De koeling is een apart puntje bij de 901. Standaard krijg je namelijk geen ventilatoren in je behuizing, en is de airflow dan ook heel beperkt. Dit is zeker niet ideaal voor high-end processoren en dikke grafische kaarten.

De optionele koeling van een 120mm intake, en een iets kleinere outtake, is in de regel wel voldoende om een dikke i5 of i7 te draaien. Uiteraard wel in combinatie met een gangbare cpu koeler, maar dat moet met zo’n cpu altijd wel. Het enige nadeel is eigenlijk dat je de case fans zelf moet kopen, een extra kostenpost(je).

Als je kiest voor waterkoeling dan ben je al snel van die bezorgdheid af, gezien de externe montage van de Seidon lagen de temperaturen een aantal graden lager dan in de andere behuizingen waarin ik een Seidon had gebruikt, en dat was nog voordat ik een extra ventilator in de 901 installeerde. Hoewel dat interessant klinkt, zeker gezien de Seidon slechts 2 tientjes duurder is dan de gekozen 120mm ventilator, helpt die oplossing je grafische kaart natuurlijk niet. Puur voor het overclocken van je CPU is waterkoeling echter een interessante optie.

Wat de GPU betreft: een 750 Ti niet zo’n heethoofd, en zelfs zonder extra ventilatoren blijft die GPU meer dan koel voldoende in de 901 (maar wel een flink aantal graden warmer dan in een CM Silencio 652S, Corsair 250D en een Xigmatek Aquila waar ik deze kaart in heb getest). Bij een echte high-end kaart zal het gebruik van de extra 120mm ventilator zeker aan te raden zijn. Nadat ik een Noctua NF-S12A ULN als 120mm intake installeerde zakten de temperaturen van de GPU direct zo’n ~10 graden (onder load), en dat was nog wel met de stilste 800RPM variant van de NF-S12A.

Daarmee kwamen de temperaturen wel terug in lijn met de meer koeling-georienteerde behuizingen, en kan je stellen dat de 901 dus ook prima in combinatie met een flink dikkere GPU is te gebruiken. Zolang je maar een ventilatortje of twee extra koopt.



In de standaard opstelling zitten er geen bewegende delen in de 901, dus maakt hij ook geen geluid. In de praktijk zal je natuurlijk een systeem inbouwen, en dus ook geluid producerende onderdelen. Wat demping betreft doet de 901 het niet onaardig, maar wellicht niet zo goed als de strakke gesloten buitenkant doet vermoeden. De behuizing is tenslotte niet echt gesloten, want zowel de in- als outtake zijde zijn grotendeels open.

De door mij gebruikte harde schijven, 7200 RPM modellen van Toshiba, zijn tijdens actief gebruik wel te horen. Ik was even bezorgd over het gebrek aan rubberen dempers in de HDD trays, maar dat leek in de praktijk niet veel uit te maken. Zal vermoedelijk met de stevigheid van alle panelen te maken hebben dat er verder geen sprake is van resonantie, maar je hoort de HDDs zelf wel. Al met al komt de constructie van de 901 wat betreft geluidsproductie van HDDs niet boven het label ‘gemiddeld’ uit. Met de prijzen van SSDs anno 2014 lig ik er zelf zeker niet wakker van, omdat de HDD enkel wordt benaderd bij het af en toe wegschrijven van grote bestanden. Zonder SSDs op de markt had ik vermoedelijk enkel en alleen nog maar zwaar gedempte behuizingen gekocht.

Wat betreft de pomp van de waterkoeling hoor je mij echter niet klagen. De Seidon 120V is van nature niet onhoorbaar, maar in het eindresultaat valt het beetje geluid al snel weg tegen welke vorm van achtergrondgeluid dan ook. De constructie met de radiator aan de buitenzijde zorgt dat de ventilator op hoge snelheden echter wel lekker hoorbaar is, want er is tenslotte geen demping aanwezig. Het is dan ook aan te raden deze op lage toeren te zetten, of voor een stil model ventilator te kiezen.

Hetzelfde gaat op voor de grafische kaart. Als je gebruik maakt van luide interne componenten doet zelfs een extreem gedempte case weinig, dus ook een grafische kaart die moet blazen zal je horen. De 750 Ti is van zichzelf onhoorbaar, en blijft dat ook in de 901, dus het eindresultaat is een praktisch stille build. En er zijn nu eenmaal voldoende stille componenten te koop die je build met de 901 in de praktijk ook lekker stil houden. Aangezien de 901 een behuizing lijkt die je echt in het zicht wil plaatsen, is het wel aan te raden om deze stille componenten op te zoeken, dat je eindresultaat net zo luxe klinkt als dat hij er uit ziet. Het is een kleine moeite, en geen / een minimale extra investering, waar in een build met de 901 wel ruimte voor moet zijn.



Een andere reden dat je een losse 120mm ventilator wil plaatsen is het stoffilter aan de voorzijde, deze is magnetisch en verwijderbaar. De praktijk leert dat een behuizing met beperkte of geen airflow ook stofopbouw heeft, en je kan dat tegen gaan door met een gefilterde intake ventilator te werken. Na het plaatsen van de 120mm ventilator achter het filter zal er aan de achterzijde een licht voelbare airflow naar buiten zijn, en zijn er voor de rest geen gaten via welke stof naar binnen kunnen. Een prima indeling.


Of het dieper plaatsen van het moederbord nog voordeel heeft kan ik nog niet beoordelen, dat zal de tijd leren. In de regel zie ik dat veel behuizingen die op de vloer staan aan de achterzijde wat stof kunnen vangen, zelfs als daar outtake ventilatoren zitten. Bij de 901 zit er eerst een lege ruimte alvorens je bij het moederbord komt, en zou je verwachten dat daar wat stof zou komen, welke dan weer eenvoudig schoon te maken is zonder dat je hele pc open moet. Wellicht dat het dus enig voordeel heeft met het schoonmaken, maar dat zal enkele maanden afwachten worden voordat ik daar over kan oordelen. En trouwens, wil je deze behuizing echt onder een bureau verstoppen?

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.