Lenovo Legion 5 Review
Gek veel Lenovo laptops zien we niet, zeker uit het gaming segment. Dus toen Coolblue met een Legion gaming laptop aan kwam zetten om te reviewen waren we wel benieuwd! De Legion 5 17IMH05 is een flinke 17” gaming laptop met onder andere een Intel Core i7-10750H en een Nvidia GeForce RTX 1650 Ti.
Prijskaartje? 1249 euro op moment van schrijven.
Dank aan Coolblue.nl voor het mogelijk maken van deze review.
Design, Bouw en Aansluitingen
Het eerste wat opvalt is dat de bouwkwaliteit van deze Legion 5 echt heel dik in orde is. Grotendeels plastic uiteraard, maar wel opvallend stevig vergeleken met de meeste laptops in zijn klasse. 17” laptops zijn sowieso maar beperkt draagbaar, dus een beetje gewicht stoppen in een wat dikkere bouwkwaliteit sta ik wel achter. Leuk detail is het legion logo, geen RGB, maar wel multikleur reflectief. Het geheel wordt overigens nog wat groter dankzij het stuk dat achter uit steekt. Een grote rugtas is dus nodig als je hem mee op pad neemt, maar een 17” laptop is in de basis vooral voor in- en rond huis, met incidentele en niet dagelijkse tripjes; daarvoor koop je beter wat kleiners.
Aansluitingen zijn dik prima: één USB poort aan beide kanten, SD kaart slot rechts, audio jack links, en achterop vinden we Gigabit Ethernet, Thunderbolt, nog twee USB poorten en een HDMI uit. Genoeg voor praktisch alle doeleinden dus.
Het toetsenbord is best lekker, typische chiclet, zeker niet verkeerd voor de prijs. Niets echt uitzonderlijks, maar ook niet iets waar iemand echt aan gaat moeten wennen. De numpad is natuurlijk welkom op een grote unit, en bonuspunten voor het ledje boven het toetsenbord welke aangeeft of je in performance, balance of quiet mode zit.
Het touchpad is.. er.. gemiddeld? Het werkt, maar het is geen XPS / MacBook alternatief. OK voor incidenteel gebruik, maar gamers willen natuurlijk gewoon een muis.
De webcam met een privacy slider is wel een leuke touch voor de webcam-schuwe gebruiker.
Performance
De prestaties van de laptop zijn in lijn met de verwachtingen die de specs geven. Een zes core Intel Core i7-10750H is tegenwoordig niet meer de je-van-het CPU, we hebben tegenwoordig natuurlijk acht core alternatieven, maar dat neemt niet weg dat dit soort processors an sich gewoon nog heel sterk zijn, en praktisch alles ook kunnen wat je van een dergelijke pc verwacht. Photoshop, of wat licht video werk, is geen enkel probleem. In theorie zou je ook aardig 4K kunnen editten, maar daar koop je geen laptop met een 1080p scherm voor.
De GTX 1650 Ti is de instap-mid-range videokaart van Nvidia, en daar valt over het algemeen prima mee te gamen. Lichtere en esports games, denk aan Minecraft, CSGO en Overwatch draaien zonder moeite. Zelfs dat is iets waar je met een MX chip, en met geïntegreerde graphics ook al snel wat kracht tekort komt, zeker als je iets serieuzer wilt meespelen voor de winst.
Grotere titles zal je echter op Medium moeten draaien en niet op High of Ultra. Op Medium kan je de meeste AAA games prima spelen, denk aan the Division 2 (70 FPS), Far Cry 5 (73 FPS) of Assassin’s Creed Odyssey (68 FPS). Wil je hogere settings, of wat headroom voor de grootste titels in de komende jaren, dan loont het 100% om naar een laptop te kijken met een GTX 1660 Ti, of liever nog een RTX 2060. Vooral games die DLSS ondersteunen gaan daar enorm van profiteren. 17” RTX 2060 laptops kosten echter wel wat meer.
Wat mij enorm verbaasde is hoe goed de batterijduur is. Grote laptops zijn normalter niet heel bijzonder wat accuduur betreft, maar met het scherm op 180 nits, keyboard backlight uit en met het silent profiel kom ik op net geen 10 uur Netflix kijken: 9 uur en 55 minuten is een bizar goede score voor deze laptop. We moeten even uitzoeken of de laatste Chrome update helpt, want hiermee scoort hij aanzienlijk beter dan elke andere gaming laptop die we tot dusver hebben getest. Maar, twee maal 10 uur verder waren we er echt zeker van: dit is een batterij beest. Onder zwaardere belasting gaat het uiteraard wel sneller: PC Mark 8 overleefde zo’n 5 uur 20 minuten (best netjes!), en gamen op de accu is natuurlijk nooit echt interessant: om de CPU en GPU van genoeg prik te voorzien wil je je laptop altijd inprikken.
Beeldscherm
Het scherm is een bekend pijnpunt bij gaming laptops in het lagere en middensegment, en ja 1250 euro is tegenwoordig instap-middenklasse. Veel laptops hebben hier een rap 120/144Hz gaming scherm met matige kleuren, en Lenovo kiest juist iets heel anders: een 60 Hz scherm met een goede kleur prestatie. sRGB gamut is iets boven de 90%, de gemiddelde en maximale kleurafwijkingen zijn keurig (1,98 en 4,72 Delta E respectievelijk), eno ok het contrast is netjes met 1149:1. Het is een aangenaam scherm om naar te kijken, mee te gamen, en ook voor wat casual foto- en videowerk is dit direct prima te gebruiken. De maximale helderheid is een beetje typisch voor dit segment: 310 nits. Niet uitzonderlijk, maar er zijn ook laptops die de 300 niet halen en dat is wel even krap.
Mijn enige bezwaar is dat de meeste laptops het weliswaar niet beter doen, soms met slechtere kleuren, soms met weliswaar hoge refresh rates maar dan matige response snelheden (en die voelen hier gewoon prima), maar er zijn wel degelijk laptops die én goede kleuren én hogere snelheden combineren in dit segment. De Azerty Luma was daar een recent voorbeeld van, al moet je het dan wel met een 15” scherm doen uiteraard.
Doos for scale. Niet dat je weet hoe groot de doos is, maar goed.
Conclusie
Met deze Legion nu een weekje of twee op tafel zijn we best te spreken over de algemene ervaring ermee. Hij is harstikke stevig gebouwd, heeft veel aansluitingen, een fijn toetsenbord en een extreem goede accuduur voor een laptop met een gaming focus. Dat het touchpad een beetje so-so is hoort er praktisch bij, en lig je met een muis niet echt wakker van. Maar ik kan mij voorstellen dat iemand die dit uit de doos haalt en lekker aan de slag gaat er over te spreken zal zijn.
Ook het scherm en de prestaties zelf zijn, zeker zonder heel veel vergelijkingsmateriaal, best aangenaam. Hij oogt lekker, ook voor foto en video, en de games die we willen spelen (momenteel vooral Shadowlands) draaien, zij het met grotere titels op medium settings in plaats van hogere. Het voornaamste probleem van dit model is dat als je een beetje gaat shoppen in dit segment wel degelijk nog krachtigere videokaarten kan vinden, en ook snellere schermen, en als je eenmaal besluit meer dan 1000 euro uit te geven lijkt mij dat geen hele gekke wens. Ditzelfde model is overigens ook met een snellere videokaart te vinden als je dat zoekt.
Maar je betaalt dus, zoals eigenlijk altijd bij laptops, wel een price premium voor een extra groot 17” scherm. Zo’n grote unit is natuurlijk een nadeel als je je laptop dagelijks ergens mee naar toe neemt, maar een voordeel als je vooral thuis op de keukentafel een beetje zit te gamen en geen desktop PC wilt; dat beetje extra schermruimte maakt daar meer verschil dan je denkt. Onder de streep zal zelf moeten afwegen wat jij belangrijker vindt: meer schermruimte, een extreem dikke accu en een lekkere bouw, of meer specs voor je geld.
Interesse? Je kan deze laptop bij Coolblue vinden.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)