In het verre verleden was ik een trouwe Logitech klant. Net als de halve wereld had ik een MX500 (Heeeerlijk, had er laatst nog één in de hand), een MX518 (Heerlijker), en de luxere draadloze varianten als de wat serieuzere werk-muizen: De MX700 wat in feite een draadloze MX500 was, en één van mijn favorieten: De Logitech G7 Carbon. Al die muizen gingen jaren mee, en als ze al aan vervanging toe waren kwam dat doordat ik ze zo veel gebruikte dat een upgrade vanuit een hygiënisch oogpunt wel mocht. De enige muis die de meerdere verhuizingen in de laatste jaren heeft overleefd (lees: die niet kwijt is geraakt) is de G7 Carbon, die nog uitstekend functioneert maar niet meer geschikt is voor foto’s.
Het eerste verschil wat je merkt met de nieuwe generatie Logitech muizen in je handen, uitgaande van het feit dat je hun golden oldies hebt gebruikt, is dat er duidelijk een kostenbesparing heeft plaatsgevonden. Zowel in de dikte van de materialen als in de accessoires (in het geval van de G402 en G302: welke accessoires?). Nu zegt dat he-le-maal niets over de levensduur of de werkelijke kwaliteit op de lange termijn, maar het verschil met de muis uit 2005 (toegegeven, die G7 was meen ik ook 100 euro) is absoluut voelbaar. Ik moet hierbij wel een kanttekening maken dat tegenwoordig meer vraag is naar lichte muizen voor gaming doeleinden, ik kan het lastig beoordelen.
Daarmee wil ik niet zeggen dat er iets mis mee is. Sterker nog, even los van het feit dat ze wat lichter aanvoelen tegenwoordig krijg je niet de indruk dat er op korte termijn wat mis mee zal gaan; het voelt lichter maar niet direct kwetsbaar, en wat afwerking betreft ziet alles er tip-top in orde uit. De concurrentie van Logitech liet in het verre verleden vaak veel te wensen over wat bouwkwaliteit betreft, en tegenwoordig is de markt juist verzadigd met degelijke gamemuizen. Zowel de G302 als de G402 mogen zich daar tussen mengen, maar waar Logitech in het verleden praktisch geen concurrentie zou hebben is dat beeld nu wel anders.
Beide muizen moeten nu dus overtuigen op eigen kracht, en kunnen niet langer teren op het feit dat ze van ‘het’ muizen merk komen. Maar enkel een dwaas zal de ervaring en kennis van Logitech onderschatten, en zodra je de muis in beweging brengt komt ook duidelijk naar voren dat deze muizen doordacht zijn. Ze glijden beide uitstekend, de bekende Omron switches zijn ook populair met een goede reden (prettige feedback, hoorbare click), en de materialen van beide muizen voelen prettig onder de vingers. Het scrollwiel is relatief licht, mist iets definitie in de scroll-stapjes, maar is duidelijk gemaakt om de massa aan te spreen. Oftewel, Logitech mag dan wat grijze haren hebben, een muisje maken gaat ze toch aardig af.
De ‘Metal Spring Button Tensioning System’ van de G302 die de 20 miljoen click Omron switch, en nogmaals normaliter zie je ‘slechts’ 5 tot 10 mil rated switches in deze prijsklasse, ondersteund is overigens wel voelbaar. Hij voelt niet noemenswaardig zwaarder aan (zelfs als je ze naast elkaar legt), maar je zou kunnen zeggen dat het een ietwat meer mechanische feel heeft dan een traditionele Omron switch. Voor alle duidelijkheid: Veruit de meeste game muizen maken gebruik van Omron Switches, vaak aangevuld met TTC switches voor niet-primaire knoppen. Huano’s zijn een alternatief maar zie je vooral in wat meer niche muizen zoals Zowie. De feedback of de debounce voelt tevens wat vlotter of steviger aan, en het voelt allemaal best goed, echter verwacht ik persoonlijk niet dat het je game-prestaties zal beinvloeden. Aangezien fanatieke gamers van MOBA games, of bijvoorbeeld StarCraft II extreem veel clicks maken is een muis met een 20 miljoen click rating best een interessante overweging, maar of je je met niet fancy-spring-ondersteunde 20 mil Omron zoals in de G402 dan opeens zorgen moet gaan maken voor dergelijk gebruik zet ik wel vraagtekens bij.
Hoewel de G402 een wat futuristische uitstraling heeft is de vorm gewoon in echte Logitech stijl: een praktisch klassieke palm-gripper om het grote publiek aan te spreken. Vooral in middelgrote en kleine handen voelt de muis als gegoten, en de vorm en materialen van de zijkanten maken hem geschikt voor low-sense waarbij de muis regelmatig wordt opgetild, als wat hogere DPI waardes. Kunststof voelt allemaal prettig en zweet amper, het materiaal bij de duim voelt iets zachter aan en hoewel dit wat gevoeliger is voor stof en vuil maakt het desondanks een erg prettige indruk. Knop posities voelen ook goed uitgekiend aan, waarbij zowel grote als kleine handen geen problemen hadden met het gebruik van alle functies, zonder dat de knoppen in de weg zitten en onbedoelde activaties tot gevolg hebben.
In mijn ervaring merk ik dat de meeste palm grip muizen zich op de internationale markt richten, waar de gemiddelde hand maat toch wat kleiner is dan bij de gemiddelde Nederlander. Dit gaat ook op voor de G402, maar de lange knoppen en uitgestrekte vorm zorgt dat dit in de praktijk bij alle behalve de meest extreme handen weinig opvalt. Voor de aller kleinste (kinder)handjes zal de voorste knop (G6) bij de wijsvinger misschien wat strekken zijn, en mensen met echte kolenschoppen zullen de G402 nipt te laag vinden om de hand echt goed te vullen al gaat dat voor de meeste muizen wel op. Met mijn ietwat bovengemiddelde hand (20.5cm lang, ca 10cm breed) was het meer dan prima muizen met de G402, hij mist iets volume (hoogte aan de achterzijde) om je echt tot een palm-grip te forceren (wat echt grote muizen wel doen), maar het blijft een prima muis voor bovengemiddelde handen met een hybride palm-grip. Desondanks is de vorm van de G402 een veilig all-round advies, en mensen met extreme handen zullen ongetwijfeld reeds bekend zijn met hun specifieke wensen.
De G302 is een totaal ander beestje, want deze compacte claw- of fingertip muis zal alles behalve de kleinste kinderhandjes echt kunnen vullen. Hoewel de materialen gelijkwaardig aanvoelen zorgen de kleinere oppervlaktes voor een iets meer solide feel, wat ook goed past bij dit soort muizen waar toch vaak ‘stevig’ mee wordt omgesprongen. De G302 is niet te vergelijken met traditionele Logitech muizen (Vandaar dat ik hem ook naast de G402 zet) , en vooral geschikt voor mensen die zich volledig bewust zijn van het feit dat zij een dergelijke grip gebruiken.
Voor wat meer informatie over grip stijlen kan je een kijkje nemen bij mijn Tweakblog hier over – Link –
Ik vind het wel een uitdaging om te zien wat hier nu specifiek “MOBA” aan is. Iedereen die genoeg heeft aan de primaire knoppen en het muiswiel, en wie de compacte vorm aanspreekt, zou deze muis kunnen gebruiken zou je denken. Daarnaast zijn er genoeg MOBA gamers die wel gewoon een palm grip gebruiken. De grote vraag zal vooral zijn of de hoeveelheid knoppen voldoen voor je doeleinden, en of je inderdaad een kleine muis wilt.
Na wat langer gebruik moest ik even bewust stil gaan staan bij het feit dat ik een productervaring aan het schrijven was. De uitstraling van beide muizen is wel wat opvallend, maar in gebruik zijn het muizen waar je na korte tijd al niet meer bij stil staat dat je ‘iets nieuws’ in je handen hebt (mits je de relevante grip comfortabel kan toepassen, wel zo handig dat ik zelf alle grip stijlen aardig combineer). Lastig te verwoorden, maar het zegt iets over het feit dat Logitech nog altijd muizen maakt die vlot erg natuurlijk aanvoelen, hou hierbij wederom wel rekening met het feit dat de G302 echt alleen aan te raden is als je bewust een compacte muis wilt en daar prettig mee kan werken.
De muizen met de LEDs in actie: