Bij de eerste stap in de wereld van werkgeheugenreviews merk ik al dat het geen eenvoudig avontuur gaat worden, al kwam het natuurlijk niet helemaal als verrassing. De op papier flinke prestatieverschillen zijn in specifieke stukken software weliswaar duidelijk aan te tonen, maar huis-tuin-en-keukengebruik of zelfs gaming lijken niet te profiteren van de snelheidsverschillen. In dergelijke taken is je werkgeheugen, en eker DDR4 werkgeheugen, simpelweg niet de bottleneck. Daarbij moeten we ook niet vergeten dat je op H110, B150, en ook H170 je geheugen niet eens boven de 2133MHz kan instellen.
Nu zijn er absoluut specifieke taken op deze aardbol waar sneller geheugen goed van pas komt, maar dat is een bescheiden niche groep die daar zelf van op de hoogte zal zijn en het snellere geheugen wel weet te vinden. In de regel ben je beter af met meer geheugen dan sneller geheugen, althans tot op een bepaald niveau. We weten tevens dat de meeste geheugenfabrikanten levenslange garanties bieden zoals Kingston hier doet, of in elk geval dusdanig lange garanties dat menig systeem aan andere oorzaken overleden zal zijn. Voor een typische gamer of all-round pc komt het dus aan op twee pijnlijk oppervlakkige onderdelen aan: uitstraling, en prijs. En dat terwijl dit toch zo’n mooi stukje techniek is, pijn in het tech-hartje dus.
Kijken we naar deze twee producten de prijsvergelijkers dan moeten we een aantal conclusies trekken. Allereerst is het bijzonder lastig om een meerprijs van 60 euro tussen deze twee kits voor het grote publiek goed te praten. Ik zou zeggen dat de Savage er net wat luxer uit ziet, maar 60 euro luxer? De echte kracht van de HyperX Savage zit vooral in het feit dat ze leverbaar zijn in 16GB modules, waardoor 64GB mogelijk wordt op moederborden met vier slots, of 128GB op het X99 platform. Goedkopere Fury kits komen maximaal met 8GB per module. Kanttekening uiteraard dat een dergelijke grote RAM honger even zo niche is als de die-hard overclocker die met een Savage kit (zeker één met een standaard hogere rating) vermoedelijk wat verder kunnen overclocken dan met een instapper, met de nadruk op vermoedelijk gezien het overklokken voor een andere dag is. Om het de Savage nog lastiger te maken: Hou je het bij een meer gangbare 16GB dan biedt Kingston ook een 2666MHz HyperX Fury kit. Deze kit heb ik dan zelf wel niet getest, maar met een meerprijs van slechts 5 a 10 euro boven de 2133MHz variant, en een besparing van 50 euro ten opzichte van de Savage, lijkt het wel de meest logische keuze; Het praktische verschil is te gering om 50 euro te verklaren, maar dat tientje (1% op een build van 1000 euro) is laag genoeg om toch je ego ietwat te strelen met wat ‘snellers’.
Uiteraard kan je stellen dat beide sets met hun zwarte PCB en heatspreader één van de meer praktische sets vormen om te combineren met andere hardware; de meeste fabrikanten kiezen toch voor een kleurtje (of laten de heatspreader geheel achterwege), en de enige set die in de buurt komt van zwart-zwart komt van Corsair waar toch net weer een vleugje geel aan zit; soms niet onbelangrijk bij behuizingen met vensters. Naast in de uitstraling lekker praktisch is Kingston dankzij de geringe hoogte ook goed te passen onder de meeste dikke processorkoelers. Daarbij is de Kingston HyperX Fury kit als het op zwarte kits (met heatspreader) aan komt ook op prijs concurrerend; de goedkoopste 8GB kit, en nek-aan-nek met de Corsair Vengeance LPX als we kijken naar 16GB op 2666MHz voor net geen 100 euro.
Uiteindelijk moeten we dus concluderen dat sneller geheugen slechts voor een kleine doelgroep interessant is, en geven we een uitstekende score aan de Kingston HyperX Fury DDR4 kit voor bovengenoemde voordelen. Hoewel de HyperX Savage inhoudelijk niets te verwijten valt is het prijsverschil simpelweg te groot voor zij die niet 100% overtuigd zijn dat sneller geheugen voor hun specifieke doeleinden zin heeft.
De warme aanbeveling voor de Kingston HyperX Fury 2133MHz 16GB kit
De ‘stamp of approval’ voor de Kingston HyperX Savage 2666MHz 16GB kit