Het inbouwen van de H-Frame Mini is niet bijzonder complex. mITX bord op z’n plek, SSDtje aan de achterkant er in schuiven en met een schroefje vast zetten, en klaar.. zou je denken. Toch valt het een klein beetje tegen, en is een extra handje hulp best handig. Zo kon het i/o shield bijvoorbeeld niet vast blijven zitten totdat het moederbord was geplaatst (waarbij een extra handje dus wel prettig is). Vergeet ook niet je processorkoeler vooraf te installeren, want tenzij het een push-pin model is zal dit achteraf niet gaan.
Nu is dat natuurlijk niet zo spannend, maar het kabelmanagement is minstens even belangrijk, en hier ontstond toch enige frustratie. De voornaamste reden hier voor was dat de standaard kabels en sleeving bijzonder stug is, waardoor ze lastig te buigen zijn. Bij dit moederbord, waar de 24pin stekker vrij ver naar boven zit, is het dan onmogelijk om die dikke kabel strak langs de voeding te laten lopen, en het gevolg is dat deze dan een beetje uit steekt. Een moederbord waarbij deze lager zit is aan te raden als je voor het glazen zijpaneel gaat. Een mooi voorbeeld van hoe dat uit pakt is deze review van eteknix.com (of spring direct naar een foto zoals deze), al zien we hier ook dat de USB 3.0 kabel nog niet is aangesloten, omdat die wel degelijk over het moederbord had moeten kruisen wat er niet heel sexy uit ziet : Hier wordt dus niet een helemaal eerlijk beeld geschept, maar hoe dan ook zie je daar wel duidelijk dat de 24 pin kabel bijna niet op valt omdat deze grotendeels achter het moederbord is gedrukt. Dit komt dus doordat die aansluiting iets minder naar de bovenkant zit geplaatst.
Een ander punt is dat de combinatie van stugge kabels en beperkte ruimte achter het moederbord er voor zorgt dat wanneer je zowel 2 2.5” drives als een optische drive plaatst, je er niet aan ontkomt om meer kabels in het zicht te houden. De indeling van je moederbord speelt ook daar dus wederom een rol, want een USB 3.0 header die aan de kant van de voeding zit helpt ook hier. In dit geval zijn ASRock moederborden zoals de B85M-ITX, H81M-ITX, H97M-ITX/ac, erg interessant gezien die zowel de 24pin aansluiting iets verder omlaag hebben zitten, en de USB 3.0 connector er direct naast hebben zitten. Dit komt achter op de H-Frame Mini veel beter uit. Als ik vlot naar moederborden in de prijsvergelijker kijk zie ik zo 1-2-3 geen alternatieven van andere fabrikanten die hier even goed uit komen.
En toen kwam ik er dus achter dat de USB 3.0 kabel niet lang genoeg is om achterlangs te gaan met het layout van dit moederbord, en na het plaatsen van het bord krijg je hem er ook niet meer tussen, gelukkig staat het testen niet in de weg, maar je moet dus zeker even beter plannen.
Aan gaten voor kabelmanagement is in elk geval gedacht, de winst zit hem echt primair in je moederbord keuze, en daarna de keuze van je componenten aan de achterzijde
Ook het model met de J1900 CPU van ASRock heeft overigens een gunstige indeling voor deze case (Welk merk mobo je koopt maakt mij niet uit, maar hou die indeling gewoon even in gedachten). Gezien ik in de H-Frame Mini straks zelf een J1900 (Of toch Kabini? Ben er nog niet uit) systeem wil zetten is dat gelukkig ook geen probleem.
Het gevolg is duidelijk: Als je voor het glazen zijpaneel wilt gaan, dan moet je goed nadenken over je componenten. Een moederbord met een layout die de kabels van deze case een beetje helpt maakt een aardig verschil, en een optische drive achterwege laten voor extra kabel-ruimte is ook een optie die de uitstraling dan ten goede komt. We kunnen in dit plaatje aardig zien dat de plek voor de optical goed benut kan worden voor kabels:
Maar goed, met een optical raken we dus een aantal kabel-gaten en wat ruimte kwijt. Voordeel is wel dat je, in tegenstelling tot recente SilverStone cases met slot-loaders, hier niet gebonden bent aan dure en lastig te krijgen optical drives. Voor die enkele keer per jaar dat ik een optical gebruik voldoet een DVD station uit een oude laptop prima!
De volgende stap is uiteraard het plaatsen van een low-profile PCI-E kaartje. Die heb ik helaas niet tot mijn beschikking, maar ik voorzie toch een erg drukke boel van binnen. Het zal passen en meten zijn, en vooral te overleven zijn met het gesloten zijpaneel omdat een strakke afwerking enkel lastiger zal worden.
Je zou je natuurlijk af kunnen vragen of een extra centimetertje de H-Frame Mini in zijn totaal niet ten goede was gekomen, maar ik had zelf vooral graag soepelere sleeving gezien, wat veel mogelijke builds al een aardig eind had geholpen zonder direct een her-design te vereisen. Ga je voor het aluminium zijpaneel dan is dit natuurlijk allemaal een non-issue en heb je meer dan ruimte zat.