


Conclusie


Objectief is een slechte muis maken best lastig, en objectief doet Logitech het dan ook prima met de G604: pak een populaire vorm, voorzie de knoppen van moderne scherpe switches en een top sensor, verbeter de accuduur, en off you go. G602 liefhebbers die een opvolger zoeken zitten met de G604 gebakken, simpel.

Voor mij persoonlijk is de G604 net als de MX518 echter ook een voorbeeld van een luie refresh. Vooral het feit dat de rechterkant nog altijd die rare golf heeft maakt hem onprettig voor clawgrips, fingertip grips en hybrid grips, en als ze met verse ogen naar het design hadden gekeken hadden ze deze muis voor iedereen die een muis met zes duimknoppen zoekt een veilige aanrader kunnen maken. Nu kan ik de vorm enkel aanraden als je echt 100% zeker weet dat je een palm grip muis wilt. Is dat verkeerd? Nee, maar we hebben in de 6 jaar sinds de G602 meer dingen geleerd over muizen dan we in de G604 verwerkt zien.

Weet je zeker dat je een volle palm grip gebruikt, lijkt de vorm je wat, lijkt de knop-layout je wat dan is er dus niks mis mee. 240 uur op één batterijtje is best chic, draadloos plus Bluetooth is chic, en de software van Logitech is goed. Dat plus de switches en sensor maakt het objectief een prima ding. Als je bij de G604 voor welke reden dan ook bent uitgekomen is er geen reden om je ervan te weerhouden, maar als je enigszins twijfelt over de vorm zou ik wel aanraden hem even op te zoeken; een echte allemansvriend is dit zeker niet.

De Logitech G604 is te koop bij Bol.com voor 95 euro


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.