Edifier Hecate G4M en G4M Pro Review


Edifier kennen we vooral van hun speakers, maar ze maken enige tijd ook wat andere producten waaronder gaming peripherals. De komende dagen zullen we o.a. een toetsenbord en headset van ze onder handen nemen envandaag is het de beurt aan twee muizen: de Hecate G4M en de Hecate G3M Pro, twee muizen die zich op basis van sensoren en features in de middenklasse of zelfs topklasse zouden moeten kunnen meten, maar dan voor relatief bescheiden prijzen.



Edifier Hecate G4M


De G4M laat zich het best beschrijven als een symmetrische variant op de klassieke Intellimouse (en afgeleiden, zoals de G403) vorm: mid-size, niet te hoog of te exotisch gevormd, bijna onopvallend makkelijk om mee aan de slag te gaan. Dat is positief, want echte exoten hebben specifieke doelgroepen en deze muis is duidelijk gericht op de massa.




De relatief onopvallende vorm maakt het niet direct een muis waarvan je denkt “deze moet je hebben!”, de markt is tenslotte ook verzadigd met goede muizen, maar Edifier zet er zowel een leuke prijs (40 euro) op terwijl de sensor, switch en bouwkwaliteit echt niet onder doen voor muizen van 50 euro en nog opvallender: Ze hebben aan beide kanten van de muis knoppen ingebouwd plus leveren covers mee waarmee je aan één of beide kanten de knoppen af kan sluiten en waarmee je dus een echte linkshandigenmuis kan maken. Dat laatste is inmiddels echt een zeldzaamheid aan het worden terwijl het toch zo’n 15% van alle mensen zou moeten zijn.




Voor de rest laat Edifier eigenlijk vooral gewoon zien dat ze goed naar de markt kijken wat tegenwoordig de standaard is: in elke prijsklasse is een topsensor gewoon standaard, de primaire switches zijn fijn, de secundiare switches zijn prima (iets minder pre-travel had gemogen, maar prima), en kleine details zoals een redelijk flexibele paracord (top muizen hebben vaak een iets soepelere variant) en een relatief laag gewicht (75g) ontbreken ook niet. Een fysieke switch om de RGB uit te zetten is ook leuk en daarmee zet Edifier hiermee eigenlijk gewoon een hele leuke unit neer voor een nette prijs.


Edifier Hecate G3M Pro


Als ik de Hecate G3M Pro een budget G Pro Superlight noem denk ik dat elke muis liefhebber wel weet wat ze mogen verwachten. De G3M Pro is wat kleiner, heeft zijn knoppen net wat scherper afgesteld en combineert dat kleine formaat met een laag gewicht en een draadloze werking. Hoewel symmetrisch van vorm laat Edifier linkshandigen hier wel links liggen met louter knoppen aan de linker kant van de muis.




De meest opvallende feature is het schakelaartje om de knoppen stil te maken, een feature die we wel eens eerder hebben gezien in kantoormuizen maar over het algemeen weinig aandacht krijgt (of liefde bij gebruikers vindt). Mocht je een hekel hebben aan hoorbare clicks en toch een echte game muis willen dan heeft Edifier dus wat voor je.




In elk praktisch opzicht ontkomen we niet aan de gedachten dat Edifier de muis goed, zij het verder wat onopvallend heeft uitgevoerd. Maar gezien de prijs van zo’n 60 euro, waar je voor bekendere namen in de muizenwereld al snel 80, 100 of meer mag neerleggen voor een vergelijkbare of hooguit iets betere uitvoering, is de rol van betaalbare superlight eigenlijk iets positiefs. Het zal vermogende gamers vermoedelijk niet overtuigen, maar als je budget bewust zoekt is het aanbod aan draadloze muizen met deze vorm en prestatie rond deze prijs heel beperkt, je bent al snel 10 tot 20 euro meer kwijt. Het enige dat je daarvoor terugkrijgt (bij bijv een Superlight a 80 euro) is een click met iets minder pre- en post-travel, wat je eigenlijk vooral merkt als je ze echt naast elkaar gaat leggen.




Edifier Hecate Muizen Conclusie


Zowel de Edifier Hecate G4M als de Edifier Hecate G3M Pro doen uiteindelijk precies wat ik van een Edifier product zou verwachten: veel waar bieden voor normale prijzen. Beide bieden geen enorme innovatie, al blijft de Edifier drang naar “meer features is meer beter” in beide wel zichtbaar met o.a. de stilte switch op de G3M Pro (niet enorm waardevol) of de echte ambidextrous optie op de G4M (voor linkshandigen extreem waardevol) wel duidelijk zichtbaar.

Onder de streep is de Hecate G4M een goede keuze als je een muis zoekt met goede prestaties, een bescheiden gewicht en een toegankelijk vorm en als je linkshandig bent (of af en toe een linkshandige de muis laat gebruiken) is het gewoon een uitstekende keuze.

Hetzelfde gaat op voor de G3M Pro: voor 60 euro een lichtgewicht, compacte draadloze gaming muis met goede sensor en fijne clicks is een aantrekkelijk totaalplaatje. Een merkbaar prijsvoordeel ten opzichte van de Superlights en Vipers van deze wereld is wel wenselijk, het kan allemaal nog iets strakker afgesteld worden als ze zich met de top van de gevestigde orde willen gaan meten, maar op dit moment bieden ze al heel veel voor significant minder.


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze product links (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.