Jabra Evolv2 65 Flex Review


Normaliter maken wij hier gebruik van gaming headsets, daarmee kan je in de avond een lekker potje gamen, maar met moderne varianten kan je ze ook prima overdag gebruiken om (via Bluetooth) gesprekken mee te voeren. Een typische callcenter headset of Bluetooth oortjes zijn wellicht wat fijner voor dat laatste, maar totaal ongeschikt voor het eerste.

Jabra vroeg ons of wij de Evolv2 65 Flex eens wilden testen, een headset die welliswaar de focus legt op (veelal zakelijke) communicatie, maar een die de geluidkwaliteit moet hebben die het label “functioneel” overtreft, plus wat andere extra features biedt zoals noise cancellation en een laadplatform. Prima, let’s hear it.


We hebben nog niet veel Jabra producten besproken hier, dus we beginnen even met het uitpakken. Daarmee scoort Jabra direct punten: de verpakking is super compacte gehouden, maar wat er in zit ziet er keurig uit. Nette draaghoes, draadloos laadplatform (gewoon Qi, dus compatible met andere draadloos-laadbare devices), en natuurlijk de headset zelf. Opvallend genoeg zat in onze sample geen Bluetooth adapter, maar de modellen die wij in de winkel zien liggen lijken allemaal een USB Type-A of een USB Type-C dongel te hebben afhankelijk van het model.



De headset zelf is opvallend compact, en opvallend licht. Nog geen 150 gram waar een typische draadloze gaming headset vaak 300 gram of meer weegt. Hij klapt ook goed in, dus mobiel is hij ook. De bouwkwaliteit voelt als gevolg van het gewich wat eenvoudig aan, maar het materiaalgebruik en de afwerking is gewoon keurig.


Het lichte gewicht zorgt ervoor dat je hem nauwelijks op je hoofd voelt. Niet iedereen is even gevoelig voor een grote headset, maar bij deze vergeet je dat je hem op hebt, dat lijkt ons ideaal voor mensen die zich al snel ergeren aan een ding op hun hoofd. Daarbij is het ook een on-ear model, dus je voelt ook geen druk om je oren. Uiteraard wel iets op je oren, maar de druk is hier zo minimaal dat ook dat te verwaarlozen is; het is net genoeg dat de schelpen “aan” zitten, maar daar houdt het op.


In gebruik vallen twee dingen overtuigend op. Allereerst dat de opnamekwaliteit van de microfoon uitstekend is. Ken je dat gevoel dat je met iemand belt die een headset gebruikt en hen vraagt de telefoon in de hand te nemen? Dit klinkt alsof iemand de telefoon gewoon in de hand heeft als je mobiel belt, of als een topkwaliteit headset mic wanneer je hem via een applicatie als teams gebruikt. Daarbij is de onderdrukking van omgevingsgeluid door de microfoon uitstekend, als je wat luidruchtige collegas hebt doet hij het ook goed.


Daarbij is het geluid opvallend lekker. Ik had er zelf weinig van verwacht gezien het kleine formaat en het lage gewicht, maar er komt een aantrekkelijk geluid uit. Overkill als je alleen belt, maar als je tussendoor wat muziek wilt luisteren komt hij ook prima voor de dag.


Er zit ook noise cancellation in, “de best presterende active noise cancellation in zijn klasse” stelt Jabra zelfs! Volgen we die claim op de website dan komen we bij een PDF uit die verwijst naar een test van een 3rd pary. Die hebben de Evolv2 65 Flex tegenover maar liefst twee “market leading manufacturers” gezet en gesteld dat Jabra de beste is, maar geven ze geen verdere details over welke modellen dat zijn, en hoe ze testen. Kortom, dat soort claims worden wij niet gelukkig van, zeker gezien de ANC in onze ervaring niet veel verder komt dan “acceptabel”. Vergelijken we het met echte ANC hoofdtelefoons van o.a. Sony, dan komt dit daar niet bij in de buurt. Zeker de laatste modellen zoals de XM4 staan hier mijlenver boven, zij het met de kanttekening dat de gesprekskwaliteit van dat ding hooguit matig is en dat het zeker geen concurrent is in hetzelfde segment.


Een drama is dat niet, dit is geen headset voor in een vliegtuig, en hij doet een prima job om kantooromgevingsgeluiden grotendeels weg te filteren zodat je op je belletje kan focussen; ANC maakt in de praktijk een wezenlijk verschil. Desondanks had ik hun marketing liever vol in zien zetten op de uitstekende microfoon dan de ANC.


Jabra heeft een paar extra features toegevoegd die relevant zijn, zoals de optie om twee devices te koppelen, iets wat menig headset nog altijd niet kan. Zo kan je heel rap schakelen tussen bijvoorbeeld je telefoon of de teams meeting op je laptop. Ook kunnen de ANC microfoons worden ingezet om de omgeving juist wel te horen, en er zit een busy-mode lampje in om aan te geven dat je in gesprek bent en niet gestoord wil worden. Ik vermoed dat dat lampje in een kantoortuin werkt, in ons thuiskantoortuin met twee kinderen thuis gedurende de zomervakantie kan ik een twee meter hoog stoplicht neerzetten en zou het nog worden genegeerd.


Jabra Evolv2 65 Conclusie


We proberen elke ervaring zonder vooroordelen in te stappen, maar in de praktijk is dat natuurlijk lastig. Ik moet toegeven dat ik vooraf een headset verwachtte die te duur zou zijn voor de geluidskwaliteit die hij zou bieden, kwalitatief eenvoudig zou zijn, met hooguit middelmatige ANC zou komen, en een microfoonkwaliteit waar de gemiddelde manager welliswaar blij van zou worden maar die niet in de buurt zou komen van de betere gaming headsets van vandaag.

Het meeste daarvan bleek onwaar. Voor een headset met zo’n extreem laag gewicht oogt hij keurig, je kan hem dagen op hebben zonder dat je er wat van merkt, de geluidskwaliteit is echt aangenaam zelfs als je wat hardere muziekstijlen wilt knallen tijdens kantooruren, er zitten wat mooie extra features in voor kantoorgebruik en zolang je hem eens in de paar dagen een keer op de draadloze lader legt zit je nooit aan de kabel. De microfoon is daarbij echt uitstekend, en doet ook goed zijn werk om omgevingsgeluiden weg te filteren.

De doelgroep is na enkele weken gebruik echter overduidelijk: iemand die heel veel gesprekken voert dag in dag uit en daarin goed voor de dag wil komen, en dan tussendoor een beetje muziek wil luisteren zonder dat het krakkemikkig klinkt. Ben jij echter iemand die vooral games speelt of muziek luistert, en tussendoor een paar gesprekken voert, dan kan je beter klinkende headsets vinden waarbij je dan maar wat inlevert op gesprekskwaliteit. Voor de doelgroep die Jabra voor ogen heeft willen wij wel stellen dat dit model minimaal het overwegen waard is:


Meer Techtesters? Je vindt ons op:
Techtesters YouTube
Techtesters Patreon
Techtesters op Instagram
Nada op Twitter
Stephan op Twitter

Onze productlinks (bijvoorbeeld Amazon of Bol links) betreffen soms affiliate links. Dat houdt in dat wij een kleine commissie krijgen op elke aankoop die jij doet, zonder dat het jou ook maar een cent meer kost. Wij linken enkel naar betrouwbare webshops waar wij zelf veelvuldig positieve ervaringen mee hebben.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.