In deze benchmarks vergelijk ik twee SSDs met elkaar: de Kingston HyperX Savage SSD 240GB en Samsung EVO 850 250GB. Beide SSDs zijn getest in hetzelfde systeem en volledig nieuw. Hoe ziet de benchmark setup eruit?
De benchmark setup:De benchmarks die ik in deze review gebruik zijn als volgt: AS SSD, Crystal Disk Mark, Anvil’s Storage en ATTO. Dit zijn synthetische benchmarks die je online gratis kunt downloaden, dus mocht je een Savage hebben dan kun je altijd je eigen scores vergelijken met mijn scores. Toch kunnen scores afwijken, zowel positief als negatief afhankelijk van je systeem. Voor de aanwezige tabellen heb ik rood als indicatie gegeven voor de leessnelheid en blauw voor de schrijfsnelheid. Voordat we doorgaan naar de benchmarks nog een klein verhaaltje over SSDs.
Waarom een SSD?
Als de titel als iets bij je oproept zoals: ‘dit is een bekend verhaal.’ Dan raad ik je aan om gewoon door naar de benchmarks te gaan. Een SSD (Solid State Drive) heeft één grote overeenkomst met de traditionele HDD (Hard Disc Drive) dit is opslag. Waar een HDD nog gebruik maakt van bewegende delen heeft een SSD dit niet. Het interieur van een SSD bestaat dan voornamelijk uit een printplaat met controller en geheugenchips.
De belangrijkste eigenschap van een SSD is snelheid. Waar een HDD achterblijft, gaat de SSD verder in lees- en schrijfsnelheid. Doordat er geen bewegende onderdelen aanwezig zijn is de SSD zuiniger in gebruik en stil. De prijs van een SSD per GB ligt nog een stuk hoger, maar is zeker acceptabel te benoemen in vergelijking met een paar jaar terug. Wil je gebruik maken van een groter opslagmedium, dan is een HDD zeker nog aan te raden als kosten wilt besparen. Veel gebruikers zetten de SSD primair in voor het besturingssysteem en veelgebruikte programma’s en games.
AS SSD V 1.8De AS SSD benchmark is een lees- en schrijftest. Deze richt zich vooral op oncomprimeerbare data, en geeft een totaalscore weer om het meetbaar te maken.
In Crystal Disk Mark moet de Phison controller wat harder werken. Hier worden willekeurige lees en schrijf testen gedaan op verschillende bestandsgroten. Wat de quad controller prima zou moeten afgaan. Dit zien we ook zeker terug in de synthetische benchmark waar de Savage zelfverzekerd zijn prestaties netjes nakomt.
De Savage ging wat meer onderuit in de Anvil’s storage benchmark. Waar de Savage sequentieel in het lezen sneller is, en in het schrijven gelijkwaardig aan de EVO 850, verliest de Savage het aardig in het lezen en schrijven op 4K / 4K QD4 en 4K QD16. Met een totaalscore van 5.250.53 domineerde de EVO de Savage met 4.705.37 punten.
ATTO is een gouden oude als het om HDDs / SSDs benchmark gaat. In de ATTO benchmark zien we de bij grotere bestandsformaten mooie snelheden. De Savage heeft een specificatielabel meegekregen van 560MB/s lezen and 530MB/s schrijven. In ATTO behaalt de Savage maximaal 563MB/s aan leessnelheid en 542MB/s aan schrijfsnelheid. Waar de EVO ook prima meekomt, zeker als het om kleinere bestanden gaat. Deze doet net alles wat meer in balans, maar is net wat minder snel dan de Savage.
De prestaties van de Savage liegen er niet om: het is zeer snelle SSD. Waar we vrijwel tegen de snelheidslimieten van SATA 3 (6.0GB/s) aantikken. Voor verdere uitspraken richt ik mij op het volgende hoofdstuk: de conclusie.