Eerst maar even het belangrijkste: De voeding is praktisch onhoorbaar, zowel in idle als met de G3258 op volle toeren. De behuizing zelf met zijn open constructie dempt uiteraard niet veel, maar echt luide componenten kan je er toch niet in kwijt. Koop een degelijke aftermarket koeler en je hebt een stille HTPC.
Ook de processorkoeling is niet bijzonder interessant om te bespreken, of eigenlijk lastig vooraf in te schatten. De open constructie zorgt ook hier dat het resultaat grotendeels afhankelijk is van je componenten. Aan lucht toevoer in elk geval geen gebrek. Een Pentium G3258 met de Scythe Kodati die je hier ziet kwam op de benchtable op 4.2GHz en 1.25V op een maximum temperatuur van 75 graden C, en in de H-Frame Mini met het zijpaneel er op liep de temperatuur op tot 85 graden C. Geen gek groot verschil. Die temperaturen klinken weliswaar hoog, maar vergeet niet dat de Kodati een piep klein koelertje is en hier een aardige overklok te verwerken krijgt. Als je een H-frame mini kan kopen dan zal een tientje of twee a drie voor een leuke HTPC koeler ook geen probleem zijn, en dat is dan ook zeker aan te raden, zeker wanneer je een i5 of een i7 overweegt. Ook dat zal wel gaan met de open constructie en de voeding, maar overklokken zal waarschijnlijk niet aan te raden zijn.
In Win geeft overigens niet heel duidelijk aan wat de beperkingen zijn voor je koeler, maar je kan 52mm aanhouden als een ‘mooie’ hoogte. Hoewel je tot 70-72mm –kan- gaan (dan ga ik uit van de ruimte tussen de Kodati en het zijpaneel + de 34mm van de Kodati zelf) zit je dan natuurlijk met je koeler praktisch tegen het paneel aan, en steekt de koeler tevens uit boven de ‘rand’ van de primaire kamer. Dit zal er niet heel strak uit zien met het glazen zijpaneel, en zal ook de koeling niet ten goede komen. Gelukkig is de keuze in de categorie tot ~52mm prima.
Een logisch gevolg van de constructie is uiteraard dat er weinig weerstand tegen stof is. Het filter aan de bovenzijde houdt vallend stof wel deels tegen, maar voor de rest doet de behuizing er weinig aan. Iets minder relevant bij een op-tafel build, maar bij een HTPC in een TV meubel zal de behuizing wel een schoonmaak beurt op z’n tijd waarderen. Het is niet anders, en hoewel het een serieuze kanttekening is zie ik zelf niet in hoe het anders had gekund zonder aan het design af te doen. Als je eenmalig een HTPC neer wilt zetten en hem een jaar niet aan wilt raken, dan denk ik dat je beter verder kijkt.