Kingston HyperX Cloud Revolver S

Als je mij vraagt wat mijn benchmark gaming/all-round headset is tot 100 euro dan antwoord ik al zo’n twee jaar “Kingston HyperX Cloud”. Hoewel dat product al via andere namen op de markt bestond bleek het één van de grote successen voor Kingston, ongetwijfeld wat betreft sales, maar vooral ook omdat HyperX als gaming merk spontaan als een huis stond. De Cloud II ligt hier overigens nog altijd, want hij is niet alleen spreekwoordelijk, maar ook letterlijk een benchmark headset.

Leuk als dat succes was, zo groot is de druk op Kingston om bij hun volgende headset dat succes te evenaren. En ook als eindgebruiker was de spanning groot bij het openen van de nieuwe Kingston HyperX Cloud Revolver S. Niet een opvolger, maar een model wat boven de Cloud wordt gepositioneerd, waarmee de verwachtingen dus nog groter worden.

Net als bij de originele Cloud komt de Revolver in twee varianten. De standaard variant met een huidige straatprijs van zo’n 109 euro, en de Revolver S waarbij een externe USB geluidkaart zit toegevoegd met o.a. Dolby 7.1 ondersteuning, voor 169 euro.


Wat de Cloud / Cloud II ervaring vanaf het eerste moment een positieve zwaai gaf was het unboxen, waarbij het product in een chique doos en een berg schuim zat verstopt. Helemaal evenaren doen ze dat hier niet, zo zit de microfoon bijvoorbeeld gewoon eronder en ontbreekt de draagzak, maar het komt een beetje in de buurt met een stevige doos en de headset in schuim.






In de verpakking: één headset, één 3,5mm splitter kabel, één USB geluidskaart, en één lekker flexibel microfoontje. Welke je indien gewenst ‘gewoon’ van je headset af plukt.




‘Het USB geval’ zoals ik hem veelal in de vlucht noem wanneer ik weer eens vergeet dat zo’n ding ook een naam heeft spreekt redelijk voor zich. We hebben een Dolby surround knop, een mute knop, een knop om tussen de drie eq settings te kiezen, en een analoog wieltje voor zowel je volume als microfoonvolume; vooral dat laatste zien we niet veel maar bleek al snel een prettige feature.




De Revolver zelf maakt een lekker degelijke eerste indruk. Net als de Cloud is het frame van stevig staal, al is hij duidelijk wat minder stug gehouden. Het valt ook direct op dat het een forse headset is, de schelpen, de band, de constructie op de oren, alles is net even wat forser dan gemiddeld.




Omdat het stalen frame wat hoger doorloopt, vermoedelijk juist voor die extra flexibiliteit, heeft de Revolver een binnenband. We zien daarin een net afgewerkte opdruk en nette stikrand, visueel doet Kingston het gewoon weer echt keurig. Opvallend is dat er geen verstelmechanisme in zit, maar dat dat automatisch gaat naar de afmetingen van je hoofd, daarover straks meer.




De microfoon is verwijderbaar, erg verstelbaar, maar niet inklapbaar. Het werkt, maar het gemak van een auto-muting mic die je omhoog tikt is toch duidelijk wat sterker dan wanneer je de mic van je headset moet trekken.






Om de schelpen zelf zien we een flinke constructie met stalen schijf eronder, wat hem fors doet ogen maar wederom vooral ook stevig aan doet voelen. Opvallend is dat het wel lijkt alsof die witte streepjes licht gaan geven, maar dat er geen (RGB) verlichting in dit model zit.



De kussentjes zijn wederom memory foam met een zachte faux lederen finish, voelt best prima, vooral ook voor grote oren gezien de afmetingen van de schelp, maar ‘echt’ is het niet.



Voor we naar de ervaring gaan: de features en specs op een rij.




Het ontbreken van een fysiek verstelmechanisme en het feit dat de hoofdband verschuift afhankelijk van je hoofdmaat (en dat dit erg soepel loopt) merk je direct: de headset hangt nauwelijks op je hoofd en moet het geheel van de clamping force hebben. Toch is het gevoel flink anders dan bij de Cloud, waarbij juist de stevige clamping force regelmatig als argument gebruikt werd om juist toch een alternatief te pakken, overigens was er weinig ander argument beschikbaar, maar dat terzijde. De Revolver sluit goed af, verdeelt de druk uitstekend, en zit vervolgens als gegoten.

Tenminste, als je een beetje hoofd hebt. Vrouwlief, met haar 1m77 volgens mij niet de kleinste, geeft aan dat hij voor haar toch wat afzakt en dan op de oren komt te hangen vanwege de flexibele band bovenop die te eenvoudig meegeeft. Voor mij persoonlijk, blessed met een rijkelijk gevulde hersenpan, of althans rijkelijk afgemeten, is de Revolver één van de meer comfortabele modellen die ik heb liggen, en dat zijn er aardig wat. Grote schelpen, zachte kussentjes, ik ben daar wel voor in, met positief gevolg dat je ook weinig hoort van je omgeving. Ook voel je dat de bouwkwaliteit weinig te wensen over laat zowel op je hoofd als wanneer je hem op of af zet, so far so good voor de Kingston, al zat ik vanaf het eerste moment wel te stoeien met de ca 3 meter kabel die je ergens kwijt moet in USB modus.


Na eerst de nodige uurtjes door te brengen met allerlei content om een beetje te wennen aan de Revolver begon het ‘zitten’, waarbij direct duidelijk werd dat het lastig is om het geluid van de Kingston HyperX Revolver in woorden uit te leggen. Kingston beloofd een extreme soundstage wat ik ze, marketing sausje even een beetje weggezeefd, wel moet geven; er zit een redelijk wijd, open geluid in. Dat merk je ook in de weergave van games bijvoorbeeld, maar daarover straks meer. Verder is het vooral een neutrale, je zou denken audio-focussed headset met een net helder hoog segment tot aan het lage midden toe. Enkel het laagste is wat weinig nadrukkelijk aanwezig voor zij die hopen dat de headset hun oren eraf blaast, de bass overheerst in geen enkele situatie en blijft redelijk schoon, maar de Revolver mist de laag-power die bijvoorbeeld de G933 tevoorschijn kan toveren.

Het is een wat suffe bewoording om te zeggen dat de Revolver wat karakter mist, maar dat past wel bij een neutrale lijn. Daarmee is niet gezegd dat muziek niet goed klinkt, in tegendeel, vrijwel alles komt comfortabel voor de dag. Op dit moment komt de aanpasbaarheid echter in beeld, want de meegeleverde USB dongle biedt een Dolby modus die je voor muziek niet zal gebruiken, en drie equalizer profiles. Hoewel subjectief weet geen van die modi ons te overtuigen, enkel de eerste die het laag wat aanzet zien we enig appeal in. Halen we de Revolver echter van de dongle en sluiten we hem analoog aan op de Sound Blaster X G5 waarmee we het geluid geheel naar wens kunnen stellen dan zien we dat de capaciteiten van de driver voorbij de capaciteiten van de geluidskaart liggen. Een software optie om de mogelijkheden te vergroten was m.i. de betere keuze geweest, zeker gezien de meerprijs van de USB feature een niet misselijke 60 euro is.


Gaming dan. Geen klagen hier, mits je de Dolby surround feature niet gebruikt, want die kan ik op een hele eerbiedige manier proberen te omschrijven voor gaming, maar uiteindelijk kom ik terug op het punt dat het gewoon (te) weinig inhoud heeft. ‘Gewoon’ in de stereo modus is het echter een capabele all-round headset die de emotie in games als the Witcher, de voetstappen in CS:GO of de spanning in een game als Prey goed over weet te brengen, aan interne kwaliteit ontbreekt de Kingston niets wat welke betere gaming headset dan ook heeft. Vergeleken met de Cloud waren we beide overtuigd: deze klinkt wat beter. Hoewel wat prettiger in audio dan de G933 moet hij het in games echter afleggen tegen de Logitech, niet enkel vanwege de aanpasbaarheid per game maar vooral omdat de Kingston in het laag tot lage midden gewoon te bescheiden blijft, hierdoor mist soms net wat leven of spanning.. Vergeleken met de Logitech G533, Edifier G4 en Corsair Void RGB heeft de Kingston echter wel het voordeel, al mag dat bij die laatste twee gezien de prijs, en de G533 biedt als draadloze headset andere voordelen.

Nu heb ik een beetje onaardig gedaan over die Dolby feature tot nu toe, maar er bleek wel degelijk een goed doeleinde voor te zijn: Films. Waar we bij feitelijk elke game de feature liever uitschakelden stond hij bij de meeste films bij voorkeur aan, met de kanttekening dat –als- we nog aan een filmpje toekomen dit meestal wel een actie, of minimaal ‘levendige’ film is. De Dolby feature maakt van CS:GO weliswaar een soort echo-feestje, maar brengt films juist tot leven.

Wat de microfoon betreft, onze Overwatch partners hadden het direct door dat de Rode NT-USB even geparkeerd was. Onze opnames en de meningen van onze gesprekspartners stonden op één lijn: een prima, ietwat warme, ruis-vrije maar ook geen spectaculaire microfoonkwaliteit.



Zoals je hebt gelezen zijn we niet onverdeeld positief over wat Kingston met de HyperX Revolver S laat zien. Dat is niet omdat het geluid niet goed is, de bouwkwaliteit, het comfort, of de opnamekwaliteit, maar simpelweg omdat de prijs van 169 euro erg hoog is voor het geheel dat op tafel ligt, iets wat ik met een draadloze feature zeker wel had kunnen overzien. Draadloos had hij een leuk gevecht gehad met de G933 of de SteelSeries Arctis 7, maar bedraad gaat hij 1:1 in tegen bijvoorbeeld de Sennheiser G4ME One; een pittige uitdaging, al zij het niet op gebied van comfort.

Het gaat dan eigenlijk niet eens zo zeer om de 169 euro in absolute termen, maar het feit dat de meerprijs van 60 euro voor de USB feature boven de Revolver non-S niet in verhouding staat; 60 euro is tenslotte meer dan 50% van de prijs die ze voor de hele non-S Revolver vragen en een veel groter gat dan de 10-20 euro extra die de USB unit van de Cloud je kost, en zelfs bij de Cloud woog die USB meerprijs al op de keuze tussen de Cloud I en Cloud II. Die meerprijs is te fors wanneer in mijn optiek de meerwaarde van die USB feature is beperkt is tot het verbeteren van films met de Dolby modus of wanneer je systeem een matige geluidschip heeft, vergeet tenslotte niet dat menig moderne desktop uitstekende of in elk geval ruim voldoende audio capaciteiten heeft. Als de featureset van de USB geluidskaart uitgebreider was geweest, bijvoorbeeld met meer uitvoerige equalizing of verbeteringen wat betreft het afspeel- en opnamegeluid, dan was het een ander verhaal geweest. Maar nu krijg je een zeer basic implementatie voor dezelfde prijs waarvoor redelijke, uitgebreide geluidskaarten te koop zijn. Kleine positieve notitie daarbij is dat de USB unit optioneel is, wat de Revolver S dan wel weer bruikbaar maakt voor bijvoorbeeld consoles naast je PC, of iets draagbaarder maakt voor bijvoorbeeld laptop gebruik.

Die kritische kanttekening wat de USB feature betreft is vooral jammer omdat de Revolver als headset namelijk gewoon goede zaken doet, erg goede zaken zelfs. Het is één van de meest comfortabele gaming headsets die ik heb ervaren, zeker als je een beetje forse knar hebt zit hij heerlijk met grote schelpen, zachte kussens, weinig druk bovenop en een goed gebalanceerde clamp om de oren. De bouwkwaliteit is meer dan uitstekend met stalen constructie en nette afwerking, dat zet duidelijk af tegen de plastic standaard die zelfs het voorbij-100 euro segment domineert. De driver capaciteiten zijn ook keurig, en de microfoon is in elk geval respectabel. Het standaard geluid is wellicht wat te neutraal voor de liefhebber van veel laag waar gaming headsets zich toch veelal meer op focussen, maar ook de lage-middentonen komen toch schoon voor de dag. Er zijn maar weinig games, films of muziekstijlen die niet gewoon ‘goed’ worden gepresenteerd zonder dat bijvoorbeeld ‘laag’ overheerst of het midden-hoog detail verliest, en hoewel ik de soundstage niet spectaculair zou noemen is hij wel merkbaar wijder dan een typische gaming headset. Voor een gaming headset, maar ook als all-round headset, m.i. een prima totaalplaatje.

Negeer ik de USB unit en benader ik de headset als een 109 euro kostende Revolver non-S, dan zie ik hem capabel genoeg om de directe concurrentie aan te gaan, bijvoorbeeld door af te zetten van de Void RGB in detail in het midden of door gemiddeld genomen wat beter te klinken dan de (nipt duurdere, maar ook draadloze) G533, of zelfs tegenover zijn bekende Cloud broertje, al is dat een erg lastige klant wanneer die soms voor 59,99 over de toonbank gaat. De Revolver mag dan wel nog wat lekkerder zitten, maar met dergelijke prijzen voor de Cloud I / Cloud II verwacht ik dat menig 60-120 euro gaming headset zich daar nog wel op stuk gaat bijten.

Hoe dan ook: de Revolver headset zelf is inhoudelijk een net vervolg voor Kingston en hun HyperX Cloud succes, en liefhebbers muziek, film –en- games, zeker zij met een wat groter hoofd of oren, de schelpen zijn tenslotte ook fors, zou ik wel even naar de Revolver laten spieken die voor iets meer een lekkere headset zullen vinden. Prijs is tenslotte subjectief, en hoewel de prijs-kwaliteitverhouding van voorheen niet geëvenaard wordt valt er genoeg te zeggen voor een paar tientjes extra voor een forse, comfortabele, bouw-technisch overtuigende upgrade zelfs als die upgrade audio-technisch eerder ‘bescheiden’ mag heten. De extra meerprijs voor de S variant en de USB modus krijg ik echter maar lastig verwerkt, objectief of subjectief.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: [wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/kingston-hyperx-cloud-revolver-s-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.