Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar racen met een stuur is gewoon heel erg leuk. Het is een ervaring die je niet kan evenaren met een controller, laat staan een toetsenbord en muis. ‘it’s f’ing fun’ staat dan ook aan de basis van deze praktijkervaring, ongeacht welke game je er mee speelt. Van cruciaal belang in die ervaring is dat alle onderdelen oersolide zijn, anders doet het al snel af aan de ervaring, maar het komt niet als verrassing dat voor dit bedrag Logitech de zaken uitstekend op orde heeft. Het stuur voelt heerlijk in de hand, zit muurvast aan de tafel, en ook de pedalen liggen goed op de vloer zelfs als ik in een serieuze race er flink tegen aan trap. Daarbij ook niet belangrijk aan te merken dat meneer de reviewer zeker niet zachtaardig is, dus dat het product de laatste weken inhoudelijk weinig te wensen over laat is zeker positief.

De G29 in actie:




Één van de redenen om de G29 boven de G920 te verkiezen is er één die ik vooraf niet eens kende, en dat is dat de G29 een RPM LED in het stuur heeft zitten. Hierdoor krijg je een ‘visual cue’ dat het tijd is om te schakelen. Hoewel de zeer krachtige force feedback absoluut indruk maakt is het niet eenvoudig om het gevoel van over-toeren over te brengen, en de LEDs helpen daarbij uitstekend. Wat de Force Feedback betreft valt op dat er echt flink power in zit, om je serieus aan het werk te zetten als het op sturen aan komt. Op volle kracht zet hij de biceps lekker onder druk, maar niets staat je in de weg natuurlijk om de instellingen (ook per game) naar eigen wens in te stellen. De implementatie van Logitech houdt wel in dat er een kleine feedback-vrije deadzone is (ca 1cm speling ) wanneer het stuur recht staat, alvorens ‘the force’ inhakt wanneer je een bocht in gaat. Het staat je plezier m.i. geen moment in de weg, maar het is aanwezig. Wat de feedback detail betreft ben je overigens wel sterk afhankelijk van de implementatie van de game. Zo zien we dat de feedback in Project Cars (heerlijke race game) over het algemeen lekker pittig is, maar voor mijn gevoel wat detail ontbrak. Vervolgens bij het testen van Assetto leek het zowaar alsof je elk korreltje grint op de weg kon voelen.


Dat laatste maakt het reviewen niet makkelijker, want het brengt ons in de situatie waarin we enerzijds moeten zeggen dat het stuurwiel uitstekende prestaties kan leveren, maar niet mogen vergeten dat het geen gegeven is dat je deze in elke game ook daadwerkelijk gaat ervaren. Dat wellicht ietwat simpele voorbeeld zien we in meerdere andere aspecten terugkomen en is dus in zekere zin typerend voor de ervaring met een (relatief) niche product als dit. Zo zien we dat sommige games (wederom is Project Cars een goed voorbeeld, of Need for Speed) de G29 specifiek herkennen of een profiel hebben welke direct gebruik mogelijk maakt, maar andere games weer wat aanpassingen vereisen. De Logitech software speelt daar een goede rol met de tig standaard profielen die je op weg helpen, maar in sommige games zal je altijd de controller goed moeten afstellen. Het zal voor een serieuze racers geen uitdaging zijn, en na de eerste twee games ben je er ook wel uit, maar ‘plug&play’ is het veelal niet.

Na de laatste weken een scala van games doorgelopen te hebben valt op dat het stuur zich overal wel voor laat lenen. Van Formule 1 races tot Rally, en alles wat daar tussen in zit. Iets meer arcade-games zoals Need For Speed doen het prima maar vind ik persoonlijk minder aantrekkelijk; de grotere afstand tot ‘realisme’ maakt het daar (zeker wanneer je de game nog niet lang hebt) wat lastiger om een goed gevoel te geven van wat je auto doet. Dat de Logitech G29 je echter een goed gevoel van grip, oversteer en understeer kan doorgeven tonen meer sim games echter wel aan. Klein puntje van kritiek wellicht: omdat je bij snelle racegames je handen niet van het stuur wil (of kan) houden zou het fijn zijn als de knoppen wat meer naar buiten zaten, want zelfs met grotere handen zijn enkel de uiterste knoppen te bedienen zonder je hand van het stuur te halen. Een handrem bedienen met je duim zou in sommige games prettig zijn.

Toch lijken het de race games waar het stuur zich het beste voor lijkt te lenen, waar de vormgeving en vooral de kracht het beste tot hun recht komen. Dat zijn echter tevens de games die mij vraagtekens laten zetten bij de losse shifter module. In de traagste categorieën van de races voelt het wel leuk om te koppelen, de pook te verplaatsen, en weer door te gaan, maar zodra je in iets snellere races komt voelt het al snel dat je jezelf beperkt door niet de uitstekende shifters op het wiel te gebruiken. Ook voor liefhebbers van games als Euro Truck Simulator is het wellicht een aardige extra, maar na een paar weken merkte ik dat de nieuwigheid daar wel een beetje af was, en dat ik de shifter opzij schoof. Ik twijfel nog dat voor een deel toe te schrijven aan mijn persoonlijke game voorkeuren (snellere racers), maar ik was niet de enige hier in huis die hem vrijwel direct liet staan.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.