Logitech G502X Plus Review


Ik ben de tel kwijt hoeveel Logitech G502 varianten we door de jaren heen hebben gezien. Van de OG, tot recentere kleurvariaties en ook draadloze varianten, Logitech had een populaire vorm ontwikkeld en heeft daar natuurlijk volle bak gebruik van gemaakt.

Maar op een gegeven moment is het tijd voor een echte upgrade, en die komt in de vorm van de G502X. Een aangepaste vorm, een betere sensor en vooral betere optische-mechanische switches. Wij gingen met de draadloze G502X Plus aan de slag.


Nieuwe versie of niet, op een gegeven moment mogen we sommige zaken als gegeven beschouwen, zeker als het op de G502 aankomt waar praktisch iedereen wel een keer tegen aan is gelopen. We hoeven dan eigenlijk niet te herhalen dat Logitech hun bouwkwaliteit uitstekend op orde heeft, dat de sensoren in de top-end modellen top zijn,en dat hun G Hub software overwegend aangenaam is om mee te werken, en dat Logitech’s draadloze light speed tech praktisch even snel is als een ouderwets draadje. De G502 is ook bekend geworden als fijne all-round muis met vooral lekker veel knoppen, het feit dat het een gaming muis is waarbij het scrollwiel ook een vliegwiel functie heeft, en logischerwijs stapt de G502X (Plus) niet van die basis af; if it ain’t broke, don’t fix it. Die basis is echt ongewijzigd.


Hoewel er niet veel “broken” was was er echter wel ruimte voor verbeteringen, en Logitech heeft eigenlijk precies die punten aangepakt waar we in de laatste jaren stappen vooruit hebben gezien. Een iets betere sensor lag voor de hand maar we hadden eigenlijk al “foutloze” sensoren bereikt waardoor je dat verschil nauwelijks merkt, maar de overstap van mechanische switches naar optische alternatieven is wel fijn. Dat maakt ze nog net wat sneller, en maakt ze ook minder gevoelig voor het bekende dubbelklik probleem van praktisch elke muis van de afgelopen 15 jaar. Het zijn fijne switches die dus langer mee moeten gaan, al valt wel op dat ze relatief luid zijn; daar zullen sommigen zich aan storen.


De G502X is ook wat lichter dan zijn voorgangers, wat past in de trends van vandaag. Met 106 gram is hij nog altijd meer mid-range dan ultra light, maar de afslankcursus is wel merkbaar fijner dan de G502’s van vroeger. Wat vorm betreft houdt Logitech echter vast aan het mid-size handje-vol concept in plaats van mee te gaan met de alsmaar kleiner trend, maar dat is subjectief en we vinden het fijn dat producten zoals de G502 nog doorontwikkelingen kennen omdat er nu eenmaal (veel) vraag naar is. Een iets lager gewicht stuurt je langzaam in de goede richting, wij denken zelf namelijk dat lichtere muizen echt fijner zijn (al dan niet na wat gewenning), maar de G502X doet dat op een bescheiden manier zonder direct af te schrikken; over 3 jaar is je nieuwe G502XT vermoedelijk weer 20 gram lichter.


Een andere ontwikkeling is dat de accuduur van moderne muizen flink beter is. Waar je voorheen met 30 tot 40 uur genoegen nam kan je met de G502X Plus eenvoudig zo’n 140 uur op een acculading werken, althans als je de RGB uit zet, want lichtjes blijven relatief zwaar op je accu. Ook kan je ze nu met USB Type-C opladen, waar Logitech toch verdacht lang aan micro USB vast bleef houden.


Eigenlijk pakt Logitech dus gewoon hun bekende basis van de G502, behoudt wat geliefd is (veel knoppen, flywheel, de vorm), update het design een klein beetje zodat hij in praktisch elke hand nog altijd direct comfortabel voelt, en gooit er een modern sausje overheen met nieuwere sensoren, switches em wat andere verbeteringen. In elk opzicht is het daarmee een stap vooruit…
… op één na, en niet de minste: de prijs. De (bedrade) G502 Hero ligt al 2 jaar lang tussen de 40 en 50 euro in de winkel, terwijl de bedrade G502X 75 a 80 euro kost. Wil je de draadloze variant, wij zelf wel in elk geval, dan mag je 119 euro afrekenen. En voor de Plus versie met RGB erbij ligt de adviesprijs op 159 euro. Flinke price premiums dus.

Logitech staat er echter bekend om dat hun producten op termijn flink in prijs zakken, en dat beginnen we bij de G502X inmiddels ook al te zien. Zo is de witte Plus versie (bonuspunten dat ze een witte variant maken trouwens) inmiddels gezakt tot 129 euro. Logitech staat er ook om bekend dat ze hun producten lang blijven produceren en ondersteunen, wat het waarschijnlijk maakt dat we over niet al te lange tijd draadloze G502X varianten onder de 100 euro zullen aantreffen.


Gezien er aan de muis zelf heel weinig valt aan te merken; iedereen die een lekkere handje-vol all-rounder met veel knoppen zoekt (maar liever geen extreme MMO muis wil) kan eigenlijk niet om de G502X heen. Als je bereid bent wat meer te betalen is het een echte go-to muis. Vind je de prijs te gortig, dan loont het vermoedelijk om gewoon nog even te wachten. En is dat geen optie, dan is ook vandaag de oude vertrouwde G502 nog altijd een uitstekende muis; net als deze dat over een paar jaar ook zal zijn.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.