Samenvatting
Een ontzettend leuk kickstarter idea dat een ontzettend leuk eindproduct bleek. Simpel als het klinkt is het idee van een speaker die playlists op basis van leuke figuurtjes afspeelt gewoon erg goed bedacht; leuk voor de kinderen, maar ook erg praktisch voor de ouders. Je kan er zelf verschillende muziekbestanden opzetten (4GB, uitbreidbaar naar 32GB met een Micro SD kaart), maar je kan ook webradio en zelfs Spotify playlists (mits je Spotify Premium hebt) aan een figuurtje koppelen of hem zelfs ‘gewoon’ als Bluetooth speaker gebruiken. Hierdoor is hij dus erg praktisch en goed bruikbaar in- en rond huis, maar ook erbuiten op plekken zonder WiFi.
We zien wat kleine tekenen dat het een eerste generatie product is. Zo is de initiele opstarttijd nog wat lang (het spelen na het verwisselen van figuur gaat wel vlot), een aantal genoemde features moeten nog komen (o.a. een schema functie), authenticatiefeatures missen nog, en de prijsstelling is vooralsnog best wel ‘early adopter’ met 199 euro. De bouwkwaliteit en afwerking van de speaker is echter keurig, de figuurtjes zijn een hit met de kinderen, installatie en softwareervaring zit uitstekend in elkaar (kinderlijk eenvoudig playlists maken en aan figuurtjes koppelen), en ook het geluid is aangenaam, denk aan een prettige speaker voor de ouders en niet aan ‘speelgoed’. Al met al een hele leuke ervaring: 8,5/10
Scroll verder voor de uitgebreide review.
Jooki review
Als zowel ouders van jonge kinderen en liefhebbers van tech stond de Jooki al enige tijd op onze radar. Het idee van een muziekspeler die door middel van leuke figuurtjes de kinderen hun eigen playlists kom laten afspelen klonk aantrekkelijk en leek één van die ideetjes waarvan je je afvraagt waarom het nog niet bestond.
Het Belgische bedrijf achter de geslaagde kickstarter campagne heeft de Jooki inmiddels enige tijd in productie en wij konden er mee aan de slag gaan. Prijskaartje: 199 euro.
Wat is Jooki?
Het idee achter Jooki is niet gek complex. Stel je een Bluetooth speaker voor in een fris kleurtje, een paar voor kinderen vormgegeven figuurtjes, en wanneer je een figuurtje op de speaker plaatst begint de (door de ouder vooraf) ingestelde playlist op de speaker af te spelen. De playlist kan zowel een set lokaal aanwezige bestanden zijn, een internetradio stream, of een Spotify playlist, al heb je voor Spotify wel een premium abonnement nodig omdat zij 3rd party device streaming beperken tot betalende abonnees.
Omdat het een kindvriendelijk apparaat moet zijn zijn er wat vanzelfsprekende extra’s toegevoegd, zo kan hij tegen een stootje en tegen een slokje, en wat andere aangename extra’s: zo kan je de playlists beheren vanaf een telefoon of een computer, heb je als ouder de optie om ook op afstand nog wat zaken te beperken (zoals het maximale volume). En mocht je willen: hij kan ook gewoon als Bluetooth speaker zijn ding doen.
Uitpakken
Jooki gaat duidelijk voor het premium gevoel. Nette, stevige verpakking met een extra laag er om, en een nette presentatie intern. Intern een speakertje, de figuurtjes, en een USB kabel(tje)
Ook de fysieke indrukken van de Jooki zijn uitstekend. Kwalitatief nette spullen, stevige materialen, keurig afgewerkt. Een fors gewicht helpt daarbij, positief voor het gevoel, positief dat er ook geen scherpe randjes of iets op zitten, minder positief als één van je kinderen er mee besluit te gaan gooien maar laten we hopen dat je als ouder daar enig invloed op hebt.
Het design is redelijk eenvoudig gehouden en leunt duidelijk op de frisse kleuren, maar de bouw- en afwerking kunnen we niet bekritiseren. Wel zouden we een carry-case of iets waarderen, voor dit bedrag moet dat kunnen. Je kan hem aan de lus vasthouden, maar dan nog.
Hoewel de figuurtjes de playlist bepalen kan je nog wel gewoon met fysieke knoppen wat bedienen. Aan/uit, volume, skip tracks.
De rubberen voetjes onderop geven meer dan genoeg grip; op tafel schuif je hem echt niet even aan de kant. Uiteraard helpt het forse gewicht daarbij. Onderop zien we ook een klepje waaronder je een (micro) SD kaart (max 32GB) kwijt kan, en achter de rubberen cover zit zowel een airplane mode switch, een 3,5mm ingang, en zien we waar we onze micro USB kabel in moeten prikken om hem op te laden.
En daar zijn de figuurtjes nog even. Eveneens een eenvoudig design, maar kudos voor de prima afwerking en de reactie van de kinderen erop (gek erop) zegt ons genoeg.
Installatie
Installatie stelt weinig voor. Jooki zend een WiFi netwerk uit wanneer je hem aanzet, daar maak je verbinding mee, open je browser, vertel Jooki wat jouw netwerknaam en wachtwoord is, en presto.
Verder beheer doe je via my.jooki.rocks of de Jooki app op je telefoon. Binnen je eigen netwerk is de Jooki eenvoudig toegankelijk, en een wachtwoord of andere auth feature is niet aanwezig. Niet echt een probleem binnen een netwerk thuis, maar we zouden ons kunnen voorstellen dat de optie om een wachtwoord in te stellen gewenst is. De nadruk wordt duidelijk op gemak gelegd. In reactie op mijn vraag over dit onderwerp werd geantwoord dat ze andere features op hun roadmap hebben staan waarvoor authentication nodig zal zijn, en dat ook mijn vraag op dat moment verholpen zou zijn.
Een andere kanttekening: verplichte registratie om je product te kunnen gebruiken zijn we geen voorstander van (goed afgekeken bij Razer vermoed ik), en ik vermoed dat de AP nog wel wat te zeggen zal hebben over deze manier van gegevens vragen met het oog op de AVG/gdpr.
Voor we kijken naar het dagelijks gebruik duiken we even de Device Info tab in, daar zien we dat er 4GB geheugen standaard in zit, wat netwerk info, maar kunnen we verder niet zo veel.
In de settings zetten we even de standaard ‘aan’ Toy Safe optie uit, want het maximum volume direct uit de doos is opvallend laag. Positief dat gedacht wordt aan de aller jongsten. De optie om de tijd in te stellen en de Jooki daardoor te beperken komt er nog aan, klinkt als een prima plan.
In gebruik
In de basis werkt Jooki weliswaar met de figuurtjes, maar in de web ui zien we al wat bekende knoppen. Zo kunnen we ook direct vanuit onze browser vertellen wat de Jooki moet spelen, het volume aanpassen, en nummers skippen bijvoorbeeld. Geloof mij dat dat een geweldige feature is wanneer de kinderen voor de 100e keer hetzelfde nummer willen horen. Master-control ligt dus nog in handen van de ouders, phew!
Jooki werkt met playlists (muzieklijsten, streams, etc) en tokens (de figuurtjes), zaken die je los van elkaar in stelt. Je kan veel meer playlists maken dan dat je tokens hebt, en je kan in de web ui eenvoudig een token aan een playlist koppelen. De standaard setting werkt met op de Jooki aanwezige muziekbestanden, met 4GB standaard en 32GB uitbreidingsmogelijkheid kom je daar toch een heel eind mee. Nummers die reeds op het apparaat staan voeg je eenvoudig toe aan een playlist: add track, nummertje toevoegen, klaar. Stelt geen pepernoot voor.
Ook het uploaden van je eigen muziekbestanden naar de Jooki is een eitje. Gewoon slepen vanuit je mapjes (wij werken wel met Windows), en hij begint braaf te uploaden. Extreem hard gaat het niet, een album duurt een paar minuutjes, maar het is iets wat je eenmalig doet. Hop, The Cure playlistje geupload, figuurtjes toegekend, klaar. Ook hier zien we dus weer dat Jooki het gebruiksgemak wel goed heeft. Het fijne van deze lokaal opgeslagen muziek is dat je er ook geen internetverbinding voor nodig hebt om ze af te spelen: deze playlists werken dus ook prima in het park.
Wil je wat anders? Je kan ook een audiobook of een stream toevoegen. Bij het laatste kan je elke gangbare webstream toevoegen en krijg je standaard een lijstje bekende radiostations te zien. Zelf wel voorstander van 538 die er niet bij stond, dus Google op “Radio 538 Stream URL”, de gevonden url toegevoegd onderin, en wederom: appeltje, eitje, klaar. Daan Dragon speelt nu Radio 538 af.
Onlangs heeft Jooki ook Spotify support gekregen. Dit werkt echter ietsjes anders dan de bovenstaande zaken die Jooki zelf in hand heeft. Als Spotify Connect speaker kan je simpelweg vanuit Spotify een nummer of playlist naar je Jooki sturen, wel dien je te onthouden dat streaming met Spotify enkel mogelijk is voor betalende klanten van Spotify, eenzelfde beperking als bij o.a. de Chromecast zagen. Eenmaal streamend kan je echter weer de UI van je Jooki openen en dan een figuurtje aan de huidige playlist koppelen. Eén stapje meer, maar dat zal elke Spotify klant wel moeten begrijpen, en daarbij dienen we vooral Spotify aan te kijken voor een redelijk gesloten systeem (en bijv. voor het afsluiten van offline modus voor dit soort devices).
Wat werking betreft eigenlijk weinig klagen. Plaats het mannetje, de playlist speelt. Easy as. Omdat ‘het werkt’ hoeven we daar niet te veel op in te gaan, en hoeven we het slechts te hebben over dingen die beter kunnen. Zo vinden we de opstart tijd nog wat pittig, daar mogen nog wat secondes vanaf, en mocht je heel snel achter elkaar van figuurtjes wisselen (en dat gaat gebeuren als je 2 kids hebt die per sé hun eigen lijst willen spelen) dan stopt de Jooki er soms mee. Geen reset nodig, maar gewoon even het mannetje er 3 tellen af, opnieuw erop, en gaan. We wijzen er even op, maar tot zover kanttekeningen gaan op een verder goed werkende ervaring (enkele weken in gebruik nu, kids dagelijks wat dansmomentjes in huis) vinden we dat eigenlijk erg netjes. We zijn er zelf blij mee in elk geval.
De audiokwaliteit is alleszins aangenaam, al is het maar net wat je verwacht natuurlijk; een 200 euro pure Bluetooth speaker gaat hij niet verslaan. De kwaliteit van het geluid kan menig Bluetooth speaker richting de 100 euro bijbenen; een compliment op zich. Het is zeker geen krampachtig speakertje en een vergelijking met kinderspeelgoed maken zou de Jooki absoluut geen eer aan doen. Het is vooral het maximale volume, zelfs zonder de 3-jarige beperking, waar een typische Bluetooth speaker het ‘beter’ doet, mocht je ‘lekker hard’ zoeken. Voor kinderen in de huiskamer is het meer dan zat, als achtergrond op het terras is het meer dan zat, maar een feest geef je er niet mee.
En waar het eigenlijk allemaal om gaat: blije, spelende kindjes. Succes 😉
Conclusie
Het lijkt zo’n eenvoudig en logisch idee, maar dat zijn natuurlijk ook vaker de betere ideeën. Nu heb ik al jaren een Chromecast wiens voornaamste taak is om dezelfde radiostations ten gehore te brengen, maar even een figuurtje wisselen voor een andere, door mij ingestelde playlist is toch verdomd fijn. En ja, Jooki is voor de kinderen gemaakt maar stiekem vinden papa en mama het ook wel relaxed dat ze even hun eigen lijstje kunnen afspelen. Voor ons praktisch, voor de kinderen vooral heel erg leuk en het feit dat we onze kinderen (2 en 5) vanaf dag één met de Jooki en ‘hun’ playlists hun ding hebben zien doen geeft volgens mij aan dat het product gewoon goed in elkaar zit.
Het belangrijkste is: Jooki werkt, en is eenvoudig. Installatie is een eitje, playlists maken is een eitje, wat mp3tjes erop zetten is een eitje, web radio en Spotify playlists toevoegen stelt niets voor, en vervolgens figuurtjes toewijzen aan je muzieklijstjes is een eitje. Offline muziek is top voor buiten de deur, online muziek is fijn voor jouzelf als ouder, en mocht je willen kan je ook creatief aan de slag met verhaaltjes, slaap-liedjes of andere handig ouder geneuzel waar wij gelukkig bijna uit zijn (jongste is 2). Kinderen hebben het ook direct door hoe het werk en weten ook hoe ze door hun nummers skippen (of erger, hoe ze hetzelfde nummer 50x kunnen herhalen.. brrr); kind kan de was doen zeg maar. Voor mensen zonder kinderen klinkt het wellicht vreemd, maar kleintjes hebben daadwerkelijk meer plezier met hun muziek als de speler leuk is in de omgang, en in dat opzicht is Jooki voor hen natuurlijk tof.
Hoewel wij als tech fanaten wel wat pittige installaties gewend zijn verwachten we dat Muuselabs toch een tech-leek doelgroep voor ogen heeft en zodoende geven we stevige complimenten voor het gebruiksgemak, daar kunnen we echt geen kwaad woord over kwijt. Als techies zetten wij dan weer een vraagtekentje bij het feit dat de Jooki open staat voor iedereen binnen je eigen netwerk (iets waar ze aan zeggen te werken), of het feit dat onze 5Ghz netwerken niet kunnen worden gebruikt, maar de realiteit lijkt dat dit voor velen geen relevant (en vooral een theoretisch) punt zal zijn. Toch moeten we er even streng op zijn, want security hoort onderdeel van je design te zijn, en dan leggen we meteen onze opmerking over verplichte registratie om een product te kunnen gebruiken erbij: iets wat we liever niet zien gebeuren.
Jooki is meer dan een goed idee, het is vooral een goede uitvoering. De verpakking presenteert keurig, de speaker zelf oogt en voelt meer dan uitstekend aan, het geluid is simpelweg goed te noemen in de veronderstelling dat je hem of voor je kinderen inzet of op je terrastafel legt voor achtergrondmuziek (lees: je er geen tuinfeest mee gaat geven), hij kan tegen een stootje en een slokje, en je ziet aan de reacties van de kinderen dat zij er vooral heel blij mee zijn. Accuduur valt netjes rond de claim van 8 uur mits we lokaal spelen en het volume niet te hard zetten, en de ca 6 uur web-streamend met hoger volume zien we ook niet echt als een beperking. Oh, en anders ouders waarderen we het feit dat we altijd de Jooki-actie altijd even kunnen overrulen vanaf onze pc of via de app. Het enige wat we nog zouden waarderen is een mooi hoesje en opbergoptie voor de figuurtjes, daar houdt dat op.
Het feit dat er nog duidelijk wat werk aan de winkel is (wat beloofde features die eraan komen zoals een schedule, beveiligingsopties, de startup tijd die nog wat sneller mag) neemt niet weg dat de ervaring met de nu aanwezige elementen minder dan uitstekend is. Succes met Jooki ligt wat ons betreft niet aan het product dat ze hier op tafel leggen. Wel vermoeden we dat enige successen nodig zullen zijn om het product in grotere getallen in de markt te kunnen leggen, want 199 euro zien we als een lastige prijs. Niet als een onredelijke prijs, maar wel als een lastige: ik weet uit ervaring dat ‘even’ 200 euro uitgeven aan iets wat leuk is voor de kinderen (zelfs als het ook leuk is voor jezelf) niet altijd even eenvoudig te verkopen is. Het is een degelijke speaker, het is een uitstekend idee en één die je niet overal en nergens voor minder kan halen, maar ze leunen duidelijk nog op early adopters en de (gelukkig grote) groep mensen die graag wat extra betaald om een nieuw, interessant idee groter te maken. Met de zomer in aantocht en menig consument sowieso al op zoek naar een Bluetooth speaker zullen ouders misschien toch net wat makkelijker iets bijleggen voor iets wat ook voor de kinderen gewoon verdomd leuk is.
Tot zover kickstarter concepten bij ons sympathie op weten te wekken doet Jooki het in elk geval erg goed, want nogmaals: eenmaal voorbij de investering is het een hele aangename ervaring. Kids blij, wij blij, dan moeten we toch zeker positief afsluiten 🙂
Interesse in de Jooki? Hij is direct bij Muuselabs te koop, maar ook ‘gewoon’ bij een aantal webwinkels waaronder Bol.com. Extra figuurtjes en tokens zijn vooralsnog enkel te koop bij Muuselabs zelf.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: