Kingston KC2000 review
Gisteren keken we naar de Kingston A2000, een M.2 NVMe SSD die zowel snel bleek als opvallend goedkoop. Vandaag is de wat hoger gepositioneerde Kingston KC2000 aan de beurt. Op papier iets sneller, maar ook een stuk duurder in de praktijk. De vraag die dan volgt uiteraard: is de KC2000 die meerprijs waard?
Uitpakken en Design
Fysiek doet de KC2000 het iets leuker dan de A2000. Geen blauw PCB, maar zwart, tot zover dat je echt wat uitmaakt. Zelf zou ik denken dat een nog wat strakker sticker design geen kwaad kan in een wereld waarbij de onderlinge verschillen tussen de producten echt minimaal zijn en op een euro kunnen hangen, maar laten we daar geen serieus punt van maken.
De A2000 had alle componenten aan één kant, de KC2000 heeft wel geheugen onderop. Geen probleem voor gekoelde moederborden gezien het enige wat je echt zou willen koelen de controller is.
Voor de geinteresseerden: Zoals bij menig andere SSD krijg je er ook software bij om je OS te migreren, al prefereer ik altijd een schone installatie. Tevens heeft Kingston een softwarepakket voor o.a. firmware updates en gezondsheidschecks. De app is redelijk basaal, maar meer lijkt mij overbodig.
Specificaties
Wat valt op? Op papier is hij inderdaad wat sneller dan de A2000, encryptie is aanwezig, 5 jaar garantie is netjes, maar niets is heel uitzonderlijk in NVMe-land. Vorige KC-series hadden 2-bit MLC geheugen aan boord, deze komt met TLC net als.. wel.. praktisch alles tegenwoordig.
De test
Het is 2019, inmiddels zijn Gen 4 SSD’s op de markt, en het was dus tijd om onze testopstelling weer eens goed te herzien. Dit doen we de komende tijd op verschillende fronten; verandering van een aantal tests en met updates van een aantal applicaties zodat de conclusies simpelweg beter zijn.
Tientallen SSDs opnieuw testen is echter weken weken werk. Daarom hebben we besloten de meeste SSDs nog even door een deel van de oude testopstelling te halen, het deel dat voor de consument, prosumer en gamer uiteindelijk echter echt telt. Dat wil zeggen, we kijken naar enkele real-world prestaties:
– Hoe snel schrijft en leest hij grote datasets
– Hoe goed gaat hij om met grote aantallen kleine files
– Hoe doet hij het in de gemengde praktijktest met o.a. photoshop en games.
Prestaties
De maximale lees- en schrijfsnelheden, het zwakkere punt van de A2000, liggen bij de KC2000 een stuk beter maar tegelijkertijd moeten we opmerken dat hij daar naast de concurrentie nog niet echt uitblinkt.
In de praktische benchmarks doet de KC2000 echter goede zaken. In PC Mark 8 is hij zelfs een stukje sneller dan de 970 Evo Plus en moet hij enkel de veel duurdere 2-bit 970 PRO drives voor zich dulden.
Prijs
De KC2000 is echter in elke capaciteit een stuk prijziger, en dan komen we bij dezelfde vraag uit als bij o.a. de Seagate Firecuda en WD Black SN750 reviews een tijdje geleden: wat krijg je nu écht voor die meerprijs? Voor extreme workloads valt er wat voor te zeggen, dat komt binnenkort nog een keer naar voren in de consistency tests, maar voor de meeste doeleinden zelfs prosumer-stijl bijvoorbeeld in onze nieuwe 4K video editting workflow (of voor gamers bijvoorbeeld) is er praktisch eigenlijk geen voordeel boven een A2000.
Conclusie
Waar de Kingston A2000 met een berg waardering naar huis mocht heeft de KC2000 het een stuk lastiger. Ja hij is wat sneller, maar de veel hogere prijs is gewoon lastig uit te leggen. Kingston heeft het alle concurrenten erg lastig gemaakt met de A2000, maar tegelijkertijd hebben ze dus hun eigen luxere NVMe opties ook tot een niche verdreven. De KC2000 zal moeten bestaan omdat er nu eenmaal vraag is naar een luxere/duurdere optie, maar als je droog kijkt is het de A2000 die in 9 van de 10 gevallen logischer is. Als je een 2TB SSD zoekt is de positie wat interessanter, een 2TB A2000 bestaat tenslotte niet, maar daar zien we momenteel ook voordeligere alternatieven en praktisch grotendeels vergelijkbare prestaties.
Ik zou kunnen zeggen dat Kingston de KC-serie een uniek voordeel heeft ontnomen door ook voor TLC geheugen te gaan in plaats van 2-bit MLC geheugen als voorheen. Maar eerlijk gezegd zou een (nog duurder) 2-bit alternatief voor de massa ook geen logischere koop geweest zijn, het komt spijtig genoeg voor de meeste doeleinden maar op één ding aan: prijs. Kortom, het is een objectief uitstekende SSD (en dat is waar we awards aan geven) en zeker een goede keuze als je hem voor een leuke prijs kan vinden, maar op dagen dat je met een A2000 tientallen euros kan besparen is het toch de A2000 waar je naar wilt kijken.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)