Logitech G305 Lightspeed Review
De Logitech G203 wist dankzij zijn prijs-kwaliteitverhouding een plekje te bemachtigen in onze lijst van de beste muizen: goede sensor, goede switches, laag gewicht en natuurlijk een goede prijs.
De G305, of G305 Lightspeed, van vandaag pakt datzelfde model, maar maakt er dan een draadloze variant van. Ook hier is vooral de prijs opvallend: 59 euro is niet veel geld voor een draadloze gaming muis, en je kan hem zelfs al voor 45 euro in huis hebben als je genoegen neemt met de zwarte of witte variant. Er zijn ook leuke blauwe en paarse varianten, maar daar betaal je dan iets meer voor. De vraag lijkt mij simpel: doet dit wat je ervan verwacht, of is Logitech te ver gegaan met besparen?
Mocht je de G203 al kennen kan ik kort zijn: dit is grofweg hetzelfde, maar dan zonder snoer. Ken je hem nog niet, een korte samenvatting: dit is een relatief compacte en lichte (99 gram) muis die niet uitzonderlijk luxe aanvoelt of is afgewerkt, maar wel “gewoon voldoet”. Het chassis is prima stevig, maar het is geen muis die je direct lang bij zou blijven. De vorm is weliswaar symmetrisch, maar het is wel specifiek een muis voor rechtshandigen gezien de duimknoppen enkel aan de linkerkant zitten.
De kracht zit niet in de uitstraling of de eerste indruk, die zit hem in het feit dat de gebruikte switches, ook aan de zijkant, gewoon scherp aanvoelen. Dus niet als een budget muis, maar als een top-end muis. En ja, minder dan 50 euro voor een draadloze muis is echt de budget klasse. Bovenop heb je een DPI switch, onderop een aan-uit switch, en verder heb je een standaard scrollwiel: gewoon goed, geen fancy extra’s.
Ook in de prestaties worden geen concessies gedaan: Logitech’s top Hero sensor is praktisch perfect en misstaat ook niet in high-end muizen, en je krijgt dezelfde lag-vrije Lightspeed draadloze verbinding. Kortom: prestatie-technisch doet dit niet onder voor de premium muizen, dus ook meer dan geschikt voor serieus online gamen.
Verschil moet er natuurlijk wel wezen, en we zien dan wat besparingen in onder andere de wat simpele voetjes onderop en het feit dat er geen accu ingebouwd zit, maar dat je met een simpele AA batterij moet werken. 250 uur haal je uit één batterij, en dat blijkt in de praktijk verdomd lang gamen. Indien gewenst kan je hem in de lange-adem modus zetten (enkel via de software, niet via een knopje helaas), en dan zou je maandenlang moeten kunnen werken. Echter, niet met dezelfde prestaties, dus we gaan gewoon uit van die 250 euro in de game-modus. Pluspuntje voor de antenne opberg plek overigens, dat dient elke draadloze muis te hebben.
Conclusie
En veel meer kan ik je eigenlijk niet vertellen over de G305. Het is een muis met een hele duidelijk doelstelling: voor weinig een goede draadloze muis zijn. En dat is precies wat hij doet: top sensor en fijne switches zodat de prestaties helemaal in orde zijn, en hier en daar wat bezuinigen op luxe.
Het is dus geen G Pro Wireless, die is beter gebalanceerd, heeft mooiere materialen en een ingebouwde accu. Hier moet je het doen met relatief simpel plastic, een AA batterijtje die je af en toe vervang, en wat simpelere voetjes onderop. Maar goed, dan heb je dus een top presterende draadloze muis voor minder dan vijf tientjes. Voor dat geld moet je concessies accepteren, en Logitech heeft dan de enige juiste keuze gemaakt door enkel te bezuinigen op punten die minder belangrijk zijn.
Veel alternatieven zijn er ook niet. Je voornaamste overwegingen zijn of dit muisje niet te klein is, 116mm bij 62mm is niet gek groot. Of dat je toch geen genoegen kan nemen met een kabeltje. Ultralights zoals de Cooler Master MM710/711 of de Glorious muizen kosten grofweg hetzelfde en hebben nog wat voordelen als je naar de prestaties kijkt, zoals de iets betere voetjes, of een nog lager gewicht voor FPS games. De G305 richt zich dus meer op een all-round gebruiker die wél draadloos wil, en niet te veel wil betalen. En die doelgroep wordt uitstekend bediend:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)