We beginnen onze vergelijking met twee synthetische benchmarks, dat wil zeggen meer ‘op papier’ tests dan ‘echte’ taken, namelijk de AIDA64 Memory Benchmark (AIDA64 is sowieso een mooi programma om eens te bekijken als je een benchmark, systeeminfo, of stresstest programma zoekt) en de SuperPi benchmark. Om het eenvoudig te houden hanteren we voor beide sets de XMP profielen, want dat kan iedereen tenslotte redelijk eenvoudig in de bios instellen. Hoewel overclocken interessant kan zijn voor de record-chasers, vereist dat dat je zelf met een flink aantal ‘getalletjes’ serieus aan de slag moet, een XMP profiel bij je HyperX werkgeheugen garandeert dat een bepaalde snelheid wordt gehaald, en regelt ook direct de correcte instellingen voor je. Ook de processor wordt in dit geval niet handmatig mee geknoeid. Hier zien we een voorbeeld van een AIDA64 resultaat met de HyperX Savage, met onderin de snelheid en timings.
Hou er rekening mee dat je bij deze snellere HyperX Savage set , en alle andere sets die hogere snelheden kunnen halen, het XMP profiel wel zelf moet activeren. Moederborden pakken standaard normaliter de ‘veilige’ instelling, oftewel de 2133MHz instelling. Bij deze HyperX Fury kit hoef je in feite dus niets aan te passen.
In de AIDA64 benchmark kijken we naar de latency en de copy snelheid, en dan zien we dat de HyperX Savage 2666MHz een flink hogere doorvoersnelheid en een lagere latency laat zien dan de goedkopere HyperX Fury: De hogere snelheid is dus absoluut meetbaar. In de SuperPi benchmark, een benchmark die het getal Pi tot heeeel veeeel getalletjes achter de komma uitrekent, zien we dat het verschil een stuk meer bescheiden is. Hier zien we de eerste stukjes bewijs van wat de meer ervaren RAM review lezers al zullen weten: De snelheid van het werkgeheugen is in veel gevallen simpelweg niet de bottleneck.
Dat wordt nog duidelijker zodra we er een nog meer praktisch georiënteerde test er naast zetten: 3D Mark en de Heaven benchmark. Daarbij maken we gebruik van een Nvidia GTX 970, want gamen op een Intel iGPU…?
De hogere doorvoersnelheid en latency vertalen zich dus niet in betere resultaten, beide resultaten vallen ruim binnen welke vorm van ‘margin of error’ je ook aan zou willen houden en er is dus geen bewijs dat sneller geheugen zorgt voor een hogere framerate in games.
Hoe zit het met de vergelijking met een H110 bordje en een Intel Core i3-6100? Nou, de H110 chipset staat snelheden boven de 2133MHz helemaal niet toe dus op een dergelijke instap chipset heb je weinig aan je mooie geheugen. Een snellere set als de Savage 2666MHz wordt simpelweg naar 2133MHz teruggezet met een standaard profiel ; het werkt wel gewoon, maar je wint er niets mee.
En een voorbeeld van wat beide Kingston HyperX sets uitstekend doen, lekker combineren met andere mooie hardware zonder negatief in het oog te springen met kleurtjes: