Logitech G309 Review


Met de G309 brengt Logitech een opvolger uit van de inmiddels al weer 6 jaar oude G305. Het idee achter de G309 is grotendeels hetzelfde als bij de G305: een compacte, draadloze gaming muis met een focus op prestaties, accuduur en vooral ook een schappelijk prijskaartje. Maar dan voorzien van wat moderne updates om in 2024 weer lekker up-to-date te zijn.


Logitech G309 Uitpakken en Design


De verpakking en de inhoud zijn eenvoudig: doosje van karton, de muis zelf, de Lightspeed dongle, een AA batterij en that’s it. Geen laadkabel dit keer, want deze muis heeft geen optie om hem bekabeld te gebruiken.





De vorm zelf is wel nieuw en een soort mix van een Superlight XL en de oude G305. Mid-size, symmetrisch, maar wel enkel voor rechtshandigen met zijn knoppen enkel aan de linkerkant. De bump die iets aan de achterkant zit zorgt ervoor dat de muis ietsjes groter voelt dan hij daadwerkelijk is, met een kleine of gemiddelde hand kan je hem prima palm grippen. Met een iets grotere hand is een claw of een fingertip grip waarschijnlijker. Maar eigenlijk zoals altijd bij Logitech: een toegankelijke vorm waar bijna iedereen wel direct mee overweg kan.

Logitech G309 Pluspunten


Met een paar weken G309 onder de vingers valt er veel te zeggen voor de G309, vooral wat de prestaties betreft van wat toch niet Logitech’s topmodel is. Als iemand die de Superlight als daily gebruikt merk je dat ze niet stil hebben gestaan de laatste jaren. De sensor is uiteraard gewoon top, dat is bijna een gegeven tegenwoordig, maar de bouwkwaliteit, de afwerking, de haarscherpe clicks van de optical switches met minimale pre- en post-travel, alles klopt aan deze muis en hij doet gewoon niet onder voor de Superlight, zij het met een iets vollere vorm en wat hoger gewicht van 86 gram inclusief batterij.


Dat je naast de dongle ook Bluetooth kan gebruiken is ook een plus, dat maakt deze muis net wat makkelijker om ook in te zetten bij je laptop wanneer je buiten de deur bent zonder meteen een USB poort in te leveren. De uitstraling is ook niet dusdanig “gamer” dat je daarmee makkelijk weg komt, hou er alleen rekening mee dat je voor gamen het beste toch de (snellere) dongle blijft gebruiken.



De keuze om een batterij te gebruiken zal deels met kosten te maken hebben, maar in de praktijk is het helemaal niet vervelend. Net als dat ik de Xbox controller met batterijen fijner vindt dan de Playstation controller met accus, zolang je een batterijtje achter de hand hebt is er niks aan de hand. En met een batterijduur van zo’n 300 uur, ik ben na een paar weken dagelijks gebruik nog niet aan een nieuwe toe, is het praktisch gewoon ook geen issue. Logitech legt zelf ook de nadruk op de Powerplay optie, waarmee je met de speciale Powerplay muismat de batterij kan verwijderen en altijd draadloos kan spelen. Mocht je dat willen dan is die optie daar en het maakt de muis dan ook weer wat lichter.


Logitech G309 Minpunten


Toch vind ik het Powerplay concept niet louter een voordeel. De enige Powerplay mat is de originele uit 2017 en Logitech heeft sindsdien niets nieuws uitgebracht. Tegenwoordig zien we, zeker bij fanatiekere gamers, toch de voorkeur voor zachtere pads die nog wat sneller glijden en vooral ook grotere matten. Powerplay is dus alleen een voordeel als je die ene mat prima vindt en dan nog vraag ik mij dan hardop af of je niet beter een iets duurdere Superlight kan kopen met een iets goedkopere muismat die op jouw maat wensen aansluit. Always-wireless is fijn, maar in de praktijk is met de laatste generatie muizen de accuduur eigenlijk zelden nog een zorg.


En we hebben het al gezegd, maar je wilt natuurlijk zorgen dat je altijd een batterijtje achter de hand hebt. Geen drama, wel belangrijk. Mogelijk wel een drama voor ca 15% van de gamers: ik vind het zelf erg jammer dat Logitech sinds de originele Superlight linkshandigen een beetje negeert. Die kon je toen nog voor links en rechts inzetten, de G309 is gewoon niet bruikbaar voor linkshandigen.


PRODUCT Conclusie


Logitech doet met de G309 wat Logitech eigenlijk al jaren doet: de ene na de andere top muis uitbrengen waar ik keer op keer het gevoel van krijg dat ze verdomd goed weten hoe ze de meeste mensen tevreden kunnen stellen. De vorm is toegankelijk, het gewicht blijft bescheiden, maar bovenal is de sensor performance top, zijn de clicks echt top en glijdt hij als een malle over een betere muismat. De toevoeging van Bluetooth als extraatje is fijn en zolang je er geen probleem mee hebt eens in de paar weken een keer een batterijtje te wisselen heb je een always-wireless muis in handen.

Zoals vaker met Logitech is de adviesprijs wat hoog maar in de praktijk zakt die altijd redelijk rap in. De G309 is weliswaar een stevige upgrade over de G305, het feit dat die laatste soms maar 35 euro kost maakt de G309 op zijn adviesprijs van 80 euro dan wel een relatief prijzige upgrade. Aan de andere kant zien we dat de ooit dik 100+ euro Superlights tegenwoordig soms voor 90 of 80 euro te koop zijn en voor exact dezelfde prijs zou ik zelf toch eerder een Superlight pakken. Als we Logitech hun traditionele prijsverloop in overweging nemen verwachten we dat deze G309 in no time op 70 of zelfs 60 euro zal komen en daar kan deze unit zeker de concurrentie onder druk zetten, al was het maar dat deze muis daar dan gemiddeld toch de net wat betere clicks in huis heeft.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.