Één van de dingen die ik de laatste maanden graag anders wilde doen met muis reviews is het snel inzichtelijk maken van bepaalde onderdelen zonder dat iemand het hele ‘verhaal’ hoefde te lezen; smaken verschillen nu eenmaal. Alle punten waar we normaliter op letten worden daarom nu in één tabel onder de header prestaties samengevat.
Hoe testen wij een muis?
Wat vorm betreft kijken we naar hoe hij ligt in een ietwat grote mannenhand (afstand onderzijde pols tot top middelvinger 20cm, afstand onderzijde pols tot top wijsvinger 19cm) en een gemiddeld grote vrouwenhand (pols – middelvinger 17,5cm, pols – wijsvinger 16,5cm); we zijn tenslotte een test- en review team. Zo kunnen we bepalen welke grip stijlen geschikt zijn bij verschillende handmaten. Op dat moment bekijken we ook de coating van de muis; is deze ‘grippy’ of juist glad, gevoelig voor vuil of juist lekker afstotend. Ook bekijken we de knop posities voor het geval dat er één of meerdere lastig te benaderen is.
Daarna volgen de knoppen en vooral switches zelf; hoe is de primaire en secundaire click, en hoe doen eventuele extra knoppen het; zijn ze niet te sponzig, juist heel zwaar, etcetera. Hoewel 90% van game muizen gebruik maakt van Omron switches kan ook in de implementatie nog verschil zitten; een harde shell kan de knop bijvoorbeeld voelbaar zwaarder maken. Van het scrollwiel noteren we opvallende elementen; zijn de stappen bijvoorbeeld heel groot of klein, zwaar of licht, en zitten er extra features in zoals hem zijwaarts kunnen bewegen of zit er een vliegwiel stand op.
Alvorens we verder gaan meten gaan we de muis ‘gewoon’ ervaren in al onze dagelijkse taken. Vooral het gamen is dan natuurlijk relevant: Vallen er zaken op, schiet de muis te kort in de intensievere games zoals CS:GO, loopt de muis soepel over de muismat, hoe is de lift-off distance, etcetera. Afhankelijk van de situatie kan die test periode oplopen tot enkele weken, al is enkele dagen (met meerdere uren per dag gebruik) het absolute minimum.
Uiteindelijk is het tijd voor meer droge tests waarbij Microsoft Paint nog altijd een rol speelt, maar vooral Mouse Testers (i.c.m. de game ervaringen) een grote rol speelt: meten we belangrijke afwijkingen zoals acceleratie, prediction of jitter? Soms lastiger om met zekerheid vast te stellen (en soms pijnlijk duidelijk) zijn zaken zoals smoothing of anti-jitter, maar ook daar wordt op gelet. De maximale tracking speed is uiteraard ook een puntje; vooral specifieke FPS muizen moeten de meest fanatieke swipes natuurlijk goed tracken. Als laatste bekijken we of de polling rate wel wordt aangehouden; elke game muizen fabrikant roept 1000Hz/1ms, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd het geval en het komt soms voor dat muizen op 500Hz/2ms zelfs beter functioneren. Uiteraard dit alles op meerdere DPI niveaus om eventuele issues op dat gebied uit te sluiten.