Het eerste wat opvalt bij het uitpakken is vreemd genoeg de geur, bij het openen van de zak waar het stuur in zit wordt je namelijk verwelkomd door de geur van echt leder. Zeker niet onaangenaam! Het stuur zelf kan vervolgens ook het best worden beschreven als ‘oerdegelijk’. Hij voelt zwaar aan, materialen zijn stevig, afwerking is top. Het mag, moet zelfs voor de prijs, maar het mag gezegd worden: het voelt als een kwaliteitsproduct. Staal in de constructie, leder voor de handjes zelf, hier word ik gelukkig van.
Het midden van het stuur is flink gevuld met knoppen. De D-pad en de Playstation stijl knoppen zijn natuurlijk cruciaal voor de console gamers. Hoewel de Logitech G920 de suggestie wekt ‘meer’ voor de pc te zijn dan de G29, deels getuige het Playstation logo op dit model versus de Logitech ‘G’ op de G920, zien we op de G29 juist meer knoppen die op de pc ook allemaal toe te bedelen zijn los van de suggestie die de Playstation-naam-/vormgeving suggereert.
Achter het wiel zien we een schakelaar om tussen PS3 en PS4 mode te wisselen (lijkt op de PC geen effect te hebben), en stalen shifters. Ook deze zijn oer- en oer degelijk en draaien tevens met het stuur mee, een pluspunt ten opzichte van modellen waar de shifters vast zitten, wat schakelen in de bocht een pittige(re) klus maakt.
De achterkant van het stuur zal je normaliter niet veel zien, maar is toch van enige vormgeving voorzien. Uiteraard is een ‘luchtinlaat’ praktisch niet echt een issue, maar het oogt wel aardig. Onderop zien we dat er wel aandacht is uitgegaan naar cable management. De vier kabels (stroom, USB, shifter, pedalen) kan je hier netjes vastzetten in de vier geulen, terwijl je onnodige lengte weg kan werken in de loze ruimte er achter. De waarschuwing dat het niet voor kinderen is lijkt wat overdreven (en onze kleine van 3 kan er ook prima mee overweg), maar voor de allerkleinsten is het relevant dat de force feedback echt wat power heeft, en je je vingers zeker niet in het stuurwiel wilt steken wanneer vaders of moeders aan het racen is. Twee klemmen onderop worden bediend door twee draaiknoppen bovenop, waarmee je het stuur uitstekend stevig vast zet.
Ook de pedalen zijn een voorbeeld van game accessoire bouwkwaliteit. Uiteraard is dat nodig voor de ervaring, want je trapt er tenslotte tegenaan. De stalen pedalen zullen het in elk geval niet begeven, en de vereiste druk op de pedalen komt ook goed overeen met een moderne Duitse auto. De anti-slip laag bovenop voelt goed, en ook het anti-slip gedeelte op de onderkant is dik voor elkaar zodat in de praktijk zelfs bij ‘een stevige kerel’ de pedalen doen wat ze moeten doen. Hoewel ik geen tapijt heb om te testen zien we onderop wel een extra balk met uitsteeksels welke je uit kan klappen voor tapijtvloeren, dit zou schuiven op tapijt geheel tegen moeten gaan.
De schakelmodule is los te koop voor ca 54,99. Op zich geen extreme prijs, maar gezien ik begrijp dat deze bij de voorgangers inbegrepen was uiteraard wel een puntje van aandacht. Kwalitatief echter geen opmerkingen. Een stevige constructie, echt leder op de bal en de pook zelf, en gewoon netjes in elkaar gezet.
Vastzetten gaat met dezelfde stevige klemmen aan je bureau, dit keer aangevuld met een extra draai-pen, en vervolgens met een draad naar het stuur zelf.
Hoewel de kwaliteit weinig te wensen over laat zet ik wel vraagtekens bij de featureset. Zo zien we bijvoorbeeld geen extra knoppen (sommige eerdere shifters hadden dat wel). Je kan schakelen, that’s it.