De InWin 901 arriveerde in een eenvoudige witte doos, met op sobere wijze wat features aan de zijkant. Niet direct het idee dat ik met een high-end product te maken had. De doos was echter wel heel ruim bemeten, en zodra je hem open maakt zie je direct dat de 901 heel veilig, en heel dik ingepakt zit om schade te voorkomen. Niet heel charmant, maar wel een effectieve verpakking.
Eenmaal op tafel is het wel even een ander verhaal. Ik heb veel mooie behuizingen gezien, en ik ben regelmatig onder de indruk geweest van bepaalde features, maar het gevoel wat de 901 naar boven bracht was compleet nieuw. Het straalt kwaliteit en luxe uit van een heel ander niveau. Als je een review maakt probeer je smaak zo veel mogelijk achterwege te laten, maar f- it, dit vind ik stijl, en dit is de aller mooiste case die ik heb mogen bouwen.
Zoals vaker is er maar beperkt tijd om naar een behuizing te kijken voordat je moet gaan bouwen. Het begon donker te worden, en de foto’s in de schemer deden hem geen eer aan. De volgende ochtend moest ik er vroeg mee aan de slag gaan, dus geen alternatief om toch maar wat foto’s in de schemer te gebruiken (latere foto’s hebben dus al eea ingebouwd etc). Iets later in de review komen voldoende daglicht foto’s naar voren die de behuizing m.i. meer eer aan doen.
Het aluminium van de voorzijde is erg dik, geeft zoals je mag verwachten totaal niet mee, en ziet er gewoon uitstekend uit. Het aluminium heeft wel een wat grovere afwerking dan dat je soms ziet, maar het resultaat daarvan is enkel positief.
Voor de glazen panelen gaat hetzelfde op, ze zijn opvallend dik, zien er ongelofelijk strak uit, en hebben een aardige tint er in zitten. Op de stock foto’s lijk je aardig in de case te kunnen kijken. In de praktijk moet je er wel wat licht op zetten, of een lichte achtergrond gebruiken zoals een wit doek, om echt alle details intern zichtbaar te maken. Praktisch gezien prima, want dan zie je ook niet elk klein kabeltje hangen.
Aan de achterkant wederom een dikke laag aluminium, mocht je je afvragen waarom het gat voor het i/o paneel zo kort is: Het i/o paneel zit binnen in de behuizing, de gaten die je ziet zijn om eventueel kabels door te leiden.
Onderin de behuizing zit een gat, met aan de linkerkant het ‘front’-panel. 2x USB 3.0 en audio aansluitingen, en uiteraard de aan-/uitknop. Resetknop ontbreekt. In die uitsparing in de behuizing zit ook de eventuele optische drive. Je kan hier een slim-line drive plaatsen, en zo heb je een optical zonder dat het ten koste gaat van de uitstraling van je systeem. Het werkt niet zo lekker als een grote drive voorop de behuizing, maar in de praktijk worden deze drives zo zelden gebruikt, dat het voordeel van het verbergen groter is dan het nadeel. Zoals vaker met glas, zodra het wat donkerder wordt buiten, en je meer verlichting vanuit binnen hebt, is een duidelijke reflectie in de panelen zichtbaar, ook niet iets negatiefs overigens.
Mocht je je afvragen hoe het zit met het schoonmaken: Glas is redelijk vingerafdruk gevoelig, en een vette vinger of 2 zal snel opvallen op een dergelijke case. Het voordeel van ‘echt’ glas is dat schoonmaken ook weer heel eenvoudig is. Een droge doek en een spuitje glassex, en hij glimt weer helemaal in enkele seconden, waar je bij kunststof meestal nog wel wat langer aan het poetsen bent. Ook de aluminium panelen maken eenvoudig schoon, en met de wat grovere structuur zijn ze juist opvallend minder gevoelig voor vingers dan kunststof of alu-look kunststof.
Voor ik de behuizing open maak even de extra’s. InWin geeft je een zip-lock tasje met alle accessoires, wel een nette oplossing.
In dat zakje vinden we een handleiding, een poetsdoekje, kabel-knijpers, een aantal tie-wraps (meer dan voldoende voor de build), en alle schroefjes zitten in individuele zakjes verpakt, met een duidelijk label waar ze voor bedoeld zijn. Een compliment waardig, al moet het voor de prijs natuurlijk kunnen.`
Tijd om naar de binnenkant te gaan. Het hele zijpaneel is van glas gemaakt, het is dus niet zo zeer een “window”, maar 1 groot stuk glas met 4 gaten. In het frame zitten 4 rubberen dragers, waar je het paneel op hangt alvorens je hem weer terug vast schroeft, dit zorgt dat (tenzij je te wild doet) je eenvoudig de panelen kan (de)monteren zonder dat het paneel zo maar om valt.
Het begint nu echt donker te worden, maar met de standaard meh-gele verlichting van de keukentafel doet de behuizing het nog altijd aardig op de foto’s. Het materiaal ziet er echt geweldig uit, en geen enkele foto doet hem m.i. eer aan.
En daar is het binnenwerk, echt eens iets anders. Het moederbord zit zoals vaker vertikaal, echter zit hij in de 901 niet helemaal achterin de behuizing. Ook de HDDs zitten waar je normaliter juist 5.25” drive cages verwacht, en hoewel de voeding op een gangbare plaats zit zit in dit geval de optical drive daar nog onder.
De optionele ventilator aan de achterzijde zit niet helemaal achterin, maar zit ook samen met het moederbord wat naar binnen geschoven. Ook de intake ventilator zit op een aparte plaats, deze optionele ventilator zuigt frisse lucht aan vanaf de onderzijde, maar dan op een positie waar hij dat zonder weerstand kan doen: In de grote uitsparing aan de voorkant. Uiteraard is daar een stoffilter aanwezig.
De slim-line optische drive zit dus onder de voeding verborgen. En met een sticker laten ze je weten dat de voeding straks met de koeler naar boven moet worden gezet.
De twee plekken voor 3.5” of 2.5” drives zal al zijn opgevallen, maar onder en naast die locatie kan je eenvoudig nog 2 2.5” drives installeren.
Aan de andere kant zien we dat er redelijk wat ruimte over is gehouden voor kabelmanagement achter het moederbord, en een flinke uitsparing voor backplates van processorkoeling ontbreekt ook niet.
Voor de twee hot swap bays, of zoals InWin ze noemt: de “EZ-Swap Module”, zitten de SATA en SATA-Power kabels reeds voorgeinstalleerd. Deze zijn ook nog eens netjes zwart gesleeved. Overige kabels zijn allemaal ook zwart, dus de enige kabels die je zelf in het zwart zou willen regelen zijn de kabels van de voeding.
Voor we aan het bouwen gaan nog even de onderzijde. Zowel voor als achter treffen we een stevige rubberen strip als voet aan. Deze zorgt dat de behuizing niet zo maar even schuift, of kan krassen op de ondergrond.
De volgende ochtend vroeg was het tijd om echt te bouwen, maar omdat het zo’n geweldig mooie case is, met materialen waar je u tegen zegt, toch nog maar een paar foto’tjes geschoten.
Het hele ding is fenomenaal om te zien. Als je hem op de foto’s al mooi vindt geef ik je op een papiertje dat hij je in het echt zal doen kwijlen.