In een behuizing waar de voeding direct boven de processorkoeler zit lopen de temperaturen soms hoger op. In de PC-Q27 kon ik bijvoorbeeld niet anders concluderen dat high-end systemen die veel werk te verduren krijgen niet verstandig zouden zijn. De build in de PC-Q11 is gebaseerd op een G3220, ook niet een groot heethoofd, maar wel een processor waar ik resultaten van heb ik andere cases. Zo waren die temperaturen in idle met de stock koeler op minimale toeren over het algemeen rond de 30 graden, echter was de idle temperatuur in de PC-Q11 rond de 35 graden C, toch een stukje hoger.
Wanneer ik de PC-Q11 aan het werk zet met Prime (Max Heat) lopen de temperaturen op naar net boven de 60 graden (62 en 63 op de cores), waar de stock koeler in een SST ML05B rond de 55 graden kwam.
Het grote voordeel ten opzichte van de PC-Q27 zit volgens mij in de roosters aan beide zijkanten, aan de voorzijde van de zijpanelen. Hier kan de stock 140mm ventilator prima frisse lucht happen. De resultaten brengen echter wel enige twijfel op of de prestaties gaan voldoen voor een echte high-end processor in combinatie met een grafische kaart die net binnen de behuizing zal passen. Echter voor een beetje processor zonder grafische kaart, of met een relatief eenvoudig model, zal je in de praktijk met ‘iets hogere’ resultaten geen problemen mogen verwachten. Als je voor een vlotte i5 wil gaan bijvoorbeeld, kies dan gewoon een degelijke HTPC koeler er bij, dan zit je zeker safe.
Om de kwaliteit van de reviews te verbeteren heb ik mijzelf onlangs verwend met een geluidsmeter: de Voltcraft SL-100. Ik ben er nog niet helemaal uit op welke wijze ik verschillende producten ga testen of met elkaar ga vergelijken, maar ik wilde hem voor deze review uiteraard graag aan het werk zetten.
De SL-100 is in staat geluiden te meten vanaf 30dBA, om een idee te geven: Als een PC minder dan 30dBA produceert is hij gewoon praktisch onhoorbaar. Misschien dat een systeem met 30dBA op 1 meter afstand gemeten (iets wat best wat sites doen) net te horen is als je er met je oor 10cm van af gaat zitten, maar dat is muggenziften.
Totdat een degelijke methode is opgesteld wil ik toch alvast wat resultaten met jullie delen. Allereerst is de test-omgeving zodanig opgebouwd dat de omgeving onder de 30dBA zit, de geluidsmeter geeft in elk geval geen resultaat weer in de omgeving van het test-systeem. Omdat de kans aanwezig is dat iemand de PC-Q11 boven op een bureau wil gebruiken heb ik besloten hem op een afstand van 20cm te testen vanaf de voorkant van de case, met de geluidsmeter direct op de voorkant gericht. Deze processorkoeling (op min. Settings) en voeding zijn normaliter in een open constructie zo goed als niet te horen, dus het geluid wat er waar te nemen zal zijn zal voornamelijk van de stock ventilator komen.
Met de processorkoeler op de laagste setting, en de VS350 voeding uiteraard in de halve slaapstand (Verbruik zit in idle tussen de 30-35W), was de geluidsproductie 36 dBA. Dit is een hele respectabele score voor deze setup, en een mooi complimentje voor de stock ventilator. In een praktisch waarschijnlijke situatie, waar de behuizing bijvoorbeeld 50cm van je af staat op een bureau, of wanneer hij onder je bureau staat, zal je in een echt stille omgeving net wel kunnen horen dat hij aan staat, maar zal hij zeker niet als hinderlijk worden ervaren. Hij is echt lekker stil te noemen, maar geheel geluidloos is hij niet. Dat laatste zal een aanpassing van de ventilator vereisen, maar enkel de meest kritische oren zullen daar noodzaak toe zien.
Ben jij iemand met zo’n zeer kritisch oor, neem dan een kijkje hier bij TechPowerUp: http://www.techpowerup.com/articles/other/137 maar ik zag zelf geen reden om de aanpassing hier te maken, zeker gezien de koeling hier meer een punt is dan de geluidsproductie.
De constructie van de PC-Q11 is een relatief geventileerde case, met een enkele intake ventilator om een lichte overdruk te creëren. Deze intake ventilator heeft een mooi filters er voor zitten. Normaliter zou dit moeten voorkomen dat stof via de ventilatieroosters de behuizing in komt.
De ventilator is dan wel mooi gefilterd, maar het schoonmaken van de ventilator vereist wel dat de case open moet. Eerst de 8 schroefjes van 1 zijpaneel er af, vervolgens schuif je de ventilator uit de behuizing. Je schuift de ventilator omdat deze met rubberen voetjes de case in gaat om vibraties te voorkomen. Vervolgens zit het filter echter weer op de ventilator geschroefd, dus moet je deze ook even los halen om hem goed schoon te maken. Heel vervelend is het niet, en het zal een liefhebber van deze case niet tegen houden hem te kopen, maar je moet gewoon af en toe een paar minuutjes vrij maken om hem schoon te maken.
Wel fijn vind ik dat de bovenkant grotendeels gesloten is, enkel een klein roostertje aan de achterzijde loopt het risico dat er stof van boven in valt. Als je net als ik echter daar wat kabels verstopt, hoef je weinig anders te doen dan tijdens je stofzuig ronde even de stofzuiger langs de bovenkant te halen.
“Hey.. hey papa! .. Wat ben jij aan het doen??”